Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#ECB: 80 miljarder euro i QE och sänker räntorna, men kan mer göras?

DELA MED SIG:

publicerade

on

160310 Mario Draghi6Av Catherine Feore

Idag (10 mars) utökade Europeiska centralbanken (ECB) sitt program för köp av tillgångar (QE) till 80 miljarder euro per månad. ECB lade till ett "köpprogram för företagssektorn" till listan över tillgångar den kan förvärva, mer information om hur detta kommer att fungera kommer att publiceras snart. Banken sänkte också räntorna och lanserade en ny serie riktade långsiktiga refinansieringstransaktioner (TLTRO II). Den nya verksamheten syftar till att stimulera bankernas utlåning till realekonomin.

Bankens agerande hittills kan ha förhindrat det värsta, men vi har fortfarande långt ifrån att hoppas på det bästa. Hittills har instrumenten inte resulterat i mycket av en kick för Europas döende ekonomi. Efterfrågan är fortfarande mycket låg, och även om det finns vissa tecken på en dämpad återhämtning, är den ojämn och svag. För närvarande ser EU-kommissionens ekonomiska prognos optimistisk ut inför många utmaningar.

ECB:s ordförande Mario Draghi (avbildad) pekade på "lätt expansiv" finanspolitik som hjälpsam; EU insisterar dock fortfarande på att införa tillväxt- och stabilitetspakten – även om en bättre benämning kan vara nedgångs- och instabilitetspakten. När ekonomin är så uppenbart i behov av stimulans och det finns gott om bra investeringar att göra till exceptionellt låga räntor, är det både medvetet och försumligt att hålla fast vid den nuvarande fiktionen om "tillväxtfrämjande finanspolitisk åtstramning".

QE-programmet har varit verksamt i euroområdet i nästan ett år. Bevis visar att den misslyckas, den totala inflationen sjönk till -0.2% i februari. Draghi noterade att han räknar med att inflationen kommer att stiga till 2%-nivån i slutet av detta år.

Många har funderat på hur ECB skulle kunna stimulera efterfrågan genom mer direkta och beprövade monetära metoder. En idé är att anta en "kvantitativ lättnad för människor". Vi pratade med Frances Coppola, en inflytelserik författare om dessa frågor, vid ett evenemang som anordnades av Campaign for People's QE:

Annons

The concept of People’s QE includes so-called helicopter money, whereby the central bank would distribute money directly to citizens and/or conduct monetary financing for public investments in the eurozone. When asked about helicopter money today Draghi claimed – rather incredibly – that they had not thought or talked about this option and said that första fraktionen det skulle innebära komplexitet i redovisningen.

Vi pratade med Eric Lonergan om helikopterpengar i februari:

Kampanjkoalitionen QE for People har uppmanat ECB att göra en omfattande bedömning av den potentiella effekten av en mer direkt penningpolitik för euroområdets ekonomi. Förslaget har nått EU-parlamentet. Den polske parlamentsledamoten Dariusz Rosati (EPP) ställde frågan direkt till Mario Draghi vid en plenarsession i parlamentet och bad att ECB skulle göra en grundlig analys av alla möjliga konsekvenser av helikopterpengaråtgärden, ifall den skulle behöva genomföras .

The former member of the Polish Central Bank’s monetary Committee emphasized that “the ECB is not running out of options, but it must innovate and take bolder steps to stimulate the real economy. Helicopter money, after a throughout analysis of the ECB, might indeed be one of the possible solutions”.

En annan fråga i hjärtat av ECB:s nuvarande strategi är rättvisa. Analyser i USA och Storbritannien har funnit att nuvarande QE gynnar dem med högre inkomster och förvärrar ojämlikheten. Återigen innebär EU:s tillvägagångssätt att de med lägre inkomster kommer att drabbas hårdast. Människor med lägre inkomster fick ta notan för en hänsynslös fest i finanssektorn som de inte fick delta i, personer med lägre inkomster var huvudoffren när offentliga tjänster drogs in i åtstramningens namn och människor med lägre inkomster. är den huvudsakliga gruppen som lider av den uruselt låga efterfrågan som har plågat Europa. Så vilken form av QE vi använder är inte bara en fråga om effektivitet, det är en fråga om rättvisa.

Vid dagens möte tog ECB-rådet följande penningpolitiska beslut:

(1) Räntan på Eurosystemets huvudsakliga refinansieringstransaktioner kommer att sänkas med 5 punkter till 0.00 %, med början från den transaktion som ska avvecklas den 16 mars 2016.

(2) Räntan på utlåningsfaciliteten kommer att sänkas med 5 punkter till 0.25 % med verkan från den 16 mars 2016.

(3) Räntan på inlåningsfaciliteten kommer att sänkas med 10 punkter till -0.40 %, med verkan från den 16 mars 2016.

(4) De månatliga köpen under programmet för köp av tillgångar kommer att utökas till 80 miljarder euro från och med april.

(5) Obligationer denominerade i euro med investeringsgrad utgivna av icke-bankföretag etablerade i euroområdet kommer att ingå i listan över tillgångar som är berättigade för regelbundna köp.

(6) En ny serie av fyra riktade långfristiga refinansieringstransaktioner (TLTRO II), var och en med en löptid på fyra år, kommer att lanseras med start i juni 2016. Upplåningsvillkoren i dessa transaktioner kan vara så låga som räntan på inlåningsfaciliteten.

För mer information, klicka här.

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend