Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Elmar Brok: Stark utrikespolitik viktig EU att avsluta kriser i grannskapet

DELA MED SIG:

publicerade

on

422Elmar Brok (EPP, DE), ordförande för utrikesutskottet, efterlyste den 28 augusti en stark EU:s utrikes- och säkerhetspolitik ledd av en stark personlighet. "Att föra fred, stabilitet och välstånd till EU:s bredare grannskap måste vara den första och högsta prioriteringen", sade han efter ett möte med kommitténs utvidgade byrå med kommissionsledamot Georgieva och Europeiska utrikestjänstens verkställande generalsekreterare Pierre Vimont.

Brok avgav följande uttalande efter mötet på uppdrag av utskottet:
"De nuvarande kriserna i EU:s grannskap visar än en gång att en stark, proaktiv och ambitiös EU-utrikespolitik är avgörande för varje medlemsstat i EU. Att föra fred, stabilitet och välstånd till EU:s bredare grannskap måste vara den första och högsta prioriteringen för denna politik. Detta kräver också en stark personlighet för posten som den höga representanten, som kan leda och sätta alla EU:s och medlemsstaternas energier och resurser till tjänst för försvaret av våra intressen och värderingar. Vi behöver en starkare samordningsroll och fler initiativ på EU-nivå.

“The many challenges in our neighbourhood cannot be solved without an active engagement of the EU, and of all of us.

“We need to play a key role in ensuring the full and efficient control of Ukraine’s borders, without which the current crisis cannot be settled. We must keep all the options open with Russia, including further strengthening of sanctions while being open to dialogue. The EU has a central role to play in facilitating contacts between Ukrainian and Russian leaders with the aim to ensure peace and stability in both countries. We need a new, comprehensive policy towards Russia taking into account its actions over the last months.

“The EU must also develop and put in practice a proactive and unified strategy towards Iraq, Syria and the whole region to face the ISIS threat. In Iraq, the EU must actively support the creation of an inclusive government adequately representing all ethnic and political components of the society and committed to a common vision of Iraq. The Iraqi state and the Kurdish Regional Government must be supported in all possible ways in their fight against ISIS, including through humanitarian aid and delivery of weapons by EU member countries.

“In the Middle East, the EU must be at the forefront of new efforts to maintain the permanent ceasefire between the Israelis and the Palestinians and play a central role in the restart of negotiations for a two-State solution. This remains the only possibility for bringing a lasting peace, security and prosperity to all the people of the Middle East, including those in the Gaza Strip.

“The situation in Libya is also a major source of concern for its population but also for the regional stability and for the EU itself. EU actions are urgently needed to foster political dialogue, state building and reform of the security sector.”

Annons

Elmar Brok kommer att förmedla dessa budskap till EU:s utrikesministrar under deras möte i Milano den 29 och 30 augusti.

Hela kommittén kommer att diskutera situationen i det bredare grannskapet när det sammanträder tisdagen den 2 september.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend