Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#Litauen: Kärnvapen i Litauen – Försvar mot Ryssland eller mål för terrorister?

DELA MED SIG:

publicerade

on

kärnvapenexplosionEn komplex geopolitisk situation i regionen tvingar de baltiska staterna och deras NATO-allierade att vidta aldrig tidigare skådade ansträngningar för att öka försvarskapaciteten för att motverka potentiella angripare, skriver Adomas Abromaitis.

En ny litauisk militärstrategi som godkändes i mars beskriver Rysslands agerande tillsammans med terrorism som de främsta hoten mot Litauens säkerhet, enligt Delfi.

Tyvärr för pacifister beväpnar och demonstrerar alliansen och Ryssland idag sin militära makt. De jämför hela tiden sina väpnade styrkor styrka och kapacitet, genomför storskaliga militära övningar, svarar på varandra genom att placera ut nya kontingenter och militär utrustning närmare och närmare den Nato-ryska gränsen.

De baltiska staterna har blivit en sådan gräns.

Moskva har placerat Iskander-M bärraketer i Kaliningrad. Den ryska Iskander är kapabel att bära en kärnstridsspets och har aldrig gjorts tillgänglig för någon utländsk armé för operativt bruk. Vapnet ger Ryssland möjligheten att använda sin baltiska enklav för att hota amerikanska missilförsvarsanläggningar i Polen och mer allmänt för att skrämma sina grannar – de baltiska staterna.

Under stridsoperationer skulle den användas för att förstöra både stationära och rörliga mål. Målen skulle sträcka sig från jord-till-luft-missilbatterier, fiendens kortdistansmissiler, flygfält, hamnar, kommando- och kommunikationscentra, fabriker och andra härdade mål.

Befälhavaren för USA:s militärflyg i Europa och Afrika – general Frank Gorenc – sa att det allt kraftfullare ryska luftförsvaret väcker allvarliga farhågor om den amerikanska militära luftfarten.

Annons

Han sa att Pentagon är särskilt oroad över det ryska luftförsvarssystemet i Kaliningrad-regionen, en rysk enklav som gränsar till Litauen och Polen: "Ryssland skapar nu strategin att begränsa/blockera tillträde. Jag kommer inte ihåg något annat som skulle störa mig så mycket som denna strategi nu och det oroar mig. Det ryska luftförsvaret i Kaliningrad-området hotar i allt högre grad Natos militära tillgång till luftrum i delar av Europa."

Det mest logiska svaret på denna aktivitet i Moskva skulle vara att placera kärnstridsspetsarna nära Rysslands gränser. Det har varit välkänt i decennier att USA fortfarande lagrar kärnvapen i Europa. Existensen av bomberna är officiellt varken bekräftad eller förnekad. Enligt Trumpet, mer än 180 amerikanskägda kärnvapenbomber är förvarade i Nederländerna, Italien, Tyskland, Turkiet och Belgien. Hypotetiskt, om ett land har kärnvapen kan det avskräcka Ryssland. De baltiska staterna har inte sådana vapen, men det finns vissa indikatorer på att de är redo att sätta in eller vara värdnationer för flygplan utrustade för att bära kärnvapen. För övrigt var sådana flygplan engagerade i det baltiska flygpolisuppdraget.

Nato ägnar stor uppmärksamhet åt moderniseringen av de baltiska staternas flygbaser. Dessa platser har redan utökats och moderniserats enligt Natos standarder. Desto mer planerar USA att spendera 3 miljoner dollar 2017 på att bygga ett område för ammunitionslagring vid flygbasen i Siauliai, norra Litauen, informerar LETA/BNS den 4 mars. Betyder det att just denna flygbas kommer att användas som en lagringsanläggning för kärnstridsspetsar? Förmodligen inte, men i det här fallet kommer de baltiska staterna att känna sig mycket säkrare än nu.

Men det finns den andra sidan av myntet. Vid utplacering av kärnstridsspetsar på de baltiska staternas territorium vänder de sig automatiskt till de attraktiva målen för terrorism.

Inne i Natos salar är framtiden för kärnvapen en sjudande politisk fråga, några av de kärnvapentrogna och deras nya östeuropeiska allierade hävdar att beredskapen bör förstärkas och att kärnvapen bör användas mer för att "signalera" mot en militaristiska Ryssland. Vid NATO-toppmötet i Warszawa i juli ryktas möjligheten till ett nytt "strategiskt koncept" som involverar kärnvapen vara på agendan. Men de baltiska staterna bör själva bestämma om de vill motverka Ryssland framgångsrikt med kärnvapen men samtidigt bli mål för terrorister.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend