Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

World Humanitarian Day: Världen behöver fler humanitära hjältar, säger World Vision

DELA MED SIG:

publicerade

on

D192-0227 01-Yttrande

  • Globalt finns det mer än 60 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd runt om i världen
  • Ökat internationellt samarbete för att skydda humanitära arbetare i riskzonen
  • Europeiska unionen måste bättre samordna sin politik för humanitärt bistånd med andra politikområden för att säkerställa ett snabbt och effektivt svar i konfliktområden

Sedan 2008 firar World Vision tillsammans med det internationella samfundet World Humanitarian Day (WHD) dagen den 19 augusti. I år representerar WHD ett firande av humanitärers utmanande arbete över hela världen och hyllar deras mod, motivation och beslutsamhet att hjälpa de behövande.

Tillsammans med icke-statliga organisationer som World Vision, Europeiska kommissionen och FN Kontor för samordning av humanitära frågor sätter strålkastarljuset på hjälparbetare som riskerar sina liv för att ge hjälp och assistans till miljontals människor vars liv har slitits isär av krig eller naturkatastrofer. Humanitära hjältar behövs mer än någonsin.

Med minst sju humanitära kriser som utspelar sig när vi talar, runt om i världen, uppskattningsvis 60 miljoner människor är utsatta för oerhört lidande. Vanligtvis drabbas världens fattigaste, mest marginaliserade och utsatta människor, särskilt barn, mest. Tusentals osjälviska hjälparbetare gör ett otroligt arbete varje dag som svar på sådana humanitära katastrofer och vi måste fira dem som riskerar sina liv och arbetar i en anda av att göra gott för de samhällen de tjänar och ofta bor i eller bor nära.

Lucy Amatikide Murunga, humanitär hjälparbetare från World Vision Kenya är en av dem: ”Den största utmaningen är att ha ett förstahandsmöte med så mycket lidande. De oroande bilderna vi får se av katastrofdrabbade offer fortsätter också att förfölja mig”, sa Murunga.

"Under det senaste året har vi sett en alarmerande ökning av attackerna, inklusive mot humanitära arbetare som ofta tar stora risker för att hjälpa samhällen i nöd och de förtjänar att skyddas", säger World Vision Brussels och EU:s representant Marius Wanders . "Samtidigt har FN för första gången någonsin klassat fyra stora humanitära kriser (Centralafrikanska republiken, Sydsudan, Syrien och Irak) samtidigt som nivå 3, den allvarligaste nivån. Denna unika situation sträcker den humanitära sektorns kapacitet till dess yttersta gränser, inte bara när det gäller finansiella eller tekniska resurser som behövs utan särskilt när det gäller mänskliga resurser.”

Europeiska unionen har i stor utsträckning tagit itu med dessa kriser och Europeiska kommissionen åtog sig nyligen att anslå ytterligare 5 miljoner för att stödja operationer i Gaza av viktiga humanitära partner. Som en av de största givarna av humanitärt bistånd till den palestinska befolkningen bör EU insistera på att internationell humanitär rätt respekteras i de ockuperade palestinska områdena och att säkerställa fri rörlighet för människor och varor, särskilt för biståndsorgan så att de kan leverera bistånd på ett snabbt och effektivt sätt till de mest behövande.

Annons

Humanitärer står inför samma risker som det lokala samhället de bistår. Bara under 2013 drabbades 460 hjälparbetare av attacker och 34 % av dem dödades, enligt FN. Av denna anledning är WHD en möjlighet att erkänna de risker biståndsarbetare utsätts för, tacka dem för deras hjältemod och att uppmana till ett ökat internationellt samarbete för att skydda samhällen från konfliktområden, särskilt barn och kvinnor, såväl som världens humanitära hjältar .

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend