Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

Gör 2014 till sommaren du lär dig koda!

DELA MED SIG:

publicerade

on

21846-Europe_Code_Week_logoOm solen börjar bli för mycket, du har gjort klart att boken och korsord har förlorat sin magi — varför inte göra augusti 2014 till sommaren du lär dig ett nytt digitalt språk? I förväg EU-kodvecka, som äger rum över hela Europa 11-17 oktober 2014, här är några sätt som du, dina vänner och familj kan lära dig hur du kodar i sommar.

Gå på ett programmeringsläger

Bara ett smakprov på några av de aktiviteter som EU Code Week-ambassadörer har på sin meny i augusti.

 1. estland Kääriku, Otepää socken, 11-15 augusti. Barn i åldrarna 9 till 14 kan lära sig att programmera i Scratch, robotik och använda Kodu GameLab. Förutom digitala aktiviteter finns det gott om tid för sport och andra lagbyggande övningar. Mer information

 2. Budapest, Ungern, 11-15 augusti. Detta läger är baserat på "Train the Trainer"-ROBOTIK-kursen. Mer information

 3. Budaörs, Ungern, 20 juni till 29 augusti. Veckovisa sommarkodningsevenemang för barn 8-15. Mer information

Och det finns många fler att välja mellan:

Annons

- Prova på att koda smakprov och workshops, till exempel i

Frankrike

 1. Lille, 20 och 27 augusti. Cyber-Espace de EuraTechnologies erbjuder två kodningsverkstäder där barn 8-12 år kan lära sig scratch. Den första Atelier Coding - Scratch (nivå 1) äger rum onsdagen den 20 augusti, den andra onsdagen den 27 augusti. Mer information och anmälan på +33 3 20 09 93 15 eller via e-post [e-postskyddad]

 2. Dunkerque, 24 augusti. A Kodar Goûter den 24 augusti ger deltagarna chansen att prova olika programmeringsverktyg.

Tyskland

 • Düsseldorf, 30 augusti. Barn mellan fyra och nio är välkomna att lära sig grundläggande programmering med sina föräldrar. Mer information

- Lär dig lite programmering online

Om du inte kan gå med på ett sommarläger här är fyra sätt att komma igång (från EU Code Week resurser sida).

- Kodningslektioner för nybörjare

 1. Scratch är ett gratis programmeringsspråk som riktar sig till ungdomar (men bra för vuxna också!) där du kan skapa dina egna interaktiva berättelser, spel och animationer.

 2. Codecademy: Lär dig att koda interaktivt, gratis.

 3. Kodskola: Code School lär ut webbteknik i bekvämligheten av din webbläsare med videolektioner, kodningsutmaningar och screencasts.

 4. Code.org handledning: Enkla handledningar för nybörjare som kan genomföras på en timme eller mindre.

- Fullständiga onlinekurser tillgängliga på

 1. Coursera

 2. MIT OpenCourseWare

 3. Udacity

 4. Khan Academy: Grunderna i programmering i JavaScript-språket och ProcessingJS-biblioteket.

- Kodningsaktiviteter i Europa och världen

Två välkända initiativ är CoderDojo och Rails Girls, som är en global volontärledd gemenskap av gratis programmeringsklubbar för ungdomar respektive kvinnor.

På CoderDojos lär sig ungdomar mellan 7 och 17 hur man kodar, utvecklar webbplatser, appar, program, spel och utforskar teknologier. Rails Girls riktar sig till kvinnor som lär sig prototyper, grundläggande programmering och introduceras till teknikens värld.

Ett annat exempel är Code.org, en USA-baserad industristödd ideell verksamhet. Många internationella företag (Telefonica, Google, Microsoft, Telerik etc.) anordnar också olika kodningsaktiviteter.

Organiserar du en kodningsaktivitet? Lägg till det här. – även om det inte äger rum under Kodveckan i oktober. Över 100 evenemang är redan listade! Du kan också låta @codeWeekEU vet och vi kommer att dela nyheterna.

Kommissionärer tillbaka EU Code Week 11-17 oktober 2014 – Ge dina idéer liv med kodning

Den andra upplagan av EU Code Week kommer att äga rum 11-17 oktober 2014. Tanken är att göra kodning mer synlig, avmystifiera dessa färdigheter och föra samman motiverade människor för att lära sig. Vi strävar efter att få miljontals barn, föräldrar, lärare, entreprenörer och beslutsfattare att mötas evenemang och klassrum att lära sig programmering och relaterade färdigheter.

Europeiska kommissionens vice ordförande Neelie Kroes (digital agenda) och kommissionsledamot Androulla Vassiliou (utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom) har skickat en gemensamt brev till EU:s utbildningsministrar som uppmanar dem att uppmuntra barn att engagera sig i EU:s kodvecka. "Att främja kodningsfärdigheter i Europa är en del av lösningen på ungdomsarbetslösheten", säger de.

Initiativet har fått stöd från kodnings- och utbildningsrörelser som CoderDojo och Rails Girls och stora teknik- och IT-företag (t.ex. Rovio, Microsoft, Telefonica, Liberty Global, Google och Facebook) som alla hjälper till att förmedla kodning till miljontals barn, till exempel genom att erbjuda kodningssessioner, genom att utveckla inlärningsmoduler och hjälpa till att utbilda lärare.

Hur organiseras EU Code Week?

I varje land en eller flera EU Code Week-ambassadörer har frivilligt ställt upp för att vara den främsta kontaktpunkten för Kodveckan, hjälpa till att sprida visionen om initiativet och koppla ihop lokala kodningsgemenskaper och intresserade aktörer.

EU Code Week-evenemang anordnas lokalt och publiceras på en kartlägga EU Code Week-webbplatsen av arrangören.

Varför är kodning viktigt?

Varje interaktion mellan människor och datorer styrs av kod. Programmering finns överallt och grundläggande för förståelsen av en hyperkopplad värld. Kodning är läskunnighet av idag.

Grundläggande kodningskunskaper kommer också att behövas för många jobb inom en snar framtid. Mer än 90 % av de yrkesmässiga yrkena kräver idag viss IKT-kompetens. Dessutom håller antalet utexaminerade inom datavetenskap inte jämna steg med denna efterfrågan på kompetens. Som ett resultat av detta kan många lediga platser för IKT-utövare inte tillsättas, trots den höga arbetslösheten i Europa. Om vi ​​inte tar itu med denna fråga på lämpligt sätt på europeisk och nationell nivå kan vi möta en brist på upp till 900,000 2020 IKT-proffs till XNUMX. Andelen kvinnor som väljer tekniska karriärer är också oroväckande låg. Kodning är ett sätt att locka tjejer att välja tekniska karriärer.

Att göra IKT-karriärer mer attraktiva är ett av målen med Stora koalitionen för digitala jobb.

Mer information

EU Code Week webbplats
Karta över händelser (evenemang läggs till av lokal arrangör och kontrolleras av Code Week Ambassador)

EU Code Week video
Pressmeddelande om EU Code Week (på alla EU-språk)

Twitter: @codeWeekEU hashtag: #codeEU
Facebook: kodEU

Vassiliou uppmanar utbildningsministrar att hjälpa barn att knäcka koden

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend