Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Hindus urge Netherlands to ban ‘Dutch Black Pete’

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nederländerna_Black_Pete-08bc6Hindu statesman Rajan Zed, in a statement in Nevada US today (5 July), said that it was time for this “negative, offensive, racist and discriminatory caricature” to vanish from annual traditional festivities in cities and towns throughout the Netherlands in November-December.

Zed, som är ordförande för Universal Society of Hinduism, hävdade att nederländska Black Pete kan vara en populär holländsk tradition men det verkade vara en rasistisk återgång till slaveritiden.

Rajan Zed sa vidare att det var helt förbryllande att rasistiska stereotyper som holländska Black Pete fortsatte att existera under 21st århundradets värld, som borde ha varit utdöd för många decennier sedan. Var inte Nederländerna känt för att främja jämställdhet? frågade Zed.

Zed uppmanade Hans Majestät Kung Willem-Alexander och Nederländernas premiärminister Mark Rutte att omedelbart ingripa för att sätta stopp för nederländska Black Petes karaktär. Rembrandts och Van Goghs land som har en lång historia av social tolerans och som är värd för Internationella domstolen borde inte ägna sig åt negativa stereotyper.

Rajan Zed suggested His Holiness Pope Francis to also come out with a strong statement against the Dutch Black Pete tradition as “religions were supposed to speak against racism”.

Zed uppmanade Nederländerna att också göra ansträngningar för att få slut på diskriminering på arbetsplatsen som ofta klagas på.

Black Pete (Zwarte Piet) är en traditionell glad sidekick till holländska Saint Nicholas eller Sinterklaas (nederländsk version av jultomten); klädd i en prålig medeltida kostym med svärtat ansikte, tjocka röda läppar, örhängen och lockig afroperuk; visade sig ofta som servil, klumpig och stum; i de årliga paraderna och festligheterna i Amsterdam och andra städer/städer i Nederländerna. Den förekom första gången i en bok från 1850 av Jan Schenkman.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend