Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Åsikt: Gratis Oleg Sentsov

DELA MED SIG:

publicerade

on

Oleg Sentsov bildOleg Sentsov, ukrainsk filmregissör, ​​manusförfattare, producent och pro-ukrainsk aktivist och tre andra aktivister kidnappades olagligt från det ockuperade området Krim av de ryska FSB-agenterna. Alla fyra aktivisterna kidnappades i maj på Krim. I flera dagar visste ingen något om var de befann sig, eftersom de hölls i hemlighet av FSB-styrkorna, utan att några anklagelser riktades mot dem. 

De anklagades för att ha planerat en terrorattack och för att vara medlemmar i terroristorganisationer först efter att ha överförts till Ryssland, där de nu hålls i en FSB-fängelse. Oleg Sentsov hävdar att han inte är skyldig till anklagelserna. Han har bekräftat sitt uttalande i en utfrågning i Moskva, som hölls måndagen den 7 juli, genom att säga att han inte är en slav som ska föras vidare från ett land till ett annat tillsammans med landet. Han upprepade att han är medborgare i Ukraina och inte erkänner den ryska ockupationen av Krim.

Enligt ombud från proukrainska aktivister finns det anledning att tro att bevisunderlaget i fallet bygger på erkännanden som erhållits från några av aktivisterna genom tortyr. Befintlig information, liksom Oleg Sentsovs vittnesmål under förhandlingen måndagen den 7 juli, tyder tydligt på att alla aktivister utsattes för omänsklig behandling och misshandel under tiden för internering på Krim.

Kontakten med de häktade är ytterst begränsad vid denna tidpunkt, därför har vi nästan ingen information om deras nuvarande hälsotillstånd. Advokaterna tvingades underteckna sekretessuttalanden angående ärendehandlingarna och de ukrainska myndigheterna har nekats tillstånd av Moskva att besöka aktivisterna i fängelse. Myndigheterna i Moskva hävdar att de fångar, eftersom de är bosatta på Krim, är ryska medborgare. Vidare, genom att kidnappa aktivisterna och överföra dem till Moskva, bröt Ryska federationen mot artiklarna 49 och 64 i den fjärde Genèvekonventionen.

Enligt folkrätten anses en ockupation ha ägt rum när en stat utövar effektiv kontroll över ett territorium där den inte har någon suverän äganderätt utan den berörda statens samtycke. Vi kan anse att dessa villkor har uppfyllts på Krim. Den fjärde Genèvekonventionen angående skydd av civila personer i krigstid specificerar att dess artikel 49 som en allmän regel förbjuder överföring eller utvisning av skyddade personer från det ockuperade territoriet och att strafflagarna i det ockuperade området ska fortsätta att gälla (artikel 64). Det betyder att ukrainska lagar bör anses vara tillämpliga på Krim.

EU bör ingripa och begära information och förklaringar från Ryska federationen. Ukrainska myndigheter måste kategoriskt kräva tillgång till de fängslade aktivisterna samt deras omedelbara frigivning. Samtidigt uppmanar vi de ryska myndigheterna att omedelbart befria de ukrainska aktivisterna som hålls fängslade i FSB-fängelset.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend