Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#WomensRights: Internationella kvinnodagen syftar till att ge stöd till kvinnliga flyktingar

DELA MED SIG:

publicerade

on

kvinnliga flyktingarAs the number of refugees in Europe continues to climb, Parliament wants to draw the attention to those who are among the most vulnerable: women and girls. This is why for this year’s International Women’s Day, which is held every year on 8 March, it has selected as its theme women refugees. On Wednesday and Thursday, Parliament is organizing several special events to call attention to their situation. Follow the events live on our website.

fotoutställning

riksdagens besökscenter Parlamentarium i Bryssel anordnas en fotoutställning som visar upp kvinnliga flyktingars svåra situation under deras resa genom Europa. Parlamentet hade bett den prisbelönta fotojournalisten Marie Dorigny, från Frankrike, att skapa ett fotoreportage om saken. Utställningen invigs officiellt den 2 mars i närvaro av fotografen och parlamentets vice ordförande Sylvie Guillaume, en fransk medlem av S&D-gruppen. Utställningen kan besökas gratis fram till 1 juni 2016.

Möte med ledamöter av nationella parlament

Parliament’s women’s rights committee organizes an interparlamentariskt utskottsmöte torsdagen den 3 mars. Mötet samlar parlamentsledamöter, nationella parlamentsledamöter från medlemsländer, kandidatländer och Norge samt representanter från Europarådets parlamentariska församling (PACE), European Institute for Gender Equality (EIGE) och Europeiska kommissionen. Tanken är att diskutera hur man kan bekämpa våld mot kvinnliga flyktingar, deras situation inom vården och åtgärder för att främja deras integration.

The meeting is presided by women’s rights committee chair Iratxe García-Pérez (S&D, Spain) while Parliament President Martin Schulz, and former Irish President Mary Robinson open the event. Participants include, amongst others, MEPs Ernest Urtasun (Greens/EFA, Spain), Barbara Matera (EPP, Italy),  Maria Noichl (S&D, Germany), Daniela Aiuto (EFDD, Italy), Catherine Bearder (ALDE, UK), Mary Honeyball, (S&D, UK) and Malin Björk (GUE/NGL, Slovenia) as well as members of the national parliaments  such as Gisela Wurm (Austria), Anna Vikström (Slovenia) and Petra Stienen (the Netherlands).

You can follow the meeting live on the Parliament’s website (från 9:00 till 12:30).

Annons

Pressseminarium

A special seminar for journalists is held on Wednesday 2 March. MEPs, international experts, journalists and representatives from non-governmental organizations come together to discuss the situation of women refugees and how to protect them. Participants are to focus on Parliament’s role and possible measures to be taken at EU level.

Participating MEPs include EP Vice-President Ulrike Lunacek (Greens/EFA, Austria),  EP Vice-President Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Greece), women’s rights committee chair Iratxe Garcia Perez (S&D, Spain), human rights subcommittee chair Elena Valenciano (S&D, Spain), Teresa Jimenez-Becerril (EPP, Spain); Catherine Bearder (ALDE, UK) and Mary Honeyball (S&D, UK).

You can follow the seminar live on the Parliament’s website. The seminar comprises two parts: från 10.45 tills 13.00 CET och från 15.30 tills 18.00 CET.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend