Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Hur parlamentet och rådets ordförandeskap arbetar tillsammans

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140627PHT50837_originalItalien tar det roterande ordförandeskapet i Europeiska unionens råd, där regeringar är representerade i EU:s beslutsfattande, från Grekland den 1 juli. Europaparlamentet har alltid ett nära samarbete med det ordförandeland för att säkerställa att EU:s lagstiftningsprogram fungerar smidigt. Läs vidare för att ta reda på hur det fungerar.

Ordförandeskapet i EU:s råd, där ministrarna sitter, roterar mellan de 28 medlemsländerna var sjätte månad. Det ordförandeland leder rådsmöten, förmedlar avtal mellan medlemsländer och förhandlar med andra EU-institutioner, inklusive parlamentet och kommissionen, på alla rådsmedlemmars vägnar. Ta reda på rotationsordningen här..

Diskussioner i riksdagen

När ett medlemsland tar över ordförandeskapet kommer dess företrädare till parlamentets plenarförsamling för att tillkännage sin regerings prioriteringar för sexmånadersperioden. Den 2 juli är det Italiens premiärminister Matteo Renzi som i plenum diskuterar vad han ser som de viktigaste frågorna EU bör ta itu med under det kommande halvåret. Italienska ministrar kommer senare att diskutera dessa prioriteringar i detalj vid utskottsmöten.

Som en del av en annan tradition kommer det avgående grekiska ordförandeskapet samma dag att debattera med parlamentsledamöterna resultatet av sitt arbete vid rodret i rådet.

Det ordförandeland är närvarande under hela mandatperioden vid alla plenardebatter och utskottsmöten för att representera EU:s regeringars åsikter.

förhandlingar

Annons

När Lissabonfördraget gjorde medbeslutande till standardsättet för lagstiftning i EU, blev förhandlingar med parlamentet en mycket viktigare uppgift för ordförandeskapet. På de flesta områden har parlamentet och rådet nu lika att säga till om, så de försöker hålla sig informerade om varandras åsikter och hitta en acceptabel kompromiss så snabbt som möjligt. Detta uppnås normalt vid informella möten mellan parlamentsledamöterna med det roterande ordförandeskapet och kommissionens tjänstemän.

I de sällsynta fall där sådana möten inte lyckas lösa meningsskiljaktigheter, tvingar ett formellt förfarande som kallas förlikning parlamentets och rådets företrädare att sitta tillsammans och antingen komma med en kompromiss i sista minuten eller ge upp respektive rättsak.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend