Anslut dig till vårt nätverk!

konsumenternas rättigheter

Justitiekommissionär Martine Reicherts: "Rätten att bli bortglömd och EU:s dataskyddsreform: varför vi måste se igenom en snedvriden debatt och snart anta starka nya regler"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Data-RaderaLyon, Frankrike 18 augusti 2014

"Precis som arbetet med dataskyddsreformen har tagit fart och brådskande, försöker belackare att kasta en ny nyckel i arbetet. De försöker använda EG-domstolens nyligen beslutade om rätten att bli glömd för att undergräva vår reform. De har fattat fel. Och jag kommer inte att låta dem missbruka denna avgörande dom för att hindra oss från att öppna den digitala inre marknaden för våra företag och införa ett starkare skydd för våra medborgare.

"Denna dom ger inte helt klart för människor eller organisationer att ta bort innehåll från webben bara för att de tycker att det är obekvämt. Långt ifrån. Det efterlyser en balans mellan internetanvändarnas legitima intressen och medborgarnas grundläggande rättigheter. En balans som måste hittas i varje enskilt fall.

”Sökmotorer som Google och andra drabbade företag klagar högt. Men de bör komma ihåg detta: hantering av medborgarnas personuppgifter ger enorma ekonomiska fördelar för dem. Det medför också ansvar. Det här är två sidor av samma mynt, du kan inte ha den ena utan den andra.

"Precis som domstolens dom strävar reformen efter en rättvis balans mellan rättigheter: den ger medborgarna befogenhet att hantera sina personuppgifter samtidigt som den uttryckligen skyddar yttrandefriheten och mediafriheten. De som försöker använda förvrängda föreställningar om rätten att bli bortglömd för att misskreditera reformförslagen spelar falska. Vi får inte falla för detta. Vi måste verkligen fortsätta arbeta hårt för att se till att de nya reglerna antas så snart som möjligt. Europa behöver dem omgående för att återuppliva ekonomisk tillväxt och skapa arbetstillfällen. Och det behöver dem för att se till att dess medborgares rättigheter upprätthålls och skyddas.

”Förhandlingar om dataskyddsreformen har pågått i mer än två och ett halvt år. De har gjort goda framsteg. Men det finns mer att göra. Stats- och regeringschefer har flera gånger åtagit sig att snabbt avsluta förhandlingarna. Vid Europeiska rådet i slutet av juni bekräftade de vikten av att anta "en stark EU-ram för allmänt dataskydd senast 2015".

"Jag uppmanar medlemsländerna: håll fast vid detta mål. Var ambitiös och hjälp till att ge Europa de dataskyddsregler som behövs. Världen väntar inte på oss.

Annons

"Kära damer och herrar,

"Jag är väldigt glad över att vara här med dig. När du bjöd in mig till denna konferens, föreställde du dig absolut inte att jag skulle tilltala dig som kommissionär för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap. Inte heller jag!

"Vad praktiskt att denna nya roll har gett mig ansvar för ett stort europeiskt projekt som är av stor betydelse för dig. Jag kan därför idag ge dig några insikter om hur långt vi har kommit – och vad vi fortfarande har framför oss. Jag talar naturligtvis om reformen av EU:s regler om skydd av personuppgifter.

"Europeiska kommissionen har arbetat för ett starkt, modernt ramverk ett tag nu – det började långt innan Edward Snowden och en flod av spionavslöjanden gjorde dataskydd på modet. Min föregångare Viviane Reding kämpade hårt för att främja denna reform, och jag är fast besluten att fortsätta denna ansträngning.

"Tack och lov insåg Europaparlamentet betydelsen av denna reform mycket tidigt. Den fann en bred kompromiss som stödde kommissionens förslag. Medlemsstaterna har varit långsammare. Men de har – sent – ​​börjat gå framåt och kommit överens om ett antal viktiga principer.

"Men precis som arbetet med denna reform har tagit fart och brådskande, försöker belackare att kasta en ny nyckel i arbetet. De försöker använda EG-domstolens nyligen beslutade om rätten att bli glömd för att undergräva vår reform. De har fattat fel. Och jag kommer inte att låta dem missbruka denna avgörande dom för att hindra oss från att öppna den digitala inre marknaden för våra företag och införa ett starkare skydd för våra medborgare.

"Det är vad jag vill prata med dig om i dag: domen och dess konsekvenser (1), de möjligheter vår dataskyddsreform kommer att skapa för företagen (2) och de fördelar vi alla kommer att dra av att skydda de europeiska medborgarnas grundläggande rättigheter ' till skydd av sina personuppgifter och återuppbyggnad av deras förtroende (3).

Google och rätten att bli glömd: Att skilja fakta från fiktion

"Först, domen. Detta har orsakat stor uppståndelse, med många kritiker som lyfter utsikten till censur på internet. Påståenden om att domen och dess konsekvenser leder till – till och med uppmuntrande – kränkningar av yttrandefriheten och mediernas frihet oroar många av er. Som en som har varit med om att publicera så länge förstår jag det mycket väl.

”Men vi får inte bli förvirrade av allt oväsen. En nykter analys av domen visar att den faktiskt inte lyfter rätten att bli bortglömd till en "superrätt" som övertrumfar andra grundläggande rättigheter, såsom yttrandefriheten.

"Vad sa domstolen egentligen om rätten att bli glömd? Den sa att individer har rätt att be företag som driver sökmotorer att ta bort länkar med personlig information om dem – under vissa förutsättningar. Detta gäller när informationen är felaktig, till exempel, eller otillräcklig, irrelevant, föråldrad eller överdriven för databehandlingsändamål. Domstolen slog uttryckligen fast att rätten att bli glömd inte är absolut, utan att den alltid kommer att behöva vägas mot andra grundläggande rättigheter, såsom yttrandefriheten och mediefriheten – som för övrigt inte är absoluta. rättigheter heller.

– Det innebär att varje ärende måste bedömas utifrån sina egna meriter. Faktorer som ska beaktas är bland annat vilken typ av information det är fråga om, dess känslighet för individens privatliv och allmänhetens intresse av att få tillgång till den informationen. Den roll som den som begär raderingen spelar i det offentliga livet kan också vara relevant. Och trots allt handlar det här om förfrågningar om att ta bort irrelevanta eller inaktuella länkar, snarare än innehållet de leder till.

"I ett nötskal: Den här domen ger inte helt klart för människor eller organisationer att ta bort innehåll från webben bara för att de tycker att det är obekvämt. Långt ifrån. Det efterlyser en balans mellan internetanvändarnas legitima intressen och medborgarnas grundläggande rättigheter. En balans som måste hittas i varje enskilt fall. Detta kanske inte alltid är okomplicerat. Ibland kan det verkligen vara svårt. Men inte mer eller mindre svårt än att spåra ägaren till upphovsrättsskyddat innehåll.

”Sökmotorer som Google och andra drabbade företag klagar högt. Men de bör komma ihåg detta: hantering av medborgarnas personuppgifter ger enorma ekonomiska fördelar för dem. Det medför också ansvar. Det här är två sidor av samma mynt, du kan inte ha den ena utan den andra.

”Det är också användbart i detta sammanhang att komma ihåg att varken kommissionen eller domstolen just har uppfunnit rätten att bli glömd. Den finns redan, den är inskriven i EU:s dataskyddsdirektiv från 1995. Syftet med den reform som kommissionen föreslagit är att uppdatera denna princip och förtydliga den för den digitala tidsåldern – till exempel genom att klargöra att EU:s regler måste tillämpas av alla företag som erbjuder produkter och tjänster till europeiska konsumenter, oavsett om de är belägna inom eller utanför EU.

"Precis som domstolens dom strävar reformen efter en rättvis balans mellan rättigheter: den ger medborgarna befogenhet att hantera sina personuppgifter samtidigt som den uttryckligen skyddar yttrandefriheten och mediafriheten. Ingen skulle kunna få en tidningsartikel borttagen från ett onlinearkiv för att de inte gillar dess innehåll.

”De som försöker använda förvrängda föreställningar om rätten att bli bortglömd för att misskreditera reformförslagen spelar falska. Vi får inte falla för detta. Vi måste verkligen fortsätta arbeta hårt för att se till att de nya reglerna antas så snart som möjligt. Europa behöver dem omgående för att återuppliva ekonomisk tillväxt och skapa arbetstillfällen. Och det behöver dem för att se till att dess medborgares rättigheter upprätthålls och skyddas. Låt mig berätta varför.

Moderna dataskyddsregler: Ge företag ett lyft

"Ni vet alla det enorma ekonomiska värdet av data. År 2011 var uppgifterna om EU-medborgare värda 315 miljarder euro. Detta har potential att växa till nästan 1 biljon euro år 2020. Men för att helt låsa upp värdet av data måste vi se till att vi har en verklig digital inre marknad. Vår reform gör just det. Det är en marknadsöppnare.

"Varför? Eftersom det ersätter ett fragmenterat och komplicerat regelverk med en tydlig uppsättning regler. Idag står företag inför 28 olika, ofta motstridiga nationella lagar. Vår förordning kommer att upprätta en gemensam, alleuropeisk lag för dataskydd. En lag, inte 28.

”Dessutom kommer företag med vår reform i framtiden bara ha att göra med en enda tillsynsmyndighet, inte 28. Detta kommer att göra det enklare och billigare för företag att göra affärer i EU – särskilt för mindre företag och nystartade företag. ups, som kommer att få lättare att ta sig in på nya marknader. Och, som jag redan har antytt, kommer reformen att skapa lika villkor för Europas digitala industri: företag i tredjeländer som USA, när de erbjuder tjänster till européer, måste följa våra regler och hålla sig till samma nivåer skydd av personuppgifter som sina europeiska konkurrenter.

”Inom en inre marknad för data räcker det inte med identiska regler på papper. Vi måste se till att reglerna tolkas och tillämpas på samma sätt överallt. Det är därför som vår reform inför en konsekvensmekanism. Enskilda beslut kommer fortfarande att fattas av nationella dataskyddsmyndigheter. Men vi måste effektivisera samarbetet i frågor med konsekvenser för hela EU. Internettjänster eller smartphoneappar stannar inte vid nationella gränser. Det är därför ofta frustrerande för medborgare och företag när de ställs inför olika regulatoriska beslut och olika skyddsnivåer för samma tjänst eller applikation. Konsekvensmekanismen är en av de lösningar vi har infört för att ta itu med detta problem.

”Det nya ramverket kommer också att gynna medborgarna, som alltid kommer att kunna ta sina klagomål till sin lokala myndighet. Det kommer att göra det lättare för konsumenter att stå upp för stora internetföretag. Tänk bara på den österrikiske studenten Max Schrems som just har inlett en grupptalan med 25,000 XNUMX deltagare mot Facebook angående hur det hanterar användarnas data. Han har varit låst i ett slagsmål med Facebook i flera år – och han har tvingats fortsätta resa till Irland eftersom det är där företagets europeiska huvudkontor ligger. I framtiden kommer människor som han att kunna vända sig till sin lokala myndighet.

"Vår dataskyddsreform är en viktig byggsten för den digitala inre marknaden. En enda uppsättning regler i en avgörande sektor, konsekvent tillämpad.

Vikten av att skydda grundläggande rättigheter: Återuppbygga medborgarnas förtroende

”Ändå räcker det inte att öppna marknaden och skapa möjligheter för företag. Internetanvändare måste återfå sitt självförtroende. Endast om människor är villiga att lämna ut sina personuppgifter kommer företag att skörda fulla frukter av vår digitala inre marknad.

"Och här är problemet: för närvarande är folks förtroende för hur privata företag hanterar sin data lågt. 92 % av européerna är oroliga över att mobilappar samlar in deras data utan deras samtycke. Och 89 % av människorna säger att de vill veta när data på deras smartphone delas med en tredje part.

"Spionavslöjanden, såväl som högprofilerad säkerhet och dataintrång är viktiga orsaker till denna brist på förtroende. Vår dataskyddsreform har en roll att spela för att återuppbygga förtroendet. De nya reglerna kommer att ge medborgarna tillbaka kontrollen över sina uppgifter, på ett antal sätt. Förutom rätten att bli bortglömd kommer det att finnas en rätt till dataportabilitet som kommer att göra det lättare för konsumenter att överföra sina uppgifter mellan tjänsteleverantörer. Och när medborgarnas samtycke krävs för att behandla deras uppgifter måste de uppmanas att ge det uttryckligen.

"Dessutom kommer "privacy by design" och "privacy by default" att bli väsentliga principer i EU:s dataskyddsregler. Detta innebär att dataskyddsgarantier bör byggas in i produkter och tjänster från det tidigaste utvecklingsstadiet, och att integritetsvänliga standardinställningar bör vara normen, till exempel på sociala nätverk.

"En annan viktig aspekt av reformen är den nya inställningen till sanktioner. Människor måste se att deras rättigheter upprätthålls på ett meningsfullt sätt. Om ett företag har brutit mot reglerna bör det få allvarliga konsekvenser. Ändå är de böter som europeiska dataskyddsmyndigheter kan utdöma mycket låga. För jättar som Google är de bara fickpengar.

"Vi måste bli seriösa. Och det är därför som vår reform inför hårda sanktioner som kan nå så mycket som 2 % av ett företags globala årliga omsättning. Att visa medborgarna att en stark EU-ram för dataskydd effektivt skyddar och upprätthåller deras rättigheter kommer att bidra till att bygga upp förtroende.

"Och slutligen, vi sätter på plats skydd mot oinskränkt internationell överföring av data. Reglerna måste säkerställa att uppgifter om EU-medborgare överförs till icke-europeiska brottsbekämpande myndigheter endast på grundval av en tydlig rättslig ram som är föremål för domstolsprövning.

”Vår reform kommer alltså inte bara att öppna marknaden för företag, den kommer också att hjälpa dem att erövra denna marknad genom att hjälpa till att återuppbygga medborgarnas förtroende. Och fler och fler företag börjar förstå att förtroende är nyckeln – till exempel tillhandahåller ett ökande antal företag tjänster som ger användarna möjlighet att lagra sin data i Europa. Dataskydd är den nya affärsmodellen. Det är ett försäljningsargument där Europa kan göra skillnad.

Slutord

”Återigen går näringslivet alltså snabbare än den politiska maskinen. Det är hög tid för medlemsländerna att komma ikapp. Förhandlingar om dataskyddsreformen har pågått i mer än två och ett halvt år. De har gjort goda framsteg. Men det finns mer att göra. Stats- och regeringschefer har flera gånger åtagit sig att snabbt avsluta förhandlingarna. Vid Europeiska rådet i slutet av juni bekräftade de vikten av att anta en stark EU-ram för allmänt dataskydd senast 2015.

"Jag uppmanar medlemsländerna: håll fast vid detta mål. Var ambitiös och hjälp till att ge Europa de dataskyddsregler som behövs. Världen väntar inte på oss. Vi har inte råd att fördröja sådana betydande möjligheter till tillväxt och riskera att andras – svagare – normer påtvingas oss av andra. Vi behöver ett starkt, modernt ramverk för dataskydd, och vi behöver det snart. Våra företag och medborgare förtjänar det.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend