Anslut dig till vårt nätverk!

EU

# EU-Turkiet: "Många frågor" i samband med avtalet mellan EU och Turkiet

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131008PHT21745_originalEU:s ledare ska träffas för att försöka slutföra ett avtal med Turkiet för att hjälpa till att lindra migrantkrisen. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk medger att en "katalog över frågor" i vägen för ett avtal fortfarande är olöst.

Den föreslagna planen skulle se till att alla migranter anländer till Grekland från Turkiet skickats tillbaka. För varje återvändande syrier skulle en syrier i Turkiet vidarebosättas i EU.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade EU:s medlemsländer att göra mer.

"Vad Turkiet har gjort för... omkring 2.7 miljoner flyktingar kan inte prisas tillräckligt högt", sa hon till Tysklands parlament på onsdagskvällen.

"Europa har inte täckt sig med ära i hur det, som en union med 28 medlemsländer med 500 miljoner medborgare, har kämpat med att rättvist dela bördan."

Förra året kom mer än en miljon människor in i EU illegalt med båt, främst från Turkiet till Grekland. Mer än 132,000 XNUMX migranter har anlänt till Grekland med båt hittills i år – en stor ökning jämfört med samma period förra året.

Toppmötet i Bryssel inleds den 17 mars och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu ska delta i samtalen fredagen den 18 mars.

Annons

Vid ett möte förra veckan där planen ursprungligen föreslogs sa EU:s ledare att i utbyte mot åtgärder mot migrantkrisen, skulle visumfria resor till Europa för turkiska medborgare vara tillgängliga från juni.

De lovade också att påskynda det ekonomiska stödet som utlovades förra året och att göra en ny satsning på samtalen om Turkiets eventuella medlemskap i EU. Men i det senaste utkastet till avtalet verkar incitamenten som erbjuds den turkiska regeringen vara mycket mindre gjutjärn än vad Ankara skulle önska, möjligen efter kritik från medlemsländer och parlamentsledamöter.

Det finns ingen garanti för att Turkiets anbud om medlemskap i EU kommer att påskyndas – bara ett åtagande att förbereda sig för fortsatta förhandlingar så snart som möjligt. För det andra kommer visumfria resor till Schengenområdet för turkiska medborgare i slutet av juni att vara beroende av att Turkiet uppfyller alla 72 villkor som EU har fastställt.

Slutligen finns det ingen säkerhet att det ekonomiska stödet till syriska flyktingar i Turkiet kommer att fördubblas till 6 miljarder euro, istället finns det bara ett löfte om att överväga det, om den första delen av pengar ger positiva resultat.

Utöver dessa punkter av potentiell oenighet finns det fortsatt kritik mot den rättsliga grunden för idén att återsända alla irreguljära migranter från Grekland till Turkiet. Den spanska utrikesministern har sagt att Spanien kommer att motsätta sig 'filt retur' av flyktingar till Turkiet.

Trots hindren sa EU-kommissionens chef Jean-Claude Juncker inför toppmötet i Bryssel att han var "försiktigt optimistisk" att en överenskommelse skulle kunna nås.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend