Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Grekland IMF vill ha en trovärdig plan för Grekland

DELA MED SIG:

publicerade

on

ESM2012Åsikt av Catherine Feore

IMF:s Europachef Poul Thomsen har publicerat en blogg som efterlyser en fungerande program för Grekland. Bloggen var tidsinställd att sammanfalla med Eurogruppens möte i Bryssel (11 februari) där finansministrarna diskuterade den första översynen av det grekiska ESM-programmet (European Stability Mechanism). Det uttalade syftet med bloggen var att reda ut "missuppfattningar" om Internationella valutafondens åsikter. Tonen i bloggen skulle antyda att vicepresident Dombrovskis kan "missunderskatta" IMF:s invändningar mot fortsatt deltagande i programmet.

I bloggen gör Thomsen det klart att IMF:s deltagande i något framtida program inte kommer att vara beroende av socialt drakoniska reformer, särskilt de som krävs av pensionssystemet. Han hävdar faktiskt att det skulle vara kontraproduktivt att genomföra ytterligare drakoniska finanspolitiska reformer i en redan allvarligt deprimerad ekonomi. Thomsen förnekar inte att pensionsreformen behövs, men menar att detta måste fungera tillsammans med skuldlättnader.

Pensioner måste anpassas till normer, men att införa ytterligare smärta i detta skede kommer sannolikt inte att ge den erforderliga vinsten och kommer sannolikt att förvärra situationen. Även om EU fortfarande är förenat med zombieuppfattningen om tillväxtfrämjande finanspolitisk åtstramning, skulle bevis tyda på att detta är särskilt självförstörande i kombination med låg efterfrågan och låga räntor.

Medan Thomsen erkänner att ett avtal om skuldlättnader kommer att bli svårt, hävdar han att beslutet inte kan "sparkas ner på vägen" och hävdar att det helt enkelt är orealistiskt att anta att "Grekland helt enkelt kan växa ur sitt skuldproblem utan skuldlättnader - genom att snabbt övergå från den lägsta till den högsta produktivitetstillväxten inom euroområdet”. Thomsen beskriver detta helt enkelt som "inte trovärdigt". Istället för att hjälpa Grekland på vägen mot återhämtning "kommer en plan byggd på överoptimistiska antaganden snart att få Grexit-rädsla att återuppstå igen och kväva investeringsklimatet".

På frågan om skuldlättnader före mötet, skulle Eurogruppens ordförandes reaktion tyda på att skuldlättnaden var en tid borta:

Annons


Medan den nuvarande kommissionen ger mycket läpparnas bekännelse till "evidensbaserat policyskapande", är det ibland bara mer politiskt ändamålsenligt att sticka huvudet i sanden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend