Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

#HumanRights: Debatt mordet på italienska forskare Giulio Regeni

DELA MED SIG:

publicerade

on

regeniDen italienske doktoranden Giulio Regeni undersökte fackföreningar i Egypten när han försvann den 25 januari 2016. Hans kropp, som bar tecken på tortyr, upptäcktes nio dagar senare i Kairo. Media och människorättsaktivister misstänker att egyptiska säkerhetsstyrkor kan ha varit inblandade, vilket de egyptiska myndigheterna förnekar.

Den 10 mars debatterade parlamentsledamöter fallet och röstade om en resolution som en del av deras regelbundna ansträngningar att uppmärksamma flagranta kränkningar av de mänskliga rättigheterna runt om i världen.

Egypten anses vara en viktig strategisk partner för Europeiska unionen, men parlamentsledamöter har upprepade gånger uttryckt sitt oro över begränsningar av grundläggande rättigheter, pluralism och rättsstatsprincipen i landet.

spansk S&D-medlem elena Valenciano, chair of the human rights subcommittee, explained: “Parliament has focused on the country several times in the last months through different urgent resolutions. It shows the serious concern of the Parliament which should be reflected as well at the highest level in the relations between the EU and Egypt. The respect of human rights and international commitments is a core principle of the agreements between the EU and Egypt. We must live up to that commitment.”

On Thursday 10 March MEPs called for Egyptian authorities to carry out an impartial and effective investigation into Regeni’s case as well as identify and prosecute those responsible.

Är Giulio Regenis försvinnande och död en isolerad olycka?

Flera organisationer i det civila samhället har ökat medvetenheten om de ökande rapporterna om tortyranklagelser under polisens förvar samt om bortföranden med direkt eller indirekt stöd från regeringen i Egypten.

Annons

Varför fokuserar parlamentet på ett specifikt fall?

MEPs often use specific cases to call attention to the general situation. Valenciano said: “The case of Giulio Regeni is just another cruel and gruesome example of the current worrisome situation of human rights in Egypt.”

Rumänsk EPP-ledamot Cristian Dan Preda, vice-chair of the human rights subcommittee, added: “It serves as a reminder of the fact that respect for human rights should be the basis of our relations with Egypt. Our urgency resolutions are often focused on individual cases, where we hope to make a difference. But they are also means for us to signal to the countries concerned that they should prioritise the protection and promotion of human rights and ensure accountability for violations of human rights.”

Mänskliga rättigheter en prioritet för parlamentet

The European Parliament has a long tradition of calling attention to violations of human rights across the world. During every plenary session in Strasbourg MEPs debate on Thursday cases of human rights breaches and adopt “urgency” resolutions. Valenciano said: “Urgency resolutions do have an impact on the ground, sometimes even bigger than we believe, and serve as very useful tool for human rights defenders and civil society at large.”

 

MEPs also help monitor elections around the world, ensure that human rights are protected in the EU’s external economic and trade agreements, and award the Sakharov Prize for Freedom of Thought every year.

Read more about Parliament’s work defending human rights in klicka på denna infografik.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend