Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Maritime: Europeiska kommissionen att investera för hållbar tillväxt och sysselsättning i havs- och sjöfartssektorn

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140129PHT34112_originalKommissionen investerar över 7,5 miljoner euro under Europeiska havs- och fiskerifonden för att främja innovation, tillväxt och sysselsättning inom den marina och maritima sektorn.

Pengarna finns tillgängliga under Europeiska havs- och fiskerifonden och uppdelad i ansökningsomgångar med fokus på de nyckelområden där Europeiska unionen kan ha störst inverkan: kompetens, kreativitet och teknik.

Innovation in sectors like aquaculture, biotechnology or ocean energy is vital for the blue economy to thrive, as recognised by the Commission’s Communication on Innovation i den blå ekonomin. Men ett antal flaskhalsar håller för närvarande tillbaka denna innovationssträvan. De inkluderar brist på högkvalificerade yrkesmän, underinvesteringar i kunskap och teknik och långsamma framsteg från forskningsresultat till det kommersiella skedet.

Commissioner for Environment, Maritime Affairs and Fisheries, Karmenu Vella said: “With these calls for proposals, the European Commission is taking another step to create the conditions for blue growth in Europe. We are developing skills. We are rewarding creativity. We are boosting technology. Armed with these assets, I am convinced that the European maritime industry can become a global pioneer of blue growth.”

Investeringen som öronmärkts inom Europeiska havs- och fiskerifonden kommer att omfatta tre ansökningsomgångar:

  1. Under utlysningen av Blue Careers kommer 3,45 miljoner euro att göras tillgängliga för att utrusta arbetssökande med användbara färdigheter som är nödvändiga för den marina och maritima ekonomin, omskola dem som är villiga att ansluta sig till sektorn och hjälpa människor som redan arbetar i den blå ekonomin att utvecklas i sin karriär. Det kan också användas för att göra maritima yrken mer synliga och för att locka unga talanger, särskilt kvinnor.
  2. Under the Blue Labs call, which corresponds to €1,7 m, the Commission is promoting innovative “laboratories”, where students and recent postgraduates team up with experienced tutors from the local business community and the public sector to address maritime and marine issues. This could mean, for example, developing new technologies to eliminate marine litter like microplastics or nanomaterials; building unmanned robotic systems to discover and protect underwater cultural heritage; or finding out how marine micro-organisms can be used to break down hazardous substances.
  3. Inom ramen för ansökningsomgången om blå teknik avsätter kommissionen totalt 2,52 miljoner euro för att uppmuntra offentlig-privata partnerskap som kommer att stödja överföringen av ny teknik och forskningsresultat till kommersiella tillämpningar och samordna strategiska investeringar på havsområdesnivå.

Mer information

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend