Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

#Cigaretter: Ledamöterna motsätter sig att EU:s avtal mot smuggling förnyas med tobaksföretag

DELA MED SIG:

publicerade

on

cigarettEnligt tobaksavtalen kom de fyra största tobaksföretagen tillsammans överens om att betala EU och dess medlemsländer totalt 2.15 miljarder dollar, under avtalens löptid, för att avbryta rättsliga förfaranden mot dem för att få tillbaka tullar som gått förlorade till följd av illegal handel med cigaretter. Företagen gick också aktivt med på att bekämpa smuggling och förfalskning av tobaksvaror.

Ledamöterna noterar att olaglig handel med tobaksvaror, och i synnerhet smuggling av smuggling och förfalskade cigaretter, fortfarande berövar EU och dess medlemsstater inkomster (tullar, moms och punktskatter) som uppgår till mer än 10 miljarder euro per år.

Ledamöterna är också oroliga för att årliga betalningar från tobaksindustrin för att finansiera budgeten för Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF), som nämns i tobaksavtalen, kan leda till en intressekonflikt.

I stället för att förnya PMI-avtalet uppmanar parlamentsledamöterna kommissionen att fokusera på att implementera EU:s tobaksdirektiv från 2014, som tillhandahåller effektivare verktyg, såsom ett interoperabelt spårnings- och spårningssystem för cigaretterna på EU-nivå, för att träda i kraft 2019. stater bör också ratificera ett protokoll till WHO:s ramkonvention om tobakskontroll (FCTC), som gör samma sak internationellt.

Ledamöterna betonar att WHO-protokollets parter är skyldiga att skydda sin folkhälsopolitik från tobaksindustrins kommersiella intressen och att ingen skyldighet som tilldelas en part bör delegeras till denna industri.

För att överbrygga tidsgapet tills alla bestämmelser i tobaksproduktdirektivet blir fullt verkställbara, ber ledamöterna kommissionen att utarbeta ytterligare nya regler som handlar om "billiga vita" cigaretter, för att spåra och spåra PMI-tobaksprodukter och att väcka rättsliga åtgärder mot alla olagliga beslag. den senare.

Bakgrund 

Annons

EU:s medlemsländer och kommissionen ingick avtal med tobaksproducenterna Philip Morris International (PMI) 2004, Japan Tobacco 2007, British American Tobacco (BAT) 2010 och Imperial tobacco 2010 där de gick med på att betala totalt 2.15 USD. miljarder till EU och medlemsländerna i utbyte mot att EU lade ner rättsliga förfaranden mot dem för förlust av tullar orsakade av illegal handel med cigaretter (PMI gick med på att betala 1.25 miljarder dollar under 12 år, och resten bidrogs av de andra tre). 90 % av intäkterna från dessa affärer går till medlemsstaterna och 10 % till EU:s budget, som egna medel.

Tobaksföretagen lovade också att förhindra att deras produkter hamnar i händerna på brottslingar, genom att endast tillhandahålla kvantiteter som krävs av den legitima marknaden, se till att sälja endast till legitima kunder och implementera ett spårningssystem för att hjälpa brottsbekämpande myndigheter om cigaretter handlas illegalt .

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend