Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ryska "humanitära" lastbilar: halvtomma eller halvtomma?

DELA MED SIG:

publicerade

on

DA0CB0F8-820E-4653-8BEE-8DCAF67F35FE_cx0_cy14_cw0_mw1024_s_nÅsikt av Halya Coynash

Sedan orden nedan skrevs har det blivit tydligt att väldigt många av lastbilarna är så gott som tomma, vilket väcker misstankar antingen om att något annat än hjälpmedel behövde lastas av innan kontrollen, eller att hela den "humanitära konvojens" prestation syftade till att avleda uppmärksamheten från annan rörelse, troligen av rysk militär utrustning, över gränsen. Första journalistrapporter tyder på att ett antal av de ryska militärlastbilarna i den "humanitära konvojen" har lite i sig alls.


Timur Olevsky från TV Dozhd säger att han har kunnat se insidan av flera av KAMAZ-lastbilarna som är specialmålade i vitt för denna "humanitära" övning. Det som direkt märktes, säger han, är att de han såg, även om de faktiskt innehöll bovete, vatten etc., var mindre än en tredjedel fulla. Detta bekräftas av tweets från FT journalist Courtney Weaver, som skriver att många av dem är mestadels tomma.

 

Om lastbilarna alltid var en tredjedel eller mindre fulla, och 280 först målades vita och välsignades av en ortodox präst som en propagandaövning, måste dess framgång allvarligt ifrågasättas. Det kan dock inte vara känt eftersom det internationella Röda Korset, trots helt falska påståenden från Kreml och det ryska utrikesministeriet, aldrig visades pappersarbetet och kunde inte kontrollera innehållet.  

 

De 280 lastbilarna var tänkta att anlända till gränsövergången i Charkiv oblast för två dagar sedan för att kontrolleras och överföras till IRC-fordon, under den senares övervakning. Moskva vägrade att tillåta detta, och lastbilarna ändrade abrupt riktning och styrde mot Luhansk oblast som är under Kreml-stödd militant kontroll.

Annons

 

Hade de korsat den gränsen skulle detta ha varit en öppen handling av aggression. 

 

Det gjorde de inte, utan stannade istället cirka 20 kilometer från gränsen, dock västerut journalister bevittnade en kolumn ryska militärfordon, inklusive beväpnade personalfartyg, som korsade samma gräns. Rapporter om minst 23 sådana fordon som korsade på torsdagskvällen publicerades omedelbart av både Shaun Walker från Guardian och Roman Oliphant från Daily Telegraph.

 

Detta är också rysk aggression. Odold då. Fordonen släckte inte ens strålkastarna och korsade i ett område så nära de 280 lastbilarna att rysk militär personal skulle ha varit väl medveten om att rörelsen skulle uppmärksammas och registreras.

 

Tidigare på torsdagen rapporterade Jeremy Bender för Business Insider att konvojen ”av omärkta vita lastbilar till Ukraina, och det förmodade humanitära uppdraget nu åtföljs av tung offensiv rysk militär utrustning.

 

"Lastbilarna med förnödenheter har fått sällskap av helikoptrar, jord-till-luft-missilsystem och möjliga luftvärnsvapensystem. … Tunguska är förmodligen inte det enda luftvärnsvapnet som reser med konvojen, vilket detta foto av ett för närvarande oidentifierat vapensystem visar: Ryska militärhelikoptrar har också flugit tillsammans med konvojen. 

"Den ryska konvojen har hissat ett antal röda flaggor, även bortsett från denna tunga kontingent av vapen och rustningar. Konvojen har misslyckats med att följa de villkor som ställts på plats av både Ukraina och Internationella Röda Korset (ICRC) – konvojen färdas under ICRC-flaggan, men organisationen har inte kunnat verifiera innehållet i lastbilarna."

Förra helgen gjorde USA, Storbritannien och förmodligen andra länder det otvetydigt klart för Ryssland att varje försök att tvinga in den så kallade "humanitära konvojen" till Ukraina utan Ukrainas samtycke skulle behandlas som en rysk invasion. Även om den "humanitära" belastningen kan ha legat kvar på ryskt territorium, gjorde inte tung militär teknik det.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend