Anslut dig till vårt nätverk!

Konservativa partiet

#TTIP: Ikonisk brittisk mat kan få ett stort uppsving på amerikanska marknader

DELA MED SIG:

publicerade

on

brittisk_matSix of Britain’s best known foods could be granted special status in the United States after it was announced they are to be included in ongoing trade negotiations.

Efter påtryckningar från konservativa parlamentsledamöter och den brittiska regeringen har EU-kommissionen gått med på att söka skydd för skotskt nötkött, skotsk odlad lax, walesiskt nötkött, walesiskt lamm, West Country odlad cheddar och vita och blå stiltonostar i det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet ( TTIP) samtal.

If successful, the move would restrict region-specific branding to goods produced in the country or area named. It would also prohibit the sale of products under titles such as ‘Scotch-style’ beef.

The current US system, and the way it is enforced, means products may be sold in the US using a region’s name even if they are not actually produced there. Consequently, European producers lose out.

Den konservativa internationella handelstalesmannen Emma McClarkins ledamot av Europaparlamentet sa att om de sex produkterna, som redan har EU-status för geografisk beteckning (GI), inkluderades i TTIP-avtalet skulle det vara ett betydande ekonomiskt uppsving för brittiska producenter och goda nyheter för amerikanska konsumenter.

“I am delighted that the Commission has listened to our representations,” said the British MEP.The United States is a significant market for our food exports but at the moment it is difficult for producers to protect their brands. Even if they are able to afford to register under the US trademark system, it provides much less protection than GI status confers in Europe.

“Securing official recognition within TTIP would provide a wonderful opportunity for our producers to increase sales and enable US consumers looking for world class quality to buy our products safe in the knowledge they are getting the genuine article.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend