Anslut dig till vårt nätverk!

ECR-gruppen

#SaudiArabia Saudiska regeringen föreslår Raif Badawi fransar kunde stoppas efter MEP höjer fall

DELA MED SIG:

publicerade

on

o-RAIF-BADAWI-facebookMEP Mark Demesmaeker, European Conservatives and Reformists (ECR) talesperson för mänskliga rättigheter, träffade den saudiske justitieministern, Dr. Walid bin Mohammad bin Saleh Al-Samaani. Demesmaeker bad honom personligen att släppa bloggaren Raif Badawi. "En release verkar fortfarande tabu. Att stoppa de tusen fransarna är dock verkligen ett alternativ nu, säger Demesmaeker. "Självklart är detta fortfarande i stort sett otillräckligt, men det skulle vara ett viktigt steg i rätt riktning."

Demesmaeker har varit i Saudiarabien sedan i söndags. Tillsammans med utskottet för utrikesfrågor har han träffat flera dignitärer: ”Vi pratade med den saudiske justitieministern. Jag bad honom direkt om att Badawi skulle släppas. En man som Badawi hör inte hemma bakom galler och ingen förtjänar en så brutal behandling.”

Den saudiske ministern svarade inte på Demesmaekers begäran om frigivning. Men han skulle överväga att stoppa surrningen, om Badawis medicinska tillstånd skulle kräva detta. ”Jag fick inget tydligt löfte. Men vi måste omfamna varje steg som kan förbättra Badawis omänskliga situation. Jag kommer att fortsätta kämpa för hans frigivning och kommer att fortsätta att föra en direkt dialog med den saudiska regeringen.”

Badawi arresterades 2012 för att han, enligt den saudiska regeringen, "förolämpade islam" i sina bloggar. Den 31-årige bloggaren dömdes till ett fängelsestraff på tio år och tusen piskrapp. I mitten av december fick han Europaparlamentets Sacharovpris, som årligen delas ut till en förkämpe för tankefrihet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend