Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Fiske: Nytt EU-avtal tillåter att överfiske fortsätter i Östersjön

DELA MED SIG:

publicerade

on

Thailands förbud mot fisk och skaldjurEU:s ministerråd och Europaparlamentet träffade en överenskommelse om den första fleråriga planen och valde att upprätthålla det ohållbara överfisket på bekostnad av en stabil källa till mat och jobb.

Den 15 mars natten nådde Europaparlamentet, ministerrådet och kommissionen en nedslående politisk överenskommelse om den fleråriga förvaltningsplanen för bestånden av torsk, sill och skarpsill i Östersjön. Planen i sin nuvarande form möjliggör ett fortsatt överfiske av de viktigaste bestånden i Östersjön, vilket i huvudsak gör den gemensamma fiskeripolitikens åtagande att återställa fiskbestånden till sunda nivåer överflödig.

"De europeiska medlemsstaternas fiskeriministrar har ännu en gång bevisat att EU:s bevarandelagstiftning endast existerar på papper genom att de väljer att fortsätta ignorera skyldigheten att förvalta våra fiskbestånd på ett hållbart sätt", förklarar Lasse Gustavsson, verkställande direktör för Oceana i Europa. "Att sluta överfiske av 2020 måste vara vår högsta prioritet och beslutsfattarna hade makten att göra detta. Dagens förslag är en förlorad möjlighet att uppnå det”.

Den baltiska fleråriga planen är en viktig del av lagstiftningen och är den första av en uppsättning förvaltningsplaner som antagits inom ramen för den reformerade gemensamma fiskeripolitiken och dess brister satte låga ambitioner för framtida förvaltningsplaner i andra regioner (t.ex. Nordsjöns fleråriga plan).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend