Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation strategi för Europa

#Germanwings: Kommissionär Bulc på ettårsdagen av Germanwings krasch

DELA MED SIG:

publicerade

on

german tragedi AlpernaTransportkommissionär Violeta Bulc gjorde ett uttalande idag (24 mars 2016) på ettårsdagen av kraschen av Germanwings Flight 9525.

"I dag är det ett år sedan Germanwings-katastrofen och den tragiska förlusten av 150 liv. Den här dagen går alla mina tankar till offrens familjer och vänner. På hela Europeiska kommissionens vägnar vill jag upprepa min djupaste sympati och medkänsla. Hur svårt det än kan vara, vill jag också säga till dem att denna tragedi inte var förgäves. I efterdyningarna av kraschen vidtog vi omedelbara åtgärder, för att förhindra att en sådan tragedi inträffade igen. Låt oss vara ärliga, den fruktansvärda händelsekedjan som ledde till kraschen kastade ljus över ett antal brister inom den civila luftfarten. Säkerheten bör aldrig försummas och det senaste året har vi arbetat mycket hårt för att åtgärda dessa brister.

Direkt efter kraschen rekommenderade European Aviation Safety Agency flygbolagen att ha två personer i cockpit hela tiden. Detta har nu blivit en vanlig praxis i EU. I maj förra året, när de franska utredarna släppte sina preliminära resultat, inrättade jag en arbetsgrupp för att undersöka dem och de har nu gjort 6 säkerhetsrekommendationer. Detta följdes av en Handlingsplan om hur man implementerar dem, vilket är väl på rätt spår. Kommissionen har till exempel föreslagit inrättandet av ett europeiskt flygmedicinskt datalager. Det kommer att ge flygmedicinare bättre tillgång till piloters tidigare medicinska historia och hjälpa till att upptäcka och ta hand om dem som behöver medicinsk eller psykologisk hjälp.

Europa har de högsta standarderna för flygsäkerhet i världen, och kommissionen arbetar kontinuerligt för att behålla denna position. Detta är en högsta prioritet för det nya Flygstrategi vi antog i december 2015."

 

Hela uttalandet finns tillgängligt i EN, DE, ES, FR

Bakgrund

Annons

Den 24 mars 2015 kraschade Germanwings Flight 9525 från Barcelona (Spanien) till Düsseldorf (Tyskland) i de franska alperna och dödade alla 150 personer ombord.

På 27 mars 2015, den Europeiska flygsäkerhetsbyrån (EASA) utfärdade en icke-bindande tillfällig rekommendation för flygbolagen att ha två personer i cockpit hela tiden.

Efter offentliggörandet av de franska myndigheternas förundersökningsrapport den 6 maj inrättade Bulc en arbetsgrupp ledd av EASA för att undersöka de preliminära resultaten. De rapport från arbetsgruppen publicerades den 17 juli 2015 och innehöll sex rekommendationer. Den följdes i oktober 2015 av en Handlingsplan beskriver hur dessa rekommendationer skulle omsättas i praktiken.

Leveransen av denna handlingsplan pågår. Den 7 december 2015 antog kommissionen en ny Aviation strategi för Europa, Som inkluderar en fullständig översyn av EU:s grundläggande säkerhetsförordning. I strategin föreslog kommissionen inrättandet av ett europeiskt flygmedicinskt datalager för piloter, i linje med arbetsgruppens rekommendation. Fler åtgärder kommer att följa under 2016.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend