#RefugeeCrisis Kommissionens rapporter om genomförandet av EU-Turkiet gemensamma handlingsplanen

AP428963175563

På 29 November 2015 vid toppmötet mellan EU och Turkiet, Turkiet och EU aktiverat gemensamma handlingsplan som syftar till att öka samarbetet för att stödja syriska flyktingar enligt tillfälligt skydd och deras värdsamhällen i Turkiet och att stärka samarbetet för att förhindra olaglig migrationsströmmar till EU. Europeiska kommissionen offentliggör en rapport om genomförandet av EU-Turkiet gemensamma handlingsplanen på 10 februari, utvärdering av uppföljningen av respektive åtaganden enligt handlingsplanen.

Europeiska kommissionen förste vice ordförande Frans Timmermans sa: "Jag välkomnar de åtgärder som redan vidtagits av de turkiska myndigheterna att hejda olagliga migrationsströmmar, såsom öppnandet av arbetsmarknaden för syriska flyktingar. Det får inte finnas några illusioner om att flyktingkrisen kommer att sluta innan de bakomliggande orsakerna - särskilt fortsatt krig och grymheter i Syrien - behandlas i en bestämd sätt. Vi kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med våra turkiska partner att fullt ut genomföra den gemensamma handlingsplanen så att vi kan leverera på de åtaganden som gjorts för att bringa ordning i migrationsströmmarna, inklusive kampen mot smugglare och förhindra oregelbundna avgångar från Turkiet till Europa. "

Kommissionären för grannskapspolitik och utvidgning förhandling, Johannes Hahn, tillade: "På EU: s sida har vi slutfört inrättandet av faciliteten för flyktingar i Turkiet, med 3 miljarder € tillgängliga under de närmaste två åren för att ta itu med tillströmningen av flyktingar . Vi arbetar med full hastighet med de turkiska myndigheterna att bedöma behoven så att medlen kan betalas ut så snart som möjligt ".

Turkiet måste som ett brådskande ärende att göra betydande framsteg för att förhindra oregelbundna avgångar för invandrare och flyktingar från sitt territorium till EU, särskilt genom att öka landbaserade verksamheten. Antalet människor som anländer oregelbundet i EU från Turkiet har minskat stadigt sedan oktober, men det totala antalet ankomster är fortsatt hög för vintern. Den genomsnittliga dagliga ankomster från Turkiet till Grekland stod på 2,186 i januari jämfört med 6,929 för oktober och 3,575 i december.

Rapporten bekräftar flera konkreta åtgärder som Turkiet redan har vidtagits för genomförandet av handlingsplanen. Införandet på 8 januari visumkravet för ankomster syrier till Turkiet från tredje land har minskat kraftigt ankomster syrier från Libanon och Jordanien till Turkiet. De åtgärder som vidtagits på 15 januari att ge tillgång till arbetsmarknaden för syrier enligt tillfälligt skydd i Turkiet är ytterligare ett viktigt steg framåt.

Turkiet uppmanas att fortsätta sina ansträngningar för ett fullständigt och effektivt genomförande av planen. Turkiet bör förbättra genomförandet av bilaterala återtagandeavtal med Grekland, och bör vara redo att genomföra EU-Turkiet återtagandeavtal för tredjelandsmedborgare från 1 juni 2016. I detta avseende har Europeiska kommissionen i dag antagit ett förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som ska tas på uppdrag av Europeiska unionen i den gemensamma kommitté för återtagande om tillämpningen av bestämmelserna om återtagande av tredjelandsmedborgare och statslösa personer för att förbättra tillämpningen av dessa skyldigheter till juni 2016.

Turkiet bör också förstärka avlyssning kapacitet turkiska kustbevakningen och stärka lagstiftningen, åtgärder och samarbete med EU: s medlemsstater i kampen mot smuggling och smugglare.

På EU: s sida, bör stödet lämnas så snart som möjligt genom det nyligen etablerade Anläggning för flyktingar i Turkiet. Det första mötet av stödets styrkommittén kommer att äga rum på 17 februari för att diskutera särskilda åtgärder som kan finansieras med 3 miljarder € ställda från EU: s och medlemsstaternas budgetar. Prioriterade områden för insatser kommer att omfatta humanitärt bistånd, utbildning, integration på arbetsmarknaden, hälso- och sjukvård tillgång, social integration och infrastrukturprojekt.

Bakgrund

Dess geografiska läge gör Turkiet en stor första mottagande och transitland för migranter. Landet är för närvarande värd mer än 2.5 miljoner asylsökande och flyktingar.

Turkiet gör berömvärda ansträngningar för att tillhandahålla omfattande humanitärt bistånd och stöd till en oöverträffad och ständigt ökande tillströmningen av människor som söker tillflykt och har redan spenderat mer än 7 miljarder € egna resurser på att ta itu med denna kris.

På 15 oktober nådde Europeiska kommissionen ett avtal om referensavtal med Turkiet på en Gemensam handlingsplan att öka sitt samarbete på hantering av migration i en samordnad insats för att ta itu med flyktingkrisen.

Den gemensamma handlingsplanen aktiverades på EU-Turkiet möte den 29 November 2015 den.

I handlingsplanen anges en rad samarbetsåtgärder som skall genomföras skyndsamt av Europeiska unionen och Republiken Turkiet i syfte att konfrontera gemensamma utmaningar på ett samordnat sätt och komplettera Turkiets ansträngningar att hantera det stora antalet människor i nöd skydd i Turkiet. Dessutom EU - institutionerna och dess medlemsstater - även förbundit sig att öka det politiska engagemanget med Turkiet, ger Turkiet med betydande finansiellt stöd, påskynda uppfyllandet av viserings färdplanen liberalisering och åter energigivande anslutningsprocessen med Turkiet.

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Islamic State (IS), flyktingar, syrien, Turkiet