#OrganicProducts Europeiska kommissionen och Colombia att inleda förhandlingar om ekologiska produkter handel

organiskt jordbrukColombias regering och Europeiska kommissionen meddelade idag (9 februari) inledningen av förhandlingarna om ett bilateralt avtal om handel med ekologiska produkter mellan Europeiska unionen och Colombia.

Ett sådant avtal skulle möjliggöra en större marknad för ekologiska bönder, en minskad belastning för företag och säkerställa tillgång till fler ekologiska produkter till konsumenter. Tillkännagivandet skedde under officiella besök av kommissionär för jordbruk och landsbygdsutveckling till Colombia.

I Cali, Phil Hogan sa: "Jag välkomnar inledandet av förhandlingar med Colombia i syfte att ingå ett avtal om handel med ekologiska produkter. Den ekologiska sektorn fortsätter att vara en av de mest dynamiska produktionssektorer EU sektorn livsmedelsindustrin, och Colombia har stor potential att utveckla möjligheter för ekologiska jordbrukare och företag, med en garanti för konsumenten av ett fast styrsystem. Vi måste vara öppna för att undersöka ytterligare teknisk dialog och samarbete mellan EU och Colombia i frågor såsom organiska ämnen. Dagens höga nivå händelse utgör ett bra exempel på hur de organiska sektorer både EU och Colombia kan samarbeta och både fördelar i att bygga en långsiktig vision. "

Även om inte en del av handelsavtalet i kraft sedan 2013 mellan EU och Colombia och Peru, kommer det nya avtalet att öronmärkas i den privilegierade förhållandet mellan samarbete och underlättande av handel som har funnits sedan dess. Den ekologiska sektorn i Europeiska unionen har utvecklas snabbt under de senaste åren med en total yta på 10.3 miljoner hektar odlad som ekologiska i 2014 jämfört med 6.4 miljoner hektar i 2005. Detta innebär en genomsnittlig årlig tillväxt på 5.5% under en period 10 år. Den organiska område representerade nästan 6% av den totala utnyttjade jordbruksarealen i 2014.

För mer information, klicka här.

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Organisk mat, Handelsavtal