Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikt mineraler

Konfliktmineraler: Ledamöterna begär obligatorisk certifiering av EU-importörer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

20150519PHT56775_originalIntygar ursprunget för metaller och mineraler skulle hjälpa till att stoppa försäljningen finansiering väpnade konflikter i områden som nordöstra CongoBELGA_AFP_L.HEALING

EU importerar tenn, tantal, volfram och guld för tillverkning av konsumentvaror måste certifieras av EU för att se till att de inte underblåsa konflikter och brott mot mänskliga rättigheter i konfliktområden, säger ledamöterna i deras ställning på ett lagförslag som antogs den onsdag ( 20 maj) av 402 röster för 118, med 171 nedlagda röster.

Parlamentet röstade med 400 röster för 285 röster med 7 nedlagda röster för att upphäva kommissionens förslag liksom det som antogs av den internationella handelsutskottet och begärde obligatorisk efterlevnad för "alla unionsimportörer" som säljer i konfliktområden. Dessutom "nedströms" företag , det vill säga de 880 000 potentiellt drabbade EU-företag som använder tenn, volfram, tantal och guld vid tillverkning av konsumentprodukter, kommer att vara skyldiga att tillhandahålla information om de steg de vidtar för att identifiera och hantera risker i sina försörjningskedjor för mineraler och metaller bekymrad.

Annons

Begäran om obligatorisk certifieringEftersom metallsmältverk och guldraffinaderier är den sista punkten där mineralernas ursprung kan spåras effektivt, går parlamentsledamöterna bortom kommissionens "självcertifieringsmetod" och uppmanar smältverk och raffinaderier att genomgå en obligatorisk, oberoende tredjepartsrevision för att kontrollera deras "due diligence" -metoder.

Parlamentet ber också kommissionen att bevilja ekonomiskt stöd till mikroföretag och små och medelstora företag som vill erhålla certifiering genom EU: s COSME-program (EU-programmet för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag).
Stärkt översynsklausul

Parlamentet insisterar också på hårdare övervakning av systemet, med en översyn två år efter det att tillämpas och därefter vart tredje år (i stället för efter tre och sex år respektive, som planerat av kommissionen)

Annons

geografiskt tillämpningsområdeFörordningen gäller alla konfliktpåverkade högriskområden i världen, av vilka Demokratiska republiken Kongo och de stora sjöarna är det mest uppenbara exemplet. I lagförslaget definieras 'konfliktdrabbade och högriskområden' som de som befinner sig i ett tillstånd av väpnad konflikt, med omfattande våld, kollaps av civil infrastruktur, bräckliga områden efter konflikt och områden med svag eller obefintlig styrning och säkerhet, kännetecknas av "utbredda och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna".

Nästa stegI en omröstning 343 röster för 331, med nio nedlagda beslutade parlamentet att inte stänga ståndpunkt vid första behandlingen och att inleda informella samtal med EU: s medlemsstater att försöka nå en överenskommelse om den slutliga versionen av lagen.

Tenn, tantal, volfram och guld används i många konsumentprodukter i EU, framför allt genom att de fordon, elektronik, flyg, förpackning, konstruktion, belysning, industrimaskiner och verktygsindustrin, liksom i smycken. Den kommande lagen potentiellt påverkar 880,000 tillverkare inom EU, varav de flesta är små eller medium-sized.EU leverantörskedjan due diligence standarder kommer att baseras på OECD Due Diligence Vägledning rekommendationer, som är utformade för att hjälpa företag att respektera mänskliga rättigheter och undvika att bidra till konflikt genom sina mineral inköp från konfliktdrabbade och högriskområden.

Tillvägagångssätt: ordinarie lagstiftningsförfarandet 1st läsning

Mer

Konflikt mineraler

#ConflictMinerals: Avtalet syftar till att bryta den onda cirkeln mellan handeln med mineraler och konflikt

publicerade

on

160616ConflictMinerals3EU har nått ett politiskt avtal om en förordning som syftar till att utesluta "konfliktmineraler" från EU: s marknad. Utvinning och handel med mineraler har kopplats till konflikter och kränkningar av mänskliga rättigheter runt om i världen, särskilt i den östra regionen av Demokratiska republiken Kongo (DRK). EU är en viktig destination för "konfliktmineraler".

Med konfliktmineraler avses mineraler och metaller som innehåller de så kallade 3TG-elementen (tenn, tantal, volfram och guld) som används i vardagliga produkter, såsom mobiltelefoner, bärbara datorer, bilar och smycken.

Minister för utrikeshandel och utvecklingssamarbete i Nederländerna, talande på uppdrag av Europeiska unionens råd, Lilianne Ploumen, sade: "EU är fast beslutet att hindra internationell handel med mineraler från att finansiera krigsherrar, brottslingar och människorättsmissbrukare."

Annons

Initiativet bygger på OECD: s vägledning för due diligence för ansvarsfull mineralkälla. Handelskommissionär Cecilia Malmström sade: "Denna politiska förståelse för konfliktmineraler kommer att hjälpa handel att arbeta för fred och välstånd, i samhällen och områden runt om i världen som drabbas av väpnad konflikt."

Initiativet har också välkomnats av S & D-talesmannen om konfliktmineraler, Marie Arena-parlamentsledamoten, som påpekade att kommissionen och rådet i början av förhandlingarna helt avvisade idén om eventuell obligatorisk efterlevnad. Arena sa: "Endast efter parlamentets tryck, ledd av S&D, gjorde vi ett genombrott och nu kommer företag att vara skyldiga att analysera den potentiella risken i ursprunget till mineralerna de handlar med."

Arena fortsatte med att säga att även om parlamentet hade lyckats införa obligatoriska aktsamhetskrav och upplysningskrav för företag från gruvan till smältverket, skulle hon vilja se ytterligare åtgärder längre ner i försörjningskedjan: "Vi ville gå längre och Vi kommer. Detta avtal är inte bara en fasad. Vi insisterade starkt på en granskningsklausul för att inkludera företag som tillverkar komponenter och handlar den slutliga produkten (den så kallade nedströms). Till att börja med kommer Europeiska kommissionen att inrätta en frivillig system för dessa företag men starkare lagstiftning kommer att införas om detta frivilliga system inte fungerar. Vår kamp fortsätter, men ett viktigt steg har tagits för att bryta den onda cirkeln. "

Annons

1606163TGTradeConflictMineralsChina

De allra flesta metaller och mineraler som importeras till EU kommer att täckas, samtidigt som importörer av små volymer undantas från dessa skyldigheter.

NGO, Global Witness, välkomnar det de anser vara ett första steg i rätt riktning, men säger att förordningen i slutändan underskrider dess avsedda mål och att EU: s politiska beslutsfattare har gett sig in i storföretagens krav genom att befria de allra flesta av EU-företag som handlar med mineraler från lagen.

Iverna McGowan, chef för Amnesty Internationals europeiska institutionskontor, sa: ”Dagens beslut lämnar företag som importerar mineraler i sina produkter helt utanför kroken. Det är ett halvhjärtat försök att ta itu med handeln med konfliktmineraler som bara kommer att hålla företag som importerar råvarorna till grundkontroller EU-investerare och konsumenter har fortfarande inte någon säkerhet om att företagen de hanterar uppför sig på ett ansvarsfullt sätt. ”

Maria van der Heide från ActionAid sa: ”Denna lag kan bara vara ett första steg. Det måste genomföras snabbt så att det snart kan utvidgas till företag som importerar dessa mineraler som en del av tillverkade varor. Samhällen i områden som är drabbade av konflikter och med hög risk kommer bara att kunna dra nytta av sin resursförmögenhet och befrias från våldscykeln relaterad till handeln med konfliktmineraler om företag längs hela leveranskedjan följer ansvarsfulla inköpspraxis. ”

Fortsätt läsa

Konflikt mineraler

Konfliktmineraler: Förhindra militära grupper från att finansiera sin verksamhet

publicerade

on

20150413PHT41617_originalHandels mineraltillgångar kan användas för att finansiera militära grupper i konfliktområden. © BELGA_AFP_L.Healing
Militära grupper i konfliktområden som i Demokratiska republiken Kongo använder ofta försäljning av mineraler som finns på deras territorium för att finansiera sin verksamhet. Ett nytt EU-förslag syftar till att sätta stopp för detta genom att inrätta ett EU-system för självcertifiering för att uppmuntra importörer, smältverk och raffinaderier att köpa sina mineraler ansvarsfullt sätt. Ledamöterna debatterar planerna på tisdag 19 maj och rösta på dem nästa dag.

I ett försök att förhindra mineralutvinning från att driva konflikter har FN och OECD utvecklat riktlinjer för företag som hämtar mineraler från konfliktområden. USA har redan infört juridiskt bindande krav på företag, som hittills bara fokuserar på områdena kring de afrikanska stora sjöarna. Europeiska kommissionen har lagt fram ett förslag för att begränsa importen av så kallade konfliktmineraler. Dessa är mineraler som tenn, tantal, volfram och guld som kommer från länder och regioner som är markerade av väpnad konflikt eller som riskerar konflikt. Initiativet försöker skapa ett frivilligt system i EU för importörer, smältverk och raffinaderier som använder dessa mineraler. Det är nu upp till Europaparlamentet att granska förslaget och ändra, godkänna eller avvisa vid behov. Rumänsk EPP-medlem Iuliu Winkler, Som är ansvarig för att styra lagstiftning genom parlamentet, sade: "Mitt mål är att utveckla en effektiv, balanserad och fungerande reglering kan stoppa vinster från handel med mineraler som används för att finansiera väpnade konflikter och samtidigt främja ansvarsfulla inköp från konfliktdrabbade områden. "

Kommissionen föreslår ett frivilligt system snarare än ett obligatoriskt system. Winkler, som också är vice ordförande för den internationella handelskommittén, sa att det inte handlade om huruvida frivilligt eller obligatoriskt skulle fungera bättre: "Den verkliga utmaningen är att utarbeta en effektiv, fungerande reglering." Parlamentet är oenigt om huruvida ett eventuellt obligatoriskt certifieringssystem bör gälla alla i leveranskedjan.

Annons

Om den godkänns skulle förordningen ge EU-importörer möjlighet att fördjupa pågående ansträngningar för att säkerställa rena försörjningskedjor när de lagligen handlar med operatörer i konfliktdrabbade länder. Enligt det ursprungliga kommissionsförslaget skulle en årlig lista över ansvarsfulla smältverk och raffinaderier i EU publiceras för att öka allmänhetens ansvarsskyldighet, öka transparensen i försörjningskedjan och underlätta ansvarsfull mineraltillverkning. I parlamentets betänkande krävs dock ett obligatoriskt certifikat för smältverk / raffinaderi. Med mer än 400 importörer av sådana malmer och metaller är EU bland de största marknaderna för tenn, tantal, volfram och guld.

Mer

Annons
Fortsätt läsa

Konflikt mineraler

Europaparlamentets kommande omröstning om "konfliktmineraler": Mer omfattande krav på ansvarsfullt inköp krävs för att möta kraven från 140 kyrkoledare

publicerade

on

5862709a955072db18888bde003a18d3Regleringen som röstats fram av utskottet för internationell handel kan fortfarande tillåta konfliktmineraler att ange elektroniska apparater som säljs i Europa. Omröstningen i kammaren maj måste förbättra detta, säger Mgr Ambongo från DRC.

On Tisdag 19 May 2015, Kommer Europaparlamentet att rösta i plenum om förordningen om ansvarsfull mineralsourcing (den så kallade konfliktmineralförordningen). Detta kommer att bli en viktig möjlighet att förbättra det mycket svaga utkastet lag som röstades om 14th I april av ledamöter i utskottet för internationell handel (INTA), som inte kommer att räcka för att stoppa lidandet och våldet i samband med utvinningen av naturresurser i många länder. I motsats till önskemål från många medborgare som har skrivit på denna kampanj e-åtgärd, kommer förordningen som nu föreslagits av INTA inte att hindra naturresurser som utvinns genom missbruk från att komma in i bärbara datorer, mobiltelefoner och andra elektroniska enheter som säljs av europeiska företag och används av europeiska medborgare.

"Regleringen som röstats fram av utskottet för internationell handel inte kommer att förändra saker i mitt land, eftersom det bara gäller att 20 europeiska smältverk medan det finns 320 i världen. Som alla vet, den stora majoriteten av de berörda mineral passerar via Sydostasien där de bearbetas innan den importeras till EU. För reglering för att vara effektiv, bör EU kräva att företag placerar mineraler på EU-marknaden, vare sig i sin råa form eller som en del av produkter, är enligt lag skyldiga att köpa ett ansvarsfullt sätt. "Säger kongolesiska Bishop Fridolin Ambongo, ordförande Episcopal kommissionen på naturresurser, en av undertecknarna av Biskops uttalande.

Annons

Mgr. Ambongo talade från Berlin, där han var inbjuden av det tyska parlamentet att vittna om EU-förordningen. I denna video, Sammanfattar han hans krav på en bättre lagstiftning. Hans krav är echoed av Europaparlamentets 29 april parallell upplösning På den andra årsdagen av Rana Plaza-kollapset, där parlamentsledamöter anser att ny EU-lagstiftning är nödvändig för att skapa en rättslig skyldighet för företagens Mänskliga Skyldigheter för EU-klädföretag, inklusive bindande åtgärder som förpliktar företag som vill driva sig på den europeiska marknaden Att ge information om hela försörjningskedjan av sina produkter.

140-kyrkans ledare från 38-länderna på 5-kontinenterna har undertecknat ett uttalande som först släpptes i oktober 2014 och har fortsatt att få stöd bland biskopar i Europa och över hela världen. Uttalandet kräver stark reglering för att uppnå målet att bryta kopplingen mellan naturresurser och konflikter.

Lagförslaget som röstats av INTA-kommittén uppfyller inte kyrkans ledares önskemål på två huvudsakliga sätt:

Annons
  1. Kyrkans ledare krävde en "obligatorisk system för tillbörlig aktsamhet" tillsammans med "delat ansvar av företag längs hela leveranskedjan" för att garantera respekten för de mänskliga rättigheterna. INTA Utskottet föreslår en stor del frivilligt system, vilket begränsar det obligatoriska kravet att endast ett litet antal företag.
  2. Kyrkans ledare krävde "konsistens i intervallet av naturresurser som omfattas" till att omfatta alla naturresurser som kränkningar bränsle mänskliga rättigheterna. INTA utskottet gick med på att täcka tenn, tantal, volfram och guld.

Biskop Ambongo betonade att plenum omröstning i Europaparlamentet "bör vara rätt tillfälle att återspegla samvete Europas folk, och ge garantier för personer i båda ändar av dagens globala leveranskedjor som till moral vårt handelssystem."

Biskoparnas uttalande samordnades av CIDSE - en internationell allians av katolska utvecklingsbyråer. CIDSE kritiserade också den nuvarande konfliktminerallagen i a gemensam civil samhället uttalande.

Den föreslagna förordningen kommer nu att läggas fram för Europaparlamentets kammare i maj (18–21st Maj). Kyrkliga ledare hoppas på en förbättring. Framför omröstningen i plenum närmar sig CIDSE parlamentsledamöter att få medborgarnas och kyrkans ledare att höra.

CIDSE är en internationell allians av katolska utvecklingsbyråer. Dess medlemmar delar en gemensam strategi i sina ansträngningar för att utrota fattigdomen och skapa global rättvisa. CIDSE-medlemmar är: Broederlijk Delen (Belgien), CAFOD (England och Wales), CCFD - Terre Solidaire (Frankrike), Centre of Concern (USA), Cordaid (Nederländerna), Development & Peace (Kanada), Entraide et Fraternité (Belgien) ), eRko (Slovakien), Fastenopfer (Schweiz), FEC (Portugal), FOCSIV (Italien), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Österrike), Manos Unidas (Spanien), MISEREOR (Tyskland), SCIAF (Skottland), Trócaire (Irland).

För mer information om konfliktmineraler, klicka här.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend