Anslut dig till vårt nätverk!

EU

François Alfonsi valdes till den första korsikanska EFA-presidenten

DELA MED SIG:

publicerade

on

alfonsiEfter Eric Defoorts pensionering som president har European Free Alliance med enhällighet valt den tidigare ledamoten François Alfonsi (Partitu di a Nazione Corsa - PNC) (avbildad) som ny EFA-ordförande vid mötet den 8 juli. Defoort kommer att fortsätta att representera N-VA (Flandern) i EFA-byrån.

På sin 33-årsjubileum (9/7/1981) välkomnade EFA-partiet för första gången en korsikaner som leder det enda europeiska politiska partiet som arbetar för självbestämmande. Lorena Lopez de Lacalle (EA-Baskien) valdes till EFA:s partikassör.

EFA tackade Defoort, som har varit ordförande för partiet sedan 2010, och gratulerade François Alfonsi med hans nominering: "Som medlem av EFA:s presidium kommer jag att arbeta tillsammans med François Alfonsi. Jag uppskattade särskilt hans arbete under den senaste valperioden som ledamot av Europaparlamentet som försvarade Korsika, de statslösa nationerna i Frankrike och de hotade språken i Europa."

Tidigare kollegor i EFA-gruppen och EFA-gruppens vice ordförande Ian Hudghton (SNP-Skottland) och Jill Evans (Plaid Cymru-Wales) beskrev François Alfonsi som: "En brobyggare, en politiker med en stark känsla för strategi, kommer François att ha en viktig roll i att leda EFA-partiet till nya framgångar.”

EFA:s ordförande Josep-Maria Terricabras (ERC-Katalonien) sa: "EFA-gruppen i Europaparlamentet kommer att arbeta i god synergi med EFA-partiet som leds av en av våra mest aktiva parlamentsledamöter under Europaparlamentets tidigare mandat."

Den nyvalde EFA-presidenten François Alfonsi sa: ”Jag ser det som min uppgift att arbeta med god förståelse och i fullt samarbete med alla 40 medlemspartier i EFA-partiet. Även ett samarbete både inom och utanför Europaparlamentet med andra politiska aktörer som gynnar självbestämmande kommer att visa sig vara viktigt för att bygga ett bättre Europa, ett folkens Europa. För XNUMX år sedan undertecknade mitt parti en deklaration som grundade European Free Alliance, liksom N-VA (VU), som fram till idag var ordförande för EFA. Jag kommer att vara särskilt stolt över att fortsätta Eric Defoorts arbete och EFA-traditionen att representera de som inte är representerade i Europa."

Tidigare EFA-presidenter

Annons

2010-2014 Eric Defoort (Flandern - VU - N-VA)

2000-2010 Nelly Maes (Flandern - VU - Spirit)

1997-2000: Winnie Ewing (Skottland - SNP)

1994-1997: Jaak Vandemeulebroucke (Flandern - VU)

1991-1994: Winnie Ewing (Skottland - SNP)

1990-1991: Carlos Garaikoetxea (Baskien - EA)

1981-1990: Jaak Vandemeulebroucke (Flandern -VU)

+ EFA:s hedersordförande Maurits Coppieters (Flandern-VU)

François Alfonsi (född 14-05-1953)

MEP från 2009-2014 för Korsika i sydöstra Frankrikes valkrets och borgmästare i Osani. Han gjorde sitt namn med Alfonsi-rapporten till stöd för hotade språk 2013, som fick ett överväldigande stöd (92 %) i Europaparlamentet. Han var medordförande i intergruppen för traditionella minoriteter, nationella gemenskaper och språk, och en aktiv medlem av gruppen för den baskiska fredsprocessen.

Alfonsi har varit en korsikansk nationalist sedan 1970-talet och valdes 1987 in i den korsikanska församlingen. Han har varit borgmästare i Osani sedan 2002. Han är för närvarande medlem i Partiet för den korsikanska nationen (PNC).

I valet till Europaparlamentet 2009 var han den andra kandidaten på listan "Europe Écologie" i sydöstra regionen och valdes in i Europaparlamentet. Han var den andra korsikanske nationalisten efter Max Simeoni (Grön, 1989–1994) som valdes in i Europaparlamentet.

Sedan 2005 har han varit en aktiv medlem i EFA Party Bureau som vice ordförande för EFA Party och kassör.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend