Anslut dig till vårt nätverk!

Aktuell artikel

Demokrati begränsad till konferensrum eftersom Azerbajdzjan är värd för OSSE:s parlamentariska församling

DELA MED SIG:

publicerade

on

frihetshusWashington, 27 juni 27

Eftersom Azerbajdzjan är värd för parlamentariker från 56 nationer för OSSE:s parlamentariska församlings årliga session, utfärdade Freedom House följande uttalande: "Det är slående att parlamentariker från hela Europa kan resa till Baku för att diskutera mänsklig säkerhet medan medlemmar av Azerbajdzjans civila samhälle är tvångsfängslade och allmänt hotad”, säger Matthew Hale från Lifeline Embattled Civil Society Fund, ledd av Freedom House. "Vissa aktivister har precis börjat långa fängelsestraff, andra har fått sina pass konfiskerade, vilket hindrar dem från att resa till OSSE:s evenemang utomlands."

President Ilham Aliyevs agerande mot civilsamhällets organisationer inkluderar, i maj 2014, att döma medlemmar av Election Monitoring and Democracy Studies Centre (EMDS) till fängelse på förfalskade anklagelser, med dess chef Anar Mammadli dömd till fem och ett halvt år. Anklagelser mot EMDS inkluderar underlåtenhet att registrera valövervakningsaktiviteter, trots organisationens försök att göra det. Repressiv lagstiftning gör det nästan omöjligt för människorättsgrupper att verka lagligt i Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan är klassad som Not Free in Frihet i världen 2014, Inte gratis in Pressfrihet 2014 och delvis gratis i Frihet på nätet 2013.

För att lära dig mer om Azerbajdzjan, besök:
Azerbajdzjan skickar prodemokratiska aktivister till fängelse
Azerbajdzjan fängslar människorättsfigur, pressar civilsamhället
Frihet i världen 2014: Azerbajdzjan
Pressfrihet 2013: Azerbajdzjan
Frihet på nätet 2013: Azerbajdzjan
Blogg: Freedom at Issue

Freedom House är en oberoende vakthundorganisation som stödjer demokratisk förändring, övervakar frihetens status runt om i världen och förespråkar demokrati och mänskliga rättigheter.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend