Anslut dig till vårt nätverk!

Antisemitism

#Israel Azerbajdzjan, Israels främsta strategiska partner i den muslimska världen, beklagar också "dubbelmoral" från EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

netanyahuIsraels premiärminister Benjamin Netanyahu, som deltog i förra månadens årliga World Economic Forum i Davos, höll där en serie möten med världens ledare. Bland dem är en särskilt omhuldad av Israel, det är Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, på grund av den strategiska allians som finns mellan Jerusalem och Baku.

"Azerbajdzjansk-israeliska relationer utvecklas och ingenting kan hindra detta", sa nyligen en hög tjänsteman från Israels utrikesministerium om samarbetet mellan de två länderna som delar många likheter: gamla nationer men unga länder, demokratiska värderingar, fientlig och instabil miljö, vikten av Människoliv och familj, många etniska grupper som lever sida vid sida, måste bekämpa en förvrängd bild och fientlig propagandakampanj. Liksom Israel kritiserar Azerbajdzjan "de som inte vill se verkligheten på marken".

"Den azerbajdzjansk-israeliska strategiska partnerskapsrelationen omfattar många olika områden, som energi, säkerhet, försvar, jordbruk, handel, men den kännetecknas också mest av den mänskliga faktorn, med en levande judisk gemenskap i Azerbajdzjan," Hikmat Hajiyev, talesperson för ministeriet of Foreign Affairs of the Republic of Azerbajdzjan berättade för EJP i Baku, landets huvudstad, som ligger på den västra stranden av Kaspiska havet, en stad som blandar modernitet och tradition.

Det judiska samfundet i Azerbajdzjan, med omkring 30,000 XNUMX människor, ses idag som ett exempel i världen hur i ett sekulärt land med en majoritet av muslimsk shia-befolkning, som gränsar till Iran i dess södra del, lever alla trossamfund, inklusive judendomen, perfekt. harmoni och ömsesidig respekt.

Det finns 7 synagogor i landet, inklusive två i Baku och tre i Quba, en gammal stad i nordöstra landet, även kallad "Kaukasus Jerusalem", där en hel judisk befolkning, känd som bergsjudar, bor . Det enda exemplet i världen på en judisk stad utanför Israel.

Dessutom byggs ett nytt judiskt museum med statligt ekonomiskt stöd i Quba.

70,000 1991 azerbajdzjanska judar gjorde aliyah – det hebreiska ordet för immigration – till Israel under åren strax efter att landet blev självständigt XNUMX från det forna Sovjetunionen när ekonomiska svårigheter föregick oljeexplosionen.

Annons

Israel, som öppnade en ambassad i Baku redan 1992, köper olja från Azerbajdzjan, genom rörledningen Baku-Tbilisi-Cyehan, medan Azerbajdzjan är intresserad av Israels teknik, vetenskap, medicinska kunnande och importerar försvarsrelaterad utrustning. Den årliga handeln mellan de två länderna uppgår till 5 miljarder dollar och det finns en flygning två gånger i veckan mellan Baku och Tel Aviv.

Det finns en azerbajdzjansk-israelisk parlamentarisk vänskapsgrupp och ADA-universitetet i Baku, som var värd för förre presidenten Shimon Peres, samarbetar med universitetet i Haifa för ett utbyte av studenter varje termin.

På den politiska sidan är det värt att nämna att båda länderna möter samma typ av "dubbelmoral" attityd från det internationella samfundet, och särskilt från Europeiska unionen.

Israel, den enda demokratin i Mellanöstern, är måltavla av västerländska medier och även av EU:s politiska ekelon för sin "bosättningspolitik". De politiska relationerna mellan EU och Israel uppvisar påfrestningar sedan EU i november förra året beslutade att märka israeliska bosättningsprodukter som kommer in i landet. europeiska marknaden. En åtgärd som fördöms som "diskriminerande" av Jerusalem.

"Med våra vänner i Israel hade vi en väldigt öppen diskussion. Det här är inte en fråga för oss. Vår uppfattning skiljer sig inte från den vanliga synen på Israels samhälle och Israels regering. Vi har inga problem med att importera sådana produkter i Azerbajdzjan", svarar Hikmat Hajyev, på frågan om sitt lands ståndpunkt i märkningsfrågan, eftersom han hävdar att människor i bosättningarna arbetar för att få löner. "Om du slutar importera deras produkter kommer de att förlora sina jobb", säger han.

Enligt honom är tvåstatslösningen "den enda garantin för hållbar fred i denna del av världen och för det israeliska folkets säkerhet och säkerhet."

Även Azerbajdzjan fördömer regelbundet "dubbelmoral" från EU och media, när det gäller bilden av landet och även när det gäller konflikten i Nagorno-Karabach, ett azerbajdzjanskt territorium som ockuperats av Armenien sedan 1992 tillsammans med 7 andra angränsande regioner, som tar upp 20 % av Azerbajdzjans territorium. Sedan dess har en miljon flyktingar tvingats fly från sina hem i de omtvistade områdena.

De två länderna undertecknade ett vapenvilaavtal 1994 och sedan medordförandena i OSSE:s Minsk-grupp – Ryssland, Frankrike och USA – för fredsförhandlingar.

"Vi bevittnar regelbunden orättvis kritik och attacker i Europaparlamentet mot Azerbajdzjan", beklagar Bahar Muradova, vicepresident för Milli Mejlis, landets parlament med 125 ledamöter, och ordförande för kommittén för mänskliga rättigheter.

Hon är själv en flykting från ett av de sju ockuperade distrikten och beklagar EU:s attitydskillnad när det gäller denna konflikt och den som Bryssel antog mot Ryssland efter annekteringen av Krim.

"Detta är mycket nedslående eftersom vi lägger stor vikt vid vårt förhållande till EU", sa hon.

Som ett resultat av en "offensiv" resolution från EU-parlamentet i september förra året om den så kallade "kränkningen av de mänskliga rättigheterna" i Azerbajdzjan, avbröt Baku sitt deltagande i den parlamentariska församlingen Euronest, ett forum inom ramen för EU:s medlemmar i det östliga partnerskapet. nationella parlament från Ukraina, Moldavien, Vitryssland, Armenien, Azerbajdzjan och Georgien.

I sitt samtal med EJP var Muradova stolt över att säga att "Azerbajdzjan är det enda landet där det inte finns någon antisemitism", i motsats till vad som händer i flera länder i Europa.

Dessutom, trots konflikten i Nagorno Karabach, finns det 30,000 XNUMX armenier som lever fredligt i Azerbajdzjan, förklarade hon. "Är inte detta tolerans och respekt för mänskliga rättigheter?", frågade MP.

När det gäller den framgångsrika integrationen av en miljon flyktingar från Nagorno Karabach-regionen, anser hon att EU, som i allt högre grad hanterar migrantkrisen, måste lära sig av Azerbajdzjans erfarenheter.

Trots "avkylningen" i sin relation till EU, fäster Azerbajdzjan stor vikt och hopp vid det kommande besöket i Baku av EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini.

"Vi förväntar oss att det här besöket kommer att häva alla missförstånd och återuppliva våra förbindelser", säger Dr Azay Guliev, en medlem av Azerbajdzjans parlament som också är ordförande för rådet för statligt stöd till icke-statliga organisationer, när han förklarade att hans land har föreslagit och inlett ett strategiskt partnerskap med EU baserat på nära samarbete.

"Vi ber inte om pengar, vi är inte bråkmakare, vi skickar inte migranter till Europa. Vi vill bara ha ett jämlikt partnerskap", konstaterar utrikesministeriets talesperson inför Mogherinis besök i mars.

Men både han och Guliyev betonar att EU:s ledning måste erkänna okränkbarheten av Azerbajdzjans internationella gränser och territoriella integritet i enlighet med internationell rätt när det gäller konflikten i Nagorno Karabach.

"Om du stöder Ukrainas eller Georgiens integritet, varför inte stödja Azerbajdzjans integritet?", frågar Guliyev. "Vi hoppas att den här konflikten kommer att sluta fredligt och att det ockuperade territoriet kommer att återlämnas till Azerbajdzjan", säger han.

Mogherini kommer också att höra från sina azerbajdzjanska värdar hur mycket landet värnar om sin mångkultur och tolerans – två föreställningar som regelbundet hyllas av EU-ledarna i sina tal.

Strax efter hennes besök kommer landet att vara värd för Global Forum of United Nations Alliance of Civilizations, som inrättades för att eliminera spänningen mellan västvärlden och den islamiska världen. Att hålla detta forum i Azerbajdzjan 2016 - som har utsetts till året för mångkultur i landet - är inte bara symboliskt.

"Vår mångkultur bör utvecklas som ett exempel för resten av världen i en tid då antisemitism och islamofobi är de främsta hoten mot vårt gemensamma hem", säger Azay Guliyev.

"Var inte Azerbajdzjan det första landet som gav rösträtt till kvinnor 1918, även innan USA gjorde det?" han ber att få bemöta sitt lands kritiker.

Ursprungligen publicerad av European Jewish Press

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend