Anslut dig till vårt nätverk!

Bankunion

#TaxAvoidance: Dijsselbloem lovar att stärka EU:s bankunion och ta itu med skatteflykt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Google-Yahoo-och-Apple-Tax-Avoiding-Scheme-Goes-Through-Ireland-2Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem kommer att sträva efter att stärka EU:s bankunion, trots de senaste uppmaningarna att luckra upp regleringen som svar på volatiliteten i bankaktier på globala marknader, sa han till utskottet för ekonomiska och monetära frågor på torsdagen. "Det bör inte råda något tvivel om Europeiska unionens beslutsamhet att tillämpa dessa regler", sade han i egenskap av Eurogruppens ordförande och ordförande för rådet för ekonomiska och finansiella frågor (ECOFIN).

EU:s Bank Recovery and Resolution-direktiv, som trädde i kraft i början av 2015, sätter ett nytt gemensamt ramverk över hela EU för hur problembanker ska hanteras. Dijsselbloem sa att det sedan den globala krisen har gjorts betydande framsteg när det gäller att höja kapitalbuffertar och stärka tillsynen över banker. "Det finns fortfarande problem med bankerna, men de är i mycket bättre form", sa han.

En viktig arvfråga i den globala krisen är portföljen av nödlidande lån som innehas av många banker i vissa länder. "Det finns ingen magisk pinne för att få dem att försvinna, men vi måste gradvis bygga ner dem och se till att våra banker är öppna för affärer", sa han.

Eurogruppens ordförande hausse på euroområdets ekonomi

Trots den senaste tidens volatilitet på de globala aktiemarknaderna håller euroområdet på att ta sig ur den globala ekonomiska krisen, sa Dijsselbloem, som varnade för att låta minnen från den globala ekonomiska nedgången mörka de ekonomiska utsikterna. Med en hausseartad syn på sin ekonomi sa han att zonen "rörde sig ur krisen" och pekade på fall i underskottet, statsskulden och strukturella reformer.

Utmanad av en parlamentsledamot om styrkan i hans utsikter, sa Dijsselbloem att hans bedömning inte bestämts av turbulensen på marknaderna de senaste veckorna. "Någonstans lever krisen i våra huvuden och väldigt lite behöver hända i Europa och vi är i kris igen", sa han.

 

Annons

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend