Anslut dig till vårt nätverk!

Denis MacShane

#Schengen är inte samma sak som fri rörlighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-Insight-Balancing-Open-gränser-och-Security-eithin-Europas-Schengen-Area-612x336En av de problematiska aspekterna i både bredare EU-debatter och brexitdiskussionen är att blanda ihop kategorier. Så det finns en elision mellan passfria Schengenkontroller och fri rörlighet för EU-medborgare som en av de fyra EU-friheterna. (Observera att hänvisningen är till EU-medborgare, inte till icke-EU-medborgare eller flyktingar eller ekonomiska migranter.)

Det finns också en blandning mellan frihandel och den inre marknaden. Enkelt uttryckt råder frihandel med USA men ingen inre marknad. USA förbjöd brittiskt nötkött fram till 2013 och förbjöd brittisk stålimport som en valjippon av George W Bush 2000. Buy America Acts är öppet protektionistiska. Trots NAFTA måste mexikanska lastbilschaufförer lasta av Corona Beers på lastbilar som körs av protektionistiska Teamster Union-medlemmar för att levereras till USA.

EU:s inre marknad innebär att brittiska köttprodukter kan säljas var som helst och en lastbil kan lasta upp Marmite eller Muffins i Preston och leverera dem till Portugal eller Polen utan kontroller vid varje gräns.

På samma sätt handlar Schengen inte om fri rörlighet utan en bekvämlighet för företag och i mindre utsträckning medborgare att köra eller gå över gränser utan att stoppas för passkontroll. Det har aldrig gällt flygresor eftersom vem som helst kan bekräfta vem som går ombord på Easyjet eller Ryanair, de främsta transportörerna av polacker och andra östeuropeiska EU-medborgare till och från Storbritannien.

Det brukade vara mycket långa köer som pumpade ut CO2 i bergsluften på Mont Blanc för att ta sig från Frankrike till Italien och de har försvunnit.

Det fanns fri rörlighet före Schengen och även om Schengen skrotades skulle den fria rörligheten fortsätta.

Enligt Schengenreglerna är det möjligt att införa gränskontroller i fall av okontrollerad rörelse som vi har sett med flyktingar från Mellanöstern och Afrika.

Annons

Men det är osannolikt att Schengen försvinner. Jag bodde i Frankrike på 1980-talet långt före Schengen och det var lätt att ta sig över till Schweiz på mindre vägar. Så om du inte sätter upp taggtråd och minfält på de tusentals små vägkorsningarna mellan kontinentala nationer kan du inte stoppa människor att korsa en gräns.

EU-kommissionen säger att det troligt kommer att kosta 18 miljarder euro att gå tillbaka till kontroll av de inre gränserna på lång sikt. Detta är bara den direkta kostnaden och utesluter eventuella sekundära effekter.

"Om en process sätts igång som äventyrar djupet av ekonomisk integration, inklusive den ekonomiska och monetära unionens väl fungerande, kan de indirekta kostnaderna på medellång sikt bli dramatiskt högre än direkta uppskattningar", sade kommissionen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har sagt att de restriktioner som redan införts kommer att kosta 3 miljarder euro medan tankesmedjan French Strategie uppskattade kostnaden för att avskaffa Schengen till 110 miljarder euro till 2025, enligt Wall Street Journal.

Att avsluta Schengen skulle inte ha någon inverkan på förflyttning av EU-arbetare till Storbritannien. Storbritannien är en användbar kontroll för resten av Schengen i den meningen att Storbritannien inte är en del av Schengen och du måste visa pass för att komma in i Storbritannien. Icke desto mindre har Storbritannien en hög nivå av invandring från EU och länder utanför EU och det finns 136,000 11 flyktingar registrerade som asylsökande som har lyckats ta sig till Storbritannien utan papper. Så att vara utanför Schengen har haft liten inverkan. Titta på Amerika med mycket tuffa passkontroller och visumkrav och ändå finns det XNUMX miljoner illegala invandrare där.

I den europeiska regionen är sättet att lösa dessa problem att sluta förstöra stater som Irak och Libyen och Syrien. För det andra behöver vi ekonomisk utveckling i Nordafrika och Mellanöstern. Oljeprisets kollaps kommer att skicka miljontals oljeflyktingar från Nigeria, Algeriet, Angola norrut till Europa.

Ingen visar ett pass när de anländer till en grekisk eller italiensk ö på flykt från krig, terror eller ekonomiskt elände. Schengen tillåter tillfälliga avstängningar när sådana rörelser blir socialt störande. Således har Frankrike under de senaste åren kontrollerat pass på tåg som kommer från Italien till Frankrike och som vi har sett förra året har olika länder infört olika gränsarrangemang för att försöka bromsa eller kontrollera flyktingtsunamin som förvärrades oändligt mycket av Merkels inbjudan till en miljon syrier och andra flyktingar att komma till Europa.

Hennes diktat att andra EU-medlemsländer borde ta emot flyktingar som hon bjöd in att komma har milt uttryckt inte fallit bra och gett motreaktioner från olika ledare samt framkallat populistisk ilska särskilt mot muslimska ankomster av vilka några inte beter sig i en fogligt tacksamt sätt och av vilka några importerar icke-europeiska traditioner om behandling av kvinnor.

Europa på 1960-talet såg massrörelsen av miljontals sydeuropeiska såväl som från de tidigare brittiska, franska och holländska kolonierna som alla anlände för att hjälpa till att växa de dåvarande EEC-ekonomierna såväl som Storbritannien och de nordiska länderna. Efter 1990 hände samma sak med människor från före detta kommunistiska länder. Västtyskland gick till och med så långt för att erbjuda ett hem och västtysk levnadsstandard till 11.6 miljoner östtyskar. Naturligtvis gjordes det i återföreningens namn, men att acceptera nästan 12 miljoner människor från en trasig tredje världens ekonomi satte enorma påfrestningar på inte bara det dåvarande Västtyskland utan på resten av Europa. En av dessa erbjöd ett nytt hem och ett nytt liv var förstås Angela Merkel!

Ett fullständigt avskaffande av Schengen skulle kunna starta processen med att avskaffa den fria rörligheten – återgången till nationell kontroll över gränserna för att använda Londons borgmästare Boris Johnsons och varje UKIP-talesmans föredragna fras. Faran är att när man väl börjar protektionism inom ett område kan den växa inom andra. Schengen kan behöva avbrytas med tanke på Merkels dåraktiga inbjudan till miljontals Mellanöstern offer för jihadistisk terror och krig att komma till Europa, men det är ingen mening att säga till nederländska, belgiska och luxemburgska medborgare att de måste vänta i köer och visa sitt pass till korsa en gräns för att jobba eller shoppa.

Det finns många krav på fler nationella regler och skydd från olika ekonomiska sektorer som jordbruk, sjukvårdspersonal, försäkrings- och pensionssystem, universitetsundervisning eller gamla industrier som kämpar för att överleva, särskilt de som är energiintensiva. När ni väl inför protektionistiska åtgärder för fri rörlighet för medborgare kommer detta att sträcka sig längre bort.           

Att avskaffa Schengen kommer inte att bidra till att bekämpa den verkliga och nuvarande faran med islamistisk terror. Terrorism kontrolleras av bra polis och underrättelser. Ingen terrorist har någonsin fångats av gränskontroller. De flesta av terrorattackerna under de senaste åren från IRA på 1970- och 1980-talen till islamistattackerna i Madrid 2004, London 2005 och Paris förra året utfördes av människor som bodde i det attackerade landet. .

Storbritannien är inte med i Schengen så inte direkt påverkat. Brittiska lastbilschaufförer och semesterfirare kan tröttna på oändliga köer för att korsa gränserna när de går mot solen på sommaren eller försöker flytta varor till och andra av Storbritannien

De flesta i Europa har ett identitetskort så att ni poliser alltid kontrollerar folk om det behövs. Britter bör inte heller glömma att Storbritannien och Irland har sina egna mini Schengen som kallas CTA – Common Travel Area – så ingen kontrollerar vem som passerar från Storbritannien till Irland längs gränsen mellan Irland och Ulster. Så när väl flyktingkrisen har lagt sig och det finns några bevis på att flödet av människor har minskat eftersom Merkel nu sakta drar tillbaka sin inbjudan kommer trycket att lätta.

Mycket beror på flyktingströmmen. Det är uppenbart att vi inte kan förvandla Grekland och södra Italien till gigantiska läger för flyktingar som kommer genom Turkiet och Libyen. Som vi såg under Balkankrigen på 1990-talet när en miljon människor flydde enbart från det lilla Kosovo kan du inte stoppa människor som flyr från terror och våld. ISIS fanns inte på 1990-talet men serbiska soldater i formella eller paramilitära trupper var ganska bra på att skapa enorma flyktingströmmar från områden som de riktade in sig på för etnisk rensning.

Så vi kan se ett tillfälligt upphävande av Schengen när det behövs för att bromsa massinkomster från Mellanöstern och Afrika. Men tanken på att Europa skulle gå tillbaka till fullständiga passkontroller och genomsökningar av varje bil och lastbil mellan Spanien och Frankrike eller Tyskland och Danmark skulle inte accepteras av folk. Och om Europa begränsar eller avskaffar den fria rörligheten under europeiskt medborgarskap är det svårt att se att EU fortsätter att existera.

Denis MacShane är en före detta labourminister och författare till Brexit: Hur Storbritannien kommer att lämna Europa (IB Tauris)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend