Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

#Bulgarien: Rapportlansering – Rysslands inflytande i Bulgarien

DELA MED SIG:

publicerade

on

av Nikolay Barekovs ledamot av Europaparlamentet under rapportlanseringen: Rysslands inflytande i Bulgarien

Nikolay Barekov MEP under rapportlanseringen: Rysslands inflytande i Bulgarien

Nikolay Barekov MEP, speaking of during the Report Launch: “Russia’s Influence in Bulgaria”, said “Geoffrey Van Orden is one of the most prominent European politicians in Bulgaria. Bulgarians like him and the politicians are afraid of him, because he is known for his accurate assessments. Some years ago, he called our political establishment ‘Swamp full of crocodiles’ said Nikolay Barekov MEP during the Report Launch: “Russia’s Influence in Bulgaria”

With regard to the Russia issues the swamp with crocodiles is divided into two parts. The first part is for Putin, the other one is against him. Each party, every politician or journalist in Bulgaria feels obliged to identify himself as loving or hating Russian influence. Although Bulgaria is member of NATO and the EU, we are dependent on Russia’s energy exports. This is real paradox. Part of our party elites even in our government and opposition are personally dependent on Putin and the former KGB. Nowadays many former KGB agents are members of the Bulgarian Parliament. This is unfortunately the reality a quarter century after the fall of the dictator Todor Zhivkov.

Bulgaria is for strategic importance for Europe due to the fact that currently Turkey and Russia keep their new war on Bulgarian territory. There is a Turkish minority in Bulgaria, which minority has its own party. But this Turkish party also split into two parts – the second paradox in Bulgaria. The first part of these Bulgarians with Turkish origin supports Erdogan, while the other one supports Putin. Both camps are full of agents of the former KGB and Bulgarian ‘State Security’ (DS – the former security communistic service)

De patriotiska partierna i Bulgarien är också uppdelade i två positioner. Den första stöder Putin, den andra stöder USA.

With regard to the Russia issue Bulgaria needs politicians like Van Orden in order to receive the objective truth about Russian interests, but on other hand – with respect and understanding of our people, who in general love Russia and are grateful to the Russian Tsar for the Liberating Bulgaria from the Ottoman rule.

Kommentar

Rysslands inflytande i Bulgarien mäts av politiska och ekonomiska beroenden. Båda typerna av beroenden är sammankopplade. Över 90 % av gasförbrukningen för hushåll och industri i Bulgarien kommer från Ryssland och för närvarande finns det ingen alternativ källa. 30 % av landets el produceras av endast ett kärnkraftverk, Kozloduy NPP, där två ryska kärnreaktorer arbetar med ryskt kärnbränsle. I Bulgarien finns det bara ett oljeraffinaderi, beläget i Bourgas, som ägs av Lukoil. Paradoxen är att gaskontrakten med Ryssland samt försäljningen av raffinaderiet till ryssar undertecknades mellan 1997 och 2001, under den pro-amerikanska reformistiska och högerregeringen med Ivan Kostov i spetsen. Nuförtiden i Bulgarien finns det andra ryska energiprojekt, som informellt, enligt premiärminister Boyko Borisovs ord, ännu inte har uppnåtts. Ett av dessa projekt är South Stream, som EU-kommissionen har infört sanktioner för.

Annons

De enorma kassaflödena, som ryska energibolag har fått i Bulgarien, omvandlas till bidrag för vissa politiska partier. Ett sådant parti i regeringen är den tidigare presidenten Georgi Parvanovs parti, PP ABC, som nominerade Ivaylo Kalfin till vice till premiärminister Boyko Borisov. Under perioden mellan 2001 och 2011 var Parvanov en aktiv lobbyist for Putin and a political propagandist for the Big energy Russian Slam – a Russian nuclear power plant – the South Stream gas pipeline and the Burgas-Alexandroupolis pipeline, which would directly deliver Russian oil to the Russian refinery. The other party that is a direct conductor ‘of the Russian interests in Bulgaria’ is the Ataka party, led by Volen Siderov. This trend is part of a wider trend in Europe – European nationalist parties of the extreme right being directly sponsored by Putin.

The behaviour of the right-wing political parties is inexplicable – they condemn the invasion of Putin in words, but in actions they actually support it. A recent example is the position of Borisov’s government which in media statements to a Bulgarian and Russian audience supports the withdrawal of sanctions against Russia. Added to this rather disturbing background in Bulgaria, it should be noted that the overwhelming public opinion supports recent actions by Putin.

Putin and the Russians have many official supporters in Bulgaria. What is cause for concern is that their lobbying interests have entered the political parties in government and in opposition among parties from across the political spectrum. Even the second nationalist formation in parliament is divided on this axis. While VMRO by KP ‘Patriotic Front’ supports Russian policy in Bulgaria, their partners NFSB declared themselves anti-Russian and pro-Western.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend