Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#Kina: Xi Jinpings besök i Tjeckien syftar till att nå ut till Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

xi_tjeckiskKinas president Xi Jinping anlände till Tjeckien för ett tre dagar långt statsbesök måndagen den 28 mars, skriver Zhao Minghao.

Det är det första besöket i Tjeckien av en kinesisk president sedan upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan de två länderna för 67 år sedan. Tjeckien, beläget i hjärtat av Europa, är en viktig partner för Kinas initiativ "One Belt, One Road".

Relationerna mellan Kina och Tjeckien har visat stark utveckling under de senaste åren. Under 2015 toppade den bilaterala handelsvolymen 11 miljarder dollar, och under det senaste decenniet har exporten från Tjeckien till Kina ökat med 190 %. Kina rankas som den största handelspartnern för Tjeckien utanför EU, och båda länderna stärker samarbetet inom områden som kärnkraft, finans, flyg, teknik och jordbruk.

Kinesiska turister gjorde mer än 300,000 2015 besök i Tjeckien under 700, med direktflyg som hjälpte till att öka antalet besök. Under de senaste åren har investeringar från kinesiska företag, inklusive Bank of China och Huawei Technologies Co, överstigit 14 miljoner dollar, vilket motsvarar 16 % av Kinas totala investeringar i de XNUMX länderna i Central- och Östeuropa.

Tjeckien har aktivt stött och deltagit i Kina-CÖE-samarbetet, även känt som '16+1'-samarbetet, särskilt inom områdena regionalt samarbete och hälsa. I november 2015, under toppmötet mellan Kina och de central- och östeuropeiska länderna i Suzhou, Kina, undertecknade de två länderna ett samförståndsavtal (MOU) om att gemensamt främja initiativet "Bält och väg". Tjeckiska ledare har vid flera tillfällen uttryckt sin entusiasm över att delta i initiativet. Enligt en rapport från Prague Post upprepade Bohuslav Sobotka, Tjeckiens premiärminister, vid Chinese Investment Forum i Prag i november 2015 att Tjeckien skulle kunna bli en ingångsport till den centraleuropeiska marknaden för kinesiska finansinstitut.

Andra länder i Central- och Östeuropa stöder också initiativet "One Belt, One Road". Ungern var det första europeiska landet som undertecknade ett samförståndsavtal med Kina om att främja initiativet, och enligt Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua sa Polens president Andrzej Duda att initiativet skulle ge fördelar för både Kina och de central- och östeuropeiska länderna, och tillade att Polen, som en eurasier logistikcenter, skulle vara avgörande för att främja handeln mellan Kina och Europa. Initiativet "Bält och väg" har gett värdefulla möjligheter för dessa länder när det gäller att uppdatera sin infrastruktur, hjälpa till med det politiska målet att öppna sig österut och höja deras status i Europa.

Dessutom har Kina åtagit sig att uppnå en triparts win-win-situation för Kina, de central- och östeuropeiska länderna och EU, och vill samarbeta med både "Gamla Europa" och "Nya Europa". Till exempel har de central- och östeuropeiska länderna som Kroatien, Slovenien och Bulgarien föreslagit ett förstärkt samarbete om hamnutveckling. För att undvika homogen konkurrens har Kina erbjudit sig att inleda samarbete med hamnar i Adriatiska havet, Östersjön och Svarta havet. Industrikluster kommer att byggas i hamnar med lämpliga förutsättningar och alla sidor kommer att dra nytta av kombinationen av Kinas utrustning, Europas teknologi och den central- och östeuropeiska marknaden. Peking har insett att denna metod är avgörande för att upprätthålla hållbarhet för initiativet "One Belt, One Road".

Annons

När det gäller utvecklingsfinansiering har Kina ansträngt sig för att respektera Europas intressen. Kina blev medlem i Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) i januari 2016, och olika europeiska länder, inklusive Polen, har anslutit sig till den Kina-ledda Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Kina hoppas också att ytterligare stärka samarbetet inom investeringar och finansiering samtidigt som det främjar initiativet "Belt and Road".

Xis statsbesök i Tjeckien kommer att ytterligare stärka samarbetet mellan de två nationerna och samarbetet mellan Kina och CÖE. Den 28 mars 2015 avslöjade den kinesiska regeringen den fullständiga texten i handlingsplanen för det Kina-föreslagna initiativet "Belt and Road" och utvecklade dess vision. Så det är viktigt att Xis besök i Tjeckien har kommit exakt ett år senare, och konstruktiva resultat förväntas.

Författaren är forskare vid Charhar Institute i Peking och adjungerad fellow vid Chongyang Institute for Financial Studies vid Renmin University of China. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend