Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Hinduer stödjer Sveriges samiska stridsjärngruva

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ärkeängel_ren3Hinduer har uttryckt stöd för samiska renskötare i norra Sverige som kämpar mot en järnmalmsgruva.

Den hinduiska statsmannen Rajan Zed har uppmanat svenska myndigheter att inte godkänna det brittiska företaget Beowulf Minings ansökan om en 25-årig gruvkoncession, känt som Kallak-projektet. Sverige bör inte basera sitt beslut enbart på merkantil girighet och sätta människor först istället för vinst först, tillade Zed i ett uttalande i Nevada (USA) idag.

Zed, som är ordförande för Universal Society of Hinduism, hävdade att den föreslagna gruvan och dess infrastruktur på detta urgamla land kunde äventyra det samiska samhällets försörjning; påverkar renbete, flyttning och skötsel; och därmed förstöra den samiska kulturen och deras unika sätt att leva.

Rajan Zed betonade att svenska myndigheter borde visa mer ansvar gentemot sin samiska gemenskap genom att skydda deras traditionella rättigheter och inte böja sig för en kraftfull gruvlobby, följa svensk lag och internationella konventioner korrekt och rådfråga områdets samiska samhällen innan något slutgiltigt beslut fattas. Han uppmanade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att ingripa.

Zed sade vidare att gruvdrift i detta område; domineras av naturreservat, nationalparker, granskogar, glittrande sjöar och fantastisk fjällmiljö; skulle enligt uppgift ha negativa konsekvenser för vildmarken, skulle kunna leda till förorening av en flod bredvid den föreslagna gruvan och skulle kunna påverka miljön negativt. Dessutom låg min på en populär vårbete för renarna.

Rajan Zed föreslog Beowulf att överge sitt Kallak-projekt; på så sätt säkerställa överlevnaden av unik kultur för samer, Europas enda ursprungsbefolkning, som stod inför en oviss framtid.

Zed påpekade att världen behövde rädda samernas kultur (som hade bott i området i över 5,000 XNUMX år, före Sveriges grundande), som generationer av samer hade försökt att bevara, vilket ger näring till en harmoni med naturfilosofin.

Annons

Rajan Zed vädjade också till FN att ingripa för att skydda samernas rättigheter och hjälpa till att bevara deras andliga och kulturella identitet. Mina kan också vara ett hot mot det närliggande världsarvet Laponia på UNESCO, känt för sin enastående naturliga skönhet och kulturella betydelse för samerna. Exploatering och intrång av områden, där samiska samhällen fungerade och levde; och skador på samiska betesmarker måste stoppas, tillade Zed.

Beowulf Mining, med huvudkontor i Cambridgeshire (England) med Clive Sinclair-Poulton som verkställande styrelseordförande, har för närvarande 18 prospekteringstillstånd i norra Sverige. Man förväntar sig enligt uppgift att utvinna upp till 10 miljoner ton järnmalm årligen i Kallak, vilket genererar cirka 2.9 miljarder dollar i intäkter. Sverige producerar enligt uppgift över 90 % av järnmalmen i Europa och dess gruvexport är årligen värd 23.4 miljarder dollar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend