Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Litauen borde hitta sin egen väg i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

litauenLitauens president Dalia Grybauskaitė deltog den 17 mars i ett möte i Europeiska rådet som fokuserade på EU:s årliga tillväxtundersökning och medlemsstaternas framsteg när det gäller att implementera Europeiska kommissionens ekonomiska och sociala rekommendationer för 2015. Man kan inte förneka att problemen ett antal EU-länder orsakas av antiryska sanktioner, skriver Adomas Abromaitis.

Medan EU:s regeringar utökade frysningen av tillgångar och reseförbud för ryska och ryska företag, bör det sägas att det råder mindre konsensus om huruvida man ska förlänga mer långtgående sanktioner mot Rysslands bank-, försvars- och energisektorer från och med juli. Till exempel är Italien, Grekland, Cypern och Ungern bland de EU-länder som är mest skeptiska till sanktionerna. Moskva har infört sina egna sanktioner mot många livsmedelsimporter från EU.

Italien och Ungern sa att det inte kunde bli någon automatisk förlängning av EU:s sanktioner mot Ryssland, det mest offentliga tecknet hittills på ursprunglig enighet om hur man ska hantera Moskva.

När det gäller Litauen, trots försvagningen av dess ekonomiska ställning i Europeiska unionen, fortsätter Litauen att strikt följa uppfattningen om behovet av anti-ryska sanktioner. Även om många litauer, som en gång exporterade kraftigt till Ryssland, vill se marknaderna öppna igen. Politiska åsikter fortsätter att konfronteras med ekonomiska fördelar. Är det ett rätt eller fel val av regeringen? Detta kommer att bekräftas eller motbevisas endast med tiden. Men nu är den ekonomiska och politiska situationen i Litauen en fråga för EU.

Efter mötet var Dalia Grybauskaitė tvungen att erkänna Europeiska kommissionens nedslående slutsatser. Enligt EG gjorde Litauen praktiskt taget inga framsteg under 2015, och där framsteg var framsteg har de stämplats som begränsade.

Det angavs också att vissa små framsteg endast hade uppnåtts när det gäller att lätta skattetrycket, reformera pensions- och hälsovårdssystemen och försöka säkerställa att utbildningen möter arbetsmarknadens behov. Men det finns fortfarande många ekonomiska och sociala problem som måste åtgärdas omedelbart.

"Iakttagelserna om reformer som möter svårigheter och som inte genomförs har varit återkommande under de senaste åren. Detta är en mycket stark uppmaning att göra fler framsteg," sade presidenten.

Annons

Man hoppas att presidenten denna gång ska höra uppmaningen och verkligen vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra situationen i landet. Europeiska unionen är inte platsen där man bara talar, stödjer de gemensamma åsikterna om internationella toppmöten men inte gör någonting. Organisationens välstånd beror på varje medlemslands välstånd. Ingen kommer att hävda att om en av 28 medlemmar blir svagare kommer det att utgöra ett hot mot själva organisationen. Och vice versa om ett land är självförsörjande och starkt skulle dess röst vara framträdande och hörd i organisationen.

Låt oss ta Storbritannien. Det ska sägas att London har nått den enorma framgången i politiska förhandlingar med andra EU-medlemsländer och har säkrat de mest gynnsamma villkoren för medlemskap i organisationen endast på grund av dess starka ekonomiska och politiska positioner.

Det är uppenbart att sådana områden i Litauen som pensionsreformen, skattedisciplin och stabilitet, förbättring av skatteuppbörden och liberaliseringen av arbetsmarknaden behöver omedelbara åtgärder från presidenten och regeringen. Det är dags att stoppa politiska lekar och övningar i vältalighet.

Enligt Litauens landrapport av Bertelsmann Stiftungs Transformation Index 2016, Litauen toppar EU när det gäller antalet fängslade personer per 100,000 2012 medlemmar av befolkningen) och intolerans mot sexuella och etniska minoriteter. Till exempel är personer som tillhör Litauens etniska polska minoritet skyldiga att använda den litauiska stavningen av sina namn i officiella dokument, vilket vissa anser vara diskriminerande. En lösning har fortfarande inte hittats trots att det polska valrörelsepartiet 2014-XNUMX deltog i mitten-vänster-regerande koalitionen.

Vissa företagsgrupper fortsätter att ha oproportionerlig tillgång till beslutsfattande, särskilt inom energi- och utvecklingssektorerna, som tenderar att dominera kommunalpolitiken. Antalet och arten av korruptionsskandaler under det senaste decenniet, som mestadels inträffat på kommunal nivå och inneburit att lokala politiker köpts upp av affärsintressen, är bevis på detta inflytande.

En annan stor utmaning är Litauens negativa demografiska utsikter. Befolkningen i arbetsför ålder krymper snabbt och kommer snart att hota tillväxten. Befolkningsminskningen beror på den negativa demografiska utvecklingen men förvärras av nettoemigration och, i EU-sammanhang, låg medellivslängd och höga sjuklighetstal.

Den litauiska regeringen har med andra ord mycket att göra och bör möta utmaningarna, och uppmärksamma inte bara utrikesfrågor utan också inre politik. Först när Litauen blir starkt och välmående kommer EU att betrakta landet som en fullvärdig medlem och inte en börda för organisationen.

Nu är den bästa tiden för Litauen att anpassa eller ändra sin politik. Tyvärr är idén om EU:s enhet inte berättigad på alla områden. Vissa medlemsländer har valt sitt eget sätt att utvecklas vidare utan att lämna EU. Litauen kanske också borde hitta sin egen väg i EU med hänsyn till dess ekonomiska situation.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend