Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Martin Schulz: Att föra Europa närmare folket

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140709PHT51969_width_600“Isn’t it rather that Europe turns away from the people?” This question from a Danish woman during a debate on why people turn away from Europe got Martin Schulz thinking for months. “This sentence really touched me,” he told us a few months later in an interview. “Maybe it isn’t true, but we have to take this seriously, otherwise the European Union will fail.” Schulz, who is the first European Parliament president to get re-elected, is on a mission to bring Europe closer to the people. For him, the EU is not about creating the world’s largest single market, but about how it makes a difference to the lives of ordinary people every day. The EU should address people’s fears in order to tackle with euroscepticism and extremism.

Att säkerställa social rättvisa

“The gulf between the rich and the poor in Europe is widening,” Schulz said. “More people find themselves in insecure work circumstances, while at the same time the super rich keep on getting wealthier. People don’t consider this justified and this is what we should tackle.” He also called high unemployment among young people worrying. “We can reform the labour market as much as we like, but while there is no [economic] growth, these people will not get a chance and an entire generation will turn away from Europe. We risk losing a whole generation.”

Behöver europeisera politiken

Den tidigare ordföranden för S&D-gruppen sa att människors svårigheter med Europa inte hade något att göra med brist på information. ”Vi kan naturligtvis göra parlamentet ännu mer transparent, vi kan öppna ännu fler informationskontor, men så länge det finns ett nationellt filter för europeisk politik är det svårt att nå folket. Därför måste den nationella politiken europeiseras.”

Att få rösten att räknas

During the European elections this year, several political parties proposed a candidate for Commission president for the first time ever. Jean-Claude Juncker, as the candidate of the party that garnered the most seats, was given the go-ahead by the other political groups to try secure a majority for his candidacy. The Council later nominated him as their candidate for the post. Schulz, who was the SPE candidate, said this was a turning point: “If the Council had not taken Juncker, the next European elections could have been forgotten. Now we made one thing clear for the next European elections: the vote counts. If we organise it in the right way, we will have opened a new chapter of European parliamentarianism.”

Annons

Ett starkare parlament

Beslutet stärkte också parlamentets ståndpunkt. "Jag tror att rådets beslut till förmån för Juncker, som har varit parlamentets kandidat, innebär ett enormt ökat inflytande för Europaparlamentet. Under förra mandatperioden var mitt mål att göra Europaparlamentet lika starkt som kommissionen och rådet. Detta kommer också att vara mitt huvudmål under den andra mandatperioden.”

Närmare samarbete med kommissionen

Junckers seger resulterade också i att Schulz återigen ställde upp som EP-ordförande: ”Jag hade ursprungligen velat bli kommissionens ordförande, men väljarna beslutade annorlunda. Det var då nödvändigt för de två största politiska familjerna att samarbeta för att parlamentet och kommissionen skulle kunna arbeta närmare tillsammans. Så det var vettigt för mig att den ena skulle vara ansvarig för kommissionen och den andra leda parlamentet. Kommissionen kommer att komma närmare parlamentet och som ett resultat bli mer legitimerad. Det kommer att finnas en hög konvergens i kommissionens och Europaparlamentets åtgärder.”

De utmaningar

Samtidigt har Schulz ambitiösa planer för den nya mandatperioden. ”Jag vill stärka parlamentets institutionella roll. Jag anser att Europaparlamentet bör fokusera på huvudfrågorna, såsom banker, ungdomsarbetslöshet, arbetslöshet i allmänhet, klimatförändringar, energipolitiken, sade han och tillade: "Parlamentet blir mer kraftfullt, mer synligt."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend