Anslut dig till vårt nätverk!

Barnomsorg

Europaparlamentet måste bli en barnrättsmästare, säger World Vision

DELA MED SIG:

publicerade

on

tt_fez-kindertag_c_fez-berlin_580x237World Vision har gratulerat nyvalda parlamentsledamöter. För närvarande lever vart fjärde barn inom EU i fattigdom och tretton barn under fem år dör fortfarande varje minut av sjukdomar som kan förebyggas. Att markera Internationella barndagen den 1 juni uppmanar World Vision alla parlamentsledamöter att skriva under Child Rights Manifesto och bli barnrättsmästare.

Barn påverkas oproportionerligt mycket av ekonomiska kriser, fattigdom, nödsituationer och konfliktsituationer. Över hela världen lever 600 miljoner barn i fattigdom och år 2050 kommer nästan 70 % av världens barn att leva i fattiga och ömtåliga länder. Ledamöterna av Europaparlamentet har befogenhet att främja en transformativ barnrättspolitisk agenda under sin femåriga mandatperiod för att komma till rätta med denna situation.

"Tyvärr har ingen av de 20 ständiga kommittéerna i Europaparlamentet i dag ett uttryckligt ansvar för barn. Det finns ingen systematisk bedömning av effekten av dess lagstiftnings- och icke-lagstiftningsarbete på barn eller något system för att spåra hur stor del av EU:s budget som har spenderats på barn”, säger World Vision Brussels Advocacy Director Deirdre de Burca.

World Vision ber parlamentsledamöter att se till att parlamentet blir en global förkämpe för barns rättigheter genom att placera barns rättigheter i centrum för all EU:s politik, lagstiftning och åtgärder. Det nya Europaparlamentet behöver också en ny institutionell mekanism för att specifikt främja barns rättigheter inom alla politikområden både inom EU och i dess yttre åtgärder.

World Vision anser att dessa åtaganden kan uppnås även om parlamentsledamöter kräver att en barnskyddsexpert utses till nästa ordförande för Europeiska kommissionens kabinett och att ett tydligt ansvar för barns rättigheter tas med i den nya kommissionären för rättsväsendet. .

"Vi ser fram emot att arbeta med de nya ledamöterna i Europaparlamentet för att säkerställa att EU stärker sin profil som en global förkämpe för barns rättigheter. Endast genom samverkan kan vi göra barns röst hörd och inkludera dem i utvecklingsagendan efter 2015, säger De Burca.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend