Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: EU-toppmöte – sista chansen att få upp båten ur oroligt vatten

DELA MED SIG:

publicerade

on

brexit+dörr

Med årets första europeiska toppmöte som startar idag (18 februari) stiger förväntningarna och åsikterna om brexit igen, skriver Judith Mischke. David Cameron strävar efter en bra affär med EU, förmodligen det enda sättet att behålla Storbritannien i unionen. Det är mycket troligt att hans besök i Bryssel kommer att bli till framgång för honom. Och ärligt talat, en rättvis uppgörelse som både Storbritannien och EU är överens om kan bidra till att förhindra ytterligare en katastrof i det nuvarande europeiska kaoset. Aldrig har unionens slogan 'förenade i mångfalden' lät så fel som det gör idag, med tanke på att ett europeiskt land, som en gång gick med i unionen frivilligt, funderar på att separera sig från de andra 27 medlemsländerna.

Europa behöver Storbritannien – Storbritannien behöver Europa

När tiden för förhandlingar om en Brexit håller på att löpa ut, höjer europeiska politiker sin röst än en gång för att se till att båten som kallas "United Europe" inte går nerför floden. Tysklands förbundskansler Angela Merkel rekommenderar starkt Storbritannien att stanna kvar i EU eftersom båda enligt hennes åsikt kommer att bli starkare tillsammans. Den 11 februari vid ett evenemang i Hamburg, där även Cameron deltog, sa hon att hon förstår den brittiska önskan om en reformerad union och hon uttryckte att hon önskar att Storbritannien skulle förbli ett aktivt medlemsland. "Jag är övertygad om att vi kommer att hitta ett avtal i Bryssel", tillade hon.

Den brittiska "Extrawurst"

Men inte alla tyskar har på senare tid stöttat Merkel, vare sig det gäller flyktingkrisen eller Brexit. Vissa tyskar tycker inte att Storbritannien förtjänar en särbehandling, när Europeiska unionen bygger på jämlikhet. Därför borde alla länder ha samma rättigheter men Camerons plan är att omförhandla reformer för Storbritannien. Och bara för Storbritannien, inte för något annat land. Tyskarna har ett uttryck för denna speciella behandling, kallar den "Extrawurst", vilket betyder att britterna får en extra korv medan andra får mindre eller ingen. Det här talesättet som kommer från "Bratwursts" hemland är inte en överraskning, men huruvida en tysk dom som denna är lämplig eller inte skrivs på ett annat papper. Men för ett starkare och fredligare Europa kan det vara bättre att låta Storbritannien få sin extra korv. Eller åtminstone hälften av det.

Inse verkligheten, ta itu med problem

Annons

Istället för att klaga, vare sig det är i Tyskland eller någon annanstans, borde man möta det verkliga problemet bakom Storbritanniens önskan. Ett land som har varit en del av unionen i mer än 40 år skulle inte ifrågasätta sitt medlemskap utan att ha allvarliga skäl för det. Även om Europeiska unionen har gjort mycket goda framsteg, som den fria rörligheten för varor, kapital, personer och tjänster (arbete), finns det uppenbarligen oro över unionens fördelar. Många britter har problem med att låta européer från 27 andra medlemsländer, ofta från fattigare länder än Storbritannien, komma till deras land och fruktar att deras välfärdssystem kan skadas. Andra vill ha mer suveränitet för sitt eget land och en mindre mäktig euro. En annan rädsla är att nationell stolthet och kultur kan tas ifrån människor genom att bli homogen med resten av Europa. Dessa frågor är allvarliga problem och bör åtgärdas så snart som möjligt, inte bara för att folkomröstningen i Storbritannien närmar sig, utan också för att andra europeiska länder kan följa i fotspåren. Storbritannien är inte det enda landet som tvivlar på det nuvarande EU i vissa aspekter. Danmark och Sverige är båda europeiska länder som inte har euron som valuta och förmodligen inte heller stödjer tanken på en starkare euro. Och på tal om Danmark, så vägrar landet att ta emot ett stort antal asylsökande och anstränger sig för att hålla flyktingar utanför landet. En anledning till det är att danskarna också fruktar att deras välfärdssystem och förmåner missbrukas. Irland, liksom Storbritannien, en ö och inte en del av Schengen, kan också önska sig mindre makt på kontinenten och starkare kontroll över alla europeiska gränser.

Britternas strävan efter en reformerad union var och förblir ett modigt steg och bör tas på största allvar – istället för att göra narr av det och inte ta det på riktigt. Och på många sätt skulle en reformerad union för alla medlemsländer vara en bra lösning för att guida båten "Förenade Europa" ur oroligt vatten. Och en guide ur oroligt vatten behövs desperat.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend