Anslut dig till vårt nätverk!

Denis MacShane

Cameron antyder "Brexit", men vilka befogenheter vill han ha tillbaka från Bryssel?

DELA MED SIG:

publicerade

on

david-cameronYttrande         

As the political season resumes in Britain, Prime Minister David Cameron has let it be known that he is ready to back Britain leaving the EU unless he gets reform in Europe that satisfies his party and of course himself. It is the closest he has come to endorsing ‘Brexit’ as a possible option for any government he might lead after the election in May 2015.   

Hotet är inte skrivna i protokollet, men en mycket intensiv genomgång av Londonpressen lämnar inga tvivel om att detta är en del av den brittiske ledarens politik att sätta press på Jean-Claude Juncker och EU:s nationella ledare.

But once again, David Cameron does not list the reforms he wants or the specific changes in Britain’s relationship with the EU he believes are necessary for him to go out and campaign for a ‘Yes’ vote in his proposed 2017 referendum.

Med bara tre år kvar – ett ögonlock i termer av den långsamma rytmen av EU-parleys – är det verkligen väldigt märkligt för den brittiske premiärministern att satsa sitt lands framtid utan att berätta för sina partners eller sitt folk vad han exakt vill.

Britain and the EU are not any wiser than in January 2013 when Cameron announced there would be an ‘In-Out’ plebiscite after a renegotiation of Britain’s relationship with the EU beginning upon his re-election as prime minister next May.

Ingen vet utgången av det valet. Opinionsmätningar tenderar att leda Labourpartiet, men dess ledare, Ed Miliband, är inte lika populär som David Cameron och de förbättrade ekonomiska resultaten i Storbritannien med 3 % tillväxt och 6 % arbetslöshet står i kontrast till de dåliga eurosiffrorna och de beklagliga. ekonomisk historia i Frankrike, det land Storbritannien tenderar att mäta sig mot.

Annons

Cameron och UKIP-ledaren Nigel Farage har lovat att hålla en folkomröstning medan de andra politiska formationerna – Labour, Liberal Democratic, Nationalister i Skottland Wales och Greens – motsätter sig en folkomröstning 2017 som de säger inte behövs eller är användbar.

Många ser denna Brexit-folkomröstning som ett farligt ögonblick i ett Storbritannien där anti-EU-sentimentet är starkt och stöds av de flesta offshore-medieinnehavare, många i näringslivet, såväl som den stora majoriteten av de regerande konservativa parlamentsledamöterna.

Men medan Cameron med jämna mellanrum säger att han är lovad att hålla folkomröstningen In-Out 2017 har han aldrig listat de reformer eller repatrierade befogenheter han vill ha från Bryssel.

Hans Europaminister, David Liddington, berättade Financial Times det måste ske en "fördragsändring", men återigen kommer han inte att fastställa vad den fördragsändringen är. Dessutom kan få ens i Storbritannien föreställa sig ett nytt EU-fördrag bara för att passa Storbritannien på plats senast 2017, året för ett franskt presidentval, och ett som i allt fler länder skulle kräva en folkomröstning för att ratificeras.

Andra som Storbritanniens förre utrikesminister Sir Malcolm Rifkind säger att EU:s sociala regler bör tillämpas på Storbritannien. På ett sätt vill hans generation rulla tillbaka klockan till slutet av 1980-talet, före Maatricht. Men giftet mot Europa har fördjupats och vidgats sedan dess.

Ett annat krav är att Storbritannien ensidigt kan bestämma vilka medborgare från andra EU-medlemsländer som får komma in i Storbritannien för att bo och arbeta. Detta innebär naturligtvis slutet för de fyra friheterna – rörlighet för varor, kapital, tjänster och människor – som är kärnan i det europeiska bygget sedan Romfördraget.

Polen har klargjort att de aldrig kommer att acceptera någon sådan förändring, som ses som riktad mot polska arbetare i Storbritannien. Relationerna mellan Warszawa och London är nu som värst på decennier.

Men även om dessa krav förekommer i kommentarer från konservativa parlamentsledamöter och EU-fientlig press har de aldrig framställts som den officiella brittiska regeringens ståndpunkt av Cameron eller hans ministrar.

En ytterligare komplikation är att vissa ministrar och många konservativa parlamentsledamöter kräver att Storbritannien drar sig ur Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna eftersom dess avgöranden – särskilt om rättigheterna för fängslade eller dömda terrorister – upprör dem som anser att brittiska domare ensamma bör avgöra vad som händer till fångar. Parlamentsledamöter från Tory och Labour förenade sig för att kritisera en ECHR-beslut om att vissa kategorier av fångar ska få rösta, vilket är tillåtet i Schweiz och EU:s medlemsländer även om det inte används mycket.

Så euroskepsis i Storbritannien handlar inte bara om Bryssel utan om att behöva leva med ECHR-domar och andra européer som bor och arbetar i Storbritannien.

Men Storbritannien väntar fortfarande från sin premiärminister på en specifik lista över förändringar som EU måste medge för att han ska kunna leda en ja-kampanj i sin folkomröstning 2017.

Cameron måste givetvis påminna väljarna om att han har lovat dem en folkomröstning, men hans vägran att ange vilken eftergift han vill erhålla håller på att bli en pinsamhet. Men i ett kalibrerat tonläge säger han nu att Brexit är möjligt. Det är ännu inte hans officiella position. Men han skapar själva atmosfären som gör att Storbritannien lämnar EU, om inte en visshet, en stark möjlighet som beslutsfattare i andra regeringar och företag måste ta på allvar.

Denis MacShane är en tidigare brittisk Europaminister. Hans bok, Brexitkommer att publiceras senare i år.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend