Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#RefugeesCrisis: Nya alternativ för EU-asylsökande som presenteras av EU-kommissionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

17Regler-web-facebookJumboEU-kommissionen kommer att avslöja alternativ för reformer av den nu ohållbara Dublinförordningen, för att ändra hur EU-länder hanterar asylansökningar efter den senaste migrantkrisen.

Flytten är delvis en reaktion på de svårigheter som Grekland och Italien står inför att klara av tusentals som anländer från Mellanöstern och Afrika, medan andra länder knappt har tagit emot några flyktingar.

Enligt det nuvarande systemet för att hantera migranter och asylsökande, känt som Dublinförordningen, måste migranten be om asyl i det första land han når. Dessutom har länder befogenhet att återsända asylsökande till den första EU-stat de reste in för att deras anspråk ska behandlas där.

Men flera medlemsländer, framför allt Visegradgruppen (Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien), Österrike och Storbritannien vill inte se stora förändringar av systemet och vill inte heller acceptera ett kvotsystem för att omfördela de migranter som anländer till landet. EU.

Trots motviljan har tillströmningen av mer än en miljon människor till Europa förra året gjort bristerna i EU:s asylsystem uppenbara. Det nuvarande arrangemanget har gjort att Grekland och Italien kämpar för att klara av hundratusentals människor som söker skydd. Kommissionen arbetar därför för att åtgärda bristerna i den nuvarande Dublinförordningen.

Europeiska kommissionen kommer sannolikt att föreslå antingen en blygsam förändring som bevarar det nuvarande systemet men lägger till en "rättvisa" bestämmelse så att ett land som kämpar för att klara sig kan få hjälp.

Ett andra, mer radikalt alternativ skulle vara att skrota de befintliga reglerna och fördela flyktingar runt om i Europa.

Annons

Men Storbritannien och många östeuropeiska länder har gjort klart att de vill behålla systemet som gör att de kan återsända asylsökande till det land där de kom in i EU. Det måste noteras att Storbritannien i alla fall inte kan tvingas att ta emot asylsökande eftersom det har undantag från EU:s asylpolitik.

Grekland pausade utvisningar av migranter till Turkiet tisdagen den 5 april, en dag efter att de första båtarna tog tillbaka 202 personer enligt en kontroversiell EU-plan att stänga av en migrantväg till Europa. Hundratals fler ska avlägsnas senare i veckan, men migranterna anländer till Grekland snabbare än de kan skickas tillbaka.

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend