Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

#Ukraina: Krig och fred genom Donbas barns ögon

DELA MED SIG:

publicerade

on

pobeditel-13-16-letDen 17 februari utställningen "Krig och fred genom Donbas barns ögon" visades i Royal Belgian Institute of Natural Sciences, en uppvisning av teckningar gjorda av barn från den krigshärjade regionen Donbas i östra Ukraina och bilder av regionen. Utställningen visades redan i hela Ukraina och visades i Bryssel under en dag.

Utställningssymbolen är fenixen, en symbol för återfödelse. Återfödelse är hoppet för Donbas-regionen, att återfödas ur sin egen aska efter detta krig. Showcasen anlände till Bryssel efter att ha visats i hela Ukraina. Där var stödet alltid starkt. Det fanns en kompakt öppningspolitik i Ukraina. I utställningen visade de budskap från unga människor över hela Ukraina. Den allmänna opinionen var ett budskap om hopp till Donbas, ett budskap om enhet för hela Ukraina. Huruvida detta representerar den genomsnittliga uppfattningen av det ukrainska folket är inte upp till oss att säga, men det är verkligen ett starkt budskap om Ukrainas enhet.

Vid invigningen av utställningen fanns både arrangörerna och vinnaren av tävlingen, 14-åring Sofia Sbytneva. Hennes teckning föreställde ett gråtande barn med den ukrainska flaggan i ögonen och Ukraina i hjärtat. Bakom barnet, ett ukrainskt landskap före och efter kriget. Den unga Sofia berättade hur hon använde sin egen erfarenhet som källmaterial för sin märkliga teckning.

pobeditel-13-16-let.-Sbitneva-sofiya-14-let-Slavyansk-680x465För- och efterdikotomi var ett återkommande tema i många teckningar. Från en tid full av färg och frid, till en dyster nutid av krig och förstörelse där grått dominerar landskapet. Denna skarpa kontrast visar hur mycket barnen i östra Ukraina såg kriget som en chock och en förändring i deras livsstil. Med cirka 1,700,000 250,000 XNUMX missplacerade personer är XNUMX XNUMX av dem barn. Kriget i Donbas har blivit den värsta humanitära krisen i Europa sedan Balkankrigen.

pobeditel-13-16-let-Sergeev-Maksim-16-let-Snezhnoe-680x479En av bilderna visar ett monument från andra världskriget strax utanför Donetsk. Monumentet har nu totalförstörts. För bara fyra år sedan under EM 2012 spelade England fotboll på Donbass Arena. Nu har den blivit kraftigt bombad och ligger i ruiner. Det här är bara några av de byggnader som ligger i ruiner eller är helt förstörda.

Naturligtvis har kriget en stark inverkan på barn. De är väl medvetna om situationen och dess konsekvenser. Den största inverkan är på deras beteende: "De är mer stressade, de spelar tystare spel" Elena Petryayeva, chef för initiativet och tidigare medlem av det ukrainska hälsoministeriet berättade för oss.

Att observera de olika teckningarna är betydelsefullt hur mycket barnen inser konfliktens bredare geopolitik. En teckning avbildade Ukraina som ett schackbräde, två stridsvagnar som bönder flyttade av de högre makterna. Det är verkligen en kraftfull skildring, och vad som är mer imponerande är att den gjordes av en tioårig flicka.

Annons

20160216_192558Lika mer slående är antalet teckningar med ljusa färger, duvor och andra fredssymboler. De ber helt enkelt att få stoppa kriget eller få tillbaka freden. Många av dessa teckningar uppmanade inte bara till fred i Ukraina utan för världen. Anmärkningsvärt nog vädjar dessa barn i det krigshärjade Ukraina för att hela världen ska vara i fred.

"Efter politikens diplomati kom barnens diplomati”, sa Petryayeva. Sannerligen budskapet från Donbas barn är att fortsätta tro på fred och på en positiv lösning av krig. Det handlar inte om politik utan om människor och barn.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend