Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

#Turkiet: Syrisk flyktingkris kan hjälpa till att "återuppliva" relationerna mellan Turkiet och EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

kalkonAvtalet mellan EU och Turkiet för att ta itu med den syriska flyktingkrisen kan hjälpa till att "återuppliva" relationerna mellan EU och Turkiet och bana väg för ett återupptagande av anslutningsförhandlingarna, hörde en konferens i Bryssel. skriver Martin Banks.

Krisen representerar en väckarklocka för EU men kan också hjälpa till att starta förbindelserna mellan de två sidorna.

Men innan detta kan hända måste flera svåra frågor, såsom en minskning av antalet flyktingar som försöker passera EU:s gränser, viseringsliberalisering och genomförande av återtagandeavtalet av Turkiet, övervinnas, berättades händelsen på måndagen.

Dr Demir Murat Seyrek sa: "Flyktningkrisen kan få positiva återverkningar på relationerna mellan EU och Turkiet om båda parter övervinner sin ömsesidiga misstro."

Seyrek, en senior politisk rådgivare vid European Foundation for Democracy, som organiserade debatten, sa att frågan om viseringsliberalisering var särskilt viktig för de miljontals turkiska medborgare med släktingar i Europa.

Men andra frågor, inklusive några EU-medlemsstaters "motvilja" mot Turkiets anslutning, måste lösas innan förhandlingarna kunde startas om.

Han hävdade att öppnandet av anslutningskapitlen, särskilt de om rättsstatsprincipen och rättvisa, skulle kunna vara ett användbart steg framåt för att ta itu med det nuvarande dödläget för förbindelserna mellan EU och Turkiet.

Annons

En annan viktig "symbolisk" åtgärd skulle vara att gå med på Cyperns formella ansökan om att turkiska ska erkännas som ett officiellt språk i EU, sade han.

Policyinformationen fokuserade delvis på det avtal på 3 miljarder euro som EU undertecknade med Ankara i november, vilket delvis är utformat för att hjälpa till att minska strömmen av migranter. Efter mer än fem års strider har mer än 250,000 11 syrier miste livet och XNUMX miljoner har fördrivits.

Av dessa 3 miljarder euro kommer Tyskland att ge 427,5 miljoner euro, Storbritannien 327,6 miljoner euro, Frankrike 309,2 miljoner euro, Italien 224,0 miljoner euro och Spanien 152,8 miljoner euro.

De framsteg som avtalet mellan EU och Turkiet har haft för att hantera krisen kommer att diskuteras vid ett särskilt toppmöte mellan EU och Turkiet i Bryssel den 7 mars.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos har varnat för ett "fullständigt sammanbrott" av EU:s migrationssystem om inte framsteg görs.

Seyrek berättade för debatten att Turkiet för närvarande tar emot 2,6 miljoner syriska flyktingar, en siffra som är större än sex EU-medlemsstater och två och en halv gånger så stor som Bryssel.

"Turkiet har faktiskt hanterat frågan i fyra år medan EU har fått ett sent väckarklocka till krisen", sade han.

Han påpekade att fonden på 3 miljarder euro syftar till att leverera humanitärt bistånd, stärka självförsörjning och deltagande i ekonomin och förbättrad tillgång till utbildning för flyktingar i Turkiet som nu är hem för den största flyktingbefolkningen i världen .

Förutom att ta emot flyktingar har Turkiet, sa han, också blivit en transitväg de senaste åren.

Krisen visar inga tecken på att avta. Enligt senaste siffror från FN:s flyktingorgan anlände mer än 80,000 2016 flyktingar och migranter till Europa med båt under de första sex veckorna av XNUMX.

Seyrek sa att även om de 3 miljarder euro från EU och dess medlemsländer representerade "viktigt stöd" var de "mindre" jämfört med de 7 miljarder euro som Turkiet hade haft för att ta itu med krisen sedan den började 2011.

En annan huvudtalare, Zeynep Alemdar, från Okan University i Istanbul, höll med och sa att hon också tror att flyktingsituationen hade potentialen att hjälpa till att återuppliva relationerna mellan EU och Turkiet.

Hon varnade dock för att när stödet för EU-anslutning bland den turkiska allmänheten sjunker från 70 % 2004 till 50 % nu, kan en "brist på förtroende" mellan de två sidorna hindra alla försök att återuppta anslutningsförhandlingarna.

"Vad vi behöver är en ärlig relation mellan de två parterna," sa hon till den fullsatta publiken.

Alemdar, också vice ordförande för Turkiet-EU Association, sa att eftersom 11 av 100 personer i Turkiet har invandrarbakgrund, hade de gott om erfarenhet av att hantera den nuvarande krisen.

Så lite som 10 % av de syriska flyktingarna i Turkiet bor faktiskt i läger och Alemdar sa att medan de 25 lägren som hyser flyktingar var i "mycket bättre skick" än de i Europa, hade bara 3 % av dessa flyktingar kunnat få arbetstillstånd .

Ett annat hinder för att flyktingar ska få arbete är arbetskvoter – högst 10 % av personalen som hyrs in av turkiska företag enligt lag kan vara invandrare.

Det uppskattas att mer än hälften av de syriska flyktingarna är barn medan endast 14 % av barnen i grundskoleåldern utanför lägren är inskrivna i skolan.

Som svar på en fråga om orsakerna till det uppenbara sammanbrottet i förtroendet mellan EU och Turkiet, sa Alemdar: "EU bör inte glömma att upprätthålla sina egna värderingar. Du måste bara titta på vad som händer på platser som Ungern och Slovenien för bevis på detta.”

Detta var en hänvisning till försök från vissa medlemsländer, inklusive Ungern, att återinföra gränskontroller, i strid med EU:s regler om fri rörlighet för människor. Österrike har också kritiserats efter att ha lagt ett tak för asylsökande.

En annan deltagare sa att bördan för andra länder som Libanon, som är värd för omkring en fjärdedel av de 4 miljoner syrier som har flytt till grannländerna, inte bör förbises.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend