Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kosovo: Stabiliserings- och associeringsavtalet (SAA) mellan Europeiska unionen och Kosovo träder i kraft

DELA MED SIG:

publicerade

on

kosovo_euStabiliserings- och associeringsavtalet (SAA) mellan Europeiska unionen och Kosovo träder i kraft den 1 april 2016. SAA upprättar ett avtalsförhållande som innebär ömsesidiga rättigheter och skyldigheter och som täcker en lång rad olika sektorer. Det kommer att stödja genomförandet av reformer och kommer att ge Kosovo en möjlighet att närma sig Europa.

SAA undertecknades den 27 oktober 2015 av Federica Mogherini, hög representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik/Europeiska kommissionens vice ordförande, och Johannes Hahn, kommissionsledamot med ansvar för europeisk grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar, för Europeiska unionen, medan han för Kosovo den undertecknades av premiärminister Isa Mustafa och minister för europeisk integration Bekim Collaku.

SAA förhandlades fram mellan oktober 2013 och maj 2014, undertecknades den 27 oktober 2015 och avslutades formellt den 12 februari 2016.

Europeiska unionen kommer att fortsätta att stödja Kosovos framsteg på sin europeiska väg genom stabiliserings- och associeringsprocessen, den politik som EU utformat för att främja samarbete med länderna på västra Balkan samt regionalt samarbete. Stabiliserings- och associeringsavtal är en central del av denna process. För att stödja de nödvändiga reformerna tillhandahåller EU föranslutningsstöd till västra Balkan och Turkiet på cirka 11.7 miljarder euro under perioden 2014–2020, varav 645.5 miljoner euro tilldelas Kosovo.

"Detta avtal öppnar en ny fas i relationen mellan EU och Kosovo och representerar ett viktigt bidrag till fred, stabilitet och välstånd i Kosovo och regionen i stort. Jag ser fram emot att det genomförs", säger Federica Mogherini i samband med att den träder i kraft.

"Detta avtal är en milstolpe för relationen mellan EU och Kosovo: det kommer att bidra till att hålla Kosovo på reformens väg och kommer att skapa handels- och investeringsmöjligheter. Jag ser mycket fram emot mitt nästa besök i Pristina för att markera detta viktiga ögonblick och för att förklara fördelarna det kan ge i termer av tillväxt och sysselsättning för Kosovo-företag, investerare och allmänheten, säger Johannes Hahn.

Stabiliserings- och associeringsavtalet fokuserar på respekt för centrala demokratiska principer och kärnelement som är i centrum för EU:s inre marknad. SAA kommer att upprätta ett område som tillåter fri handel och tillämpning av europeiska standarder på andra områden som konkurrens, statligt stöd och immateriella rättigheter. Andra bestämmelser omfattar politisk dialog, samarbete inom en mängd olika sektorer, från utbildning och sysselsättning till energi, miljö och rättsliga och inrikes frågor.

Annons

För mer information:

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend