Anslut dig till vårt nätverk!

Data

Europeiska publika programföretag reagerar på Lamys rapport om spektrumtilldelning

DELA MED SIG:

publicerade

on

 • European Broadcasting Union (EBU) har välkomnat Europeiska kommissionens rapport på högnivågruppen Rekommenderar att EU säkerställer tillgången till spektrum under 700 MHz för digital marksänd television fram till 2030. Det är dock bekymrat över det tidiga släppet av 700 MHz-frekvenserna.
 • Gruppen som leddes av tidigare EU-kommissionären och WTO-generaldirektören Pascal Lamy tittade på framtida användning av UHF-spektrumbandet mellan 470 och 790 MHz, vilket är nödvändigt för sändning av fri-till-luft digital marksänd TV (DTT).

  DTT är den mest populära TV-plattformen i Europa, som når 100 miljoner hushåll och 250 miljoner tittare, och det är en viktig, innovativ plattform för att uppfylla allmänna skyldigheter för public service-företag och leverera innehåll till en stor publik.

  EBU:s medlemmar välkomnar rapportens rekommendation att "EU bör anta en gemensam ståndpunkt mot den co-primära tilldelningen av det audiovisuella kärnbandet (470-694 MHz) till mobiltjänsten vid WRC 2015".

  "EBU tror att skyddet av spektrum under 700MHz kommer att göra det möjligt för public service-företag och den europeiska audiovisuella sektorn att fortsätta nå alla sektorer av befolkningen, upprätthålla ett bredare innehållsval och säkra investeringar och innovation på lång sikt", säger Simon Fell, EBU:s chef. av teknik och innovation.

  Efter en grundlig bedömning av konsumenternas efterfrågan, utbudet av nät och medlemsstaternas mångfald, betonades i rapporten att programföretag och medborgare inte bör missgynnas av övergången av DTT från 700 MHz-bandet, och kostnaderna för övergången bör tas upp på ett vederbörligt sätt.

  "Det är viktigt att TV-bolagen inte försvagas ekonomiskt av någon förlust av 700MHz-bandet. Medlemsstaterna måste följa rapportens slutsatser om kompensation och övergångsarrangemang”, tillade Fell.

  Alla kostnader bör kompenseras, inklusive investeringar i ny och ännu effektivare teknik och kostnaden för att mildra mobila störningar av DTT-mottagning.

  EBU är oroad över rekommendationerna att 700 MHz-bandet ska släppas till andra intressenter, särskilt mobiltelefonoperatörer, senast 2020 med en flexibilitet på +/- två år.

  Annons

  "Det finns en fara att detta inte kommer att ge programföretag och tittare tillräckligt med tid att anpassa sig till lämpliga spektrumarrangemang och säkerställa den nödvändiga uppgraderingen av DTT-nätverk och konsumentutrustning, särskilt i länder där DTT är den huvudsakliga TV-plattformen", säger Fell.

  Sändningsbranschen hävdar att ett tidigt releasedatum sannolikt kommer att orsaka störningar för TV-tjänster i ett antal medlemsländer, särskilt där övergången, på grund av bristen på kapacitet, minskar volymen och kvaliteten på innehållet som erbjuds tittarna.

  Rapporten noterar att på grund av "de senaste tilldelningarna i 800 MHz-bandet behövs inte 700 MHz-bandet omedelbart för mobila tjänster" och föreslår en "inventering" senast 2025 för att ge en faktabas för framtida politiska beslut om spektrumallokering.

  EBU anser att detta bör omfatta all relevant marknads- och teknikutveckling samt alla relevanta frekvensband för marksändning och mobilt bredband.

  Med sina medlemmar har EBU bildat det mest innovativa centret för forskning och förståelse om spektrum, och representerar sina medlemmar vid olika internationella organ som ansvarar för spektrumtilldelning, inklusive Europeiska unionen, ITU och på nationell regleringsnivå.

  Ta reda på mer här.

 • Vanliga frågor: Radiospektrum och UHF-band

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend