Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Uttalande av ordförande Barroso efter Europeiska rådet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Barroso"God kväll,

"Eftersom detta är första gången (31 augusti) jag pratar med er efter dessa utnämningar, låt mig gratulera min gode vän Donald Tusk och till Federica Mogherini till deras utnämningar. Jag vet att de båda är djupt engagerade européer och jag är säker på att de tillsammans med Jean-Claude Juncker kommer att utgöra ett fantastiskt team och de kommer att arbeta aktivt med europeiska prioriteringar.

"Och skapande av jobb, baserat på tillväxt, är självklart i centrum för våra prioriteringar. Det är viktigt att stats- och regeringschefer diskuterar sysselsättning, särskilt ungdomssysselsättning, i oktober i Italien, med utgångspunkt i tidigare möten i Berlin och Paris.

"Europeiska kommissionen kommer att säkerställa en smidig övergång mellan detta och nästa kommissionsledamotskollegium. Nästa kommission kommer att lägga fram sina riktlinjer i ekonomiska frågor i höst. Jag är säker på att Europeiska rådet i oktober kommer att mata diskussionen så att Europeiska rådet kan fatta viktiga beslut i december.

"Självklart har diskussionerna i kväll varit fokuserade på den försämrade situationen i Ukraina och jag kommer att begränsa mina kommentarer till det, givetvis och stödja allt som Europeiska rådets ordförande just sa om andra viktiga ämnen också.

"Det fanns, runt bordet, enighet om att om Ryssland fortsätter att eskalera krisen kommer det att medföra höga kostnader.

"Liksom förra gången, när vi diskuterade denna fråga vid Europeiska rådet, kan jag försäkra er att kommissionen kommer att vara snabb att lägga fram ytterligare förslag till restriktiva åtgärder, vilket Europeiska rådet enhälligt har bett oss att lägga fram.

Annons

"Men sanktioner eller restriktiva åtgärder är inte ett mål i sig. De är instrument för att visa för det ryska ledarskapet att den 21st talet är det nuvarande beteendet inte acceptabelt, och att vi uppmanar dem att komma till förnuft och att arbeta konstruktivt med Europeiska unionen och naturligtvis också med Ukraina. Uppriktigt sagt är det ingen mening att ha den här typen av konflikt eller typ av nytt kalla krig. Jag gjorde detta ytterst tydligt än en gång för president Putin i går.

– Kontrasten är för stark mellan de upprepade åtagandena om politisk dialog och den dramatiska verkligheten på plats. Det kan inte finnas någon militär lösning på denna kris. Det är dags för alla att börja arbeta med fredsskapande. Det är inte för sent, men tiden rinner snabbt ut.

"Endast med den här vägen till fred kan vi på ett trovärdigt sätt ta itu med de problem som oroar oss. Kommissionen har outtröttligt arbetat för att eskalera situationen och uppnå förhandlingslösningar genom att förmedla samtal mellan Ryssland och Ukraina om energi och handel. På energiområdet måste det finnas en lösning som garanterar försörjningstryggheten för både Ukraina och Europa. När det gäller handel är vi redo att ta itu med pragmatiskt möjliga frågor som uppstår vid genomförandet av DCFTA som, som ni vet, är en del av associeringsavtalet.

"Men i detta Europeiska råd kan jag också efter att ha lyssnat på president Porosjenko berätta att ledarna skickade ett tydligt budskap om att de står bakom det ukrainska folket och deras rätt att bestämma sin egen framtid.

"Vårt stöd gör redan en påtaglig skillnad. De ensidiga handelsåtgärder som kommissionen föreslog i april har ökat den ukrainska exporten till Europeiska unionen med 14 % sedan dess. Vi har betalat ut 600 miljoner euro i makroekonomiskt stöd och 250 miljoner euro i budgetstöd. Och vi är redo att stödja Ukraina ytterligare.

"Inom Europeiska unionen ger vi det nödvändiga stödet till europeiska livsmedelsproducenter för att mildra konsekvenserna av ryska repressalier.

"Låt mig avsluta med ett ord om den humanitära situationen. De mest utsatta behöver skyddas. Biståndet måste levereras i samordning med myndigheterna och under överinseende av de internationella humanitära organisationerna. Kommissionen har lovat 2.5 miljoner och fortsätter att stödja de ukrainska myndigheternas verksamhet. Tack för din uppmärksamhet."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend