Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: David Cameron för att fastställa fördelar för Storbritannien

DELA MED SIG:

publicerade

on

David CameronDavid Cameron ska redogöra för vad han ser som fördelarna med att Storbritannien stannar i EU efter att han har fokuserat för mycket på riskerna med att lämna EU. Premiärministern kommer att säga att full tillgång till EU:s inre marknad minskar handelshinder för brittiska företag.

Det kommer när professor Stephen Hawking och 150 andra forskare varnar för att EU:s utträde skulle vara en katastrof för brittisk vetenskap. Men Commons-ledaren Chris Grayling kommer att säga att Storbritanniens suveränitet kommer att fortsätta att minska om det stannar i EU.

Grayling, en av fem statsråd som stöder EU:s utträde, kommer att säga att Camerons omförhandlingsavtal kan lämna Storbritannien i en sämre position än tidigare, utan att kunna lägga in sitt veto mot framtida politisk integration i EU.

Väljarna kommer den 23 juni att besluta om Storbritannien ska förbli medlem i EU eller lämna i en folkomröstning som premiärministern kommer att beskriva som "det viktigaste beslutet för detta land på en generation".

I ett tal till bilarbetare kommer Cameron att säga att folk vill att fakta och argument om EU presenteras på ett "lugnt och rationellt sätt".

Att behålla full tillgång till EU:s inre marknad, kommer han att hävda, gör det möjligt för brittiska företag att sälja sina varor, utan hot om tullar, till 500 miljoner människor, kringgå handelshinder och vara en del av de mest "ambitiösa och heltäckande" frihandelsavtalen med resten av världen.

"Frågan är inte om Storbritannien fortfarande kan vara ett fantastiskt land utanför Europa", kommer han att säga. "Självklart kan det. Frågan är: var kommer vår ekonomi att vara starkare; var kommer våra barn att ha fler möjligheter."

Annons

Cameron kommer också att kritisera motståndare som han hävdar är villiga att offra ekonomiskt välstånd för bredare politiska mål. "För dem som förespråkar att lämna kan förlorade jobb och en bucklig ekonomi vara en sidoskada, eller ett pris värt att betala. För mig är de det inte. Det är de aldrig."

Talet kommer en dag efter att tidigare vice premiärminister Nick Clegg anklagade Leave-kampanjister för att "dra in" drottningen i EU-debatten efter att Sun publicerat en berättelse om monarkens syn på Europa, vilket tyder på att hon "stödjer Brexit".

Samtidigt har professor Hawking och 150 stipendiater från Royal Society, inklusive tre Nobelpristagare och Astronomer Royal, varnat i ett brev till Times, att att lämna EU kan allvarligt påverka forskningen i Storbritannien.

"Vi rekryterar nu många av våra bästa forskare från kontinentala Europa, inklusive yngre som har fått EU-bidrag. Om Storbritannien lämnar EU och det blir en förlust av rörelsefriheten för forskare mellan Storbritannien och Europa, kommer det att bli en katastrof för brittisk vetenskap och universitet", säger akademikerna.

Men i ett tal i London kommer Grayling implicit att kritisera de förändringar av Storbritanniens medlemskap som David Cameron förhandlat fram, och säger att de inte kommer att återföra befogenheter till Storbritannien, rulla tillbaka räckvidden för europeisk lag eller minska den grad till vilken EU "nu" styr våra liv".

Han kommer att utmana premiärministerns argument att Storbritannien genom att stanna i EU kan hjälpa till att forma dess framtida riktning, särskilt inom områdena konkurrenskraft och välfärdsreformer, vilket tyder på att Storbritannien kan komma ur nio månaders förhandlingar om sitt medlemskap med "mindre inflytande".

Vote Leave, den tvärpolitiska anti-EU-kampanjgruppen som Grayling är medlem i, publicerar forskning torsdagen den 10 mars som tyder på att Storbritannien "till synes har gett upp" sin rätt att lägga in sitt veto mot alla framtida EU-fördrag som utarbetats för att cementera processen med ekonomiska och monetära unionen i hela euroområdet.

Detta, varnar man, kan se att Storbritannien dras in i ytterligare politisk integration trots att det står utanför euron och efter att David Cameron, som en del av förhandlingarna, säkrat ett rättsligt bindande undantag från EU:s kärnprincip om en allt närmare union.

Grayling, som liksom andra ministrar har fått friheten att kampanja på den motsatta sidan till premiärministern, kommer att ta upp detta och hävdar att Storbritannien riskerar att offra ett "nyckelverktyg" för att förhindra framtida integration och kan hamna i en värre situation situation än vi var tidigare”.

"En av de oavsiktliga konsekvenserna av omförhandlingsdiskussionerna är att vi har kommit överens om att Storbritannien "inte ska hindra genomförandet av rättsakter som är direkt kopplade till hur euroområdet fungerar". Detta är en betydande - och underskattad - förlust av hävstångseffekt. ."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend