Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

#Terrorism: Hur parlamentet hjälper till att tackla hotet

DELA MED SIG:

publicerade

on

je suis bruxellesTerrorattackerna i Bryssel den 22 mars visade på behovet av bättre samarbete i kampen mot terrorism i Europa. Parlamentet har arbetat i flera år med lagstiftning för att underlätta ett gemensamt svar, med gemensamma åtgärder och bättre informationsutbyte.

brysselkål attacker

EU:s justitieministrar höll ett extra toppmöte två dagar efter attackerna i Bryssel. Därefter parlamentets vice ordförande sylvie Guillaume, en fransk medlem av S&D-gruppen, sa: "Europeiska medborgare förväntar sig med rätta konkreta åtgärder från sina regeringar och EU för att motverka terrorism. Detta måste täcka alla aspekter av hotet, från förebyggande till skydd och lagföring. "

Following the Brussels attacks, Parliament’s medborgerliga fri- och rättigheter kommer att diskutera hur man bättre kan bekämpa terrorism torsdagen den 7 april.

Åtgärder mot terrorism

EU:s strategi mot terrorism antogs kort efter attackerna i Madrid 2004 och i London 2005. Attackerna i Paris 2015 påskyndade utvecklingen av nya åtgärder. Medlemsstaterna måste arbeta mer tillsammans med varandra och länder utanför EU, betonade parlamentsledamöterna under en debatt efter Parisattackerna.

Parlamentet arbetar för närvarande med två förslag som lades fram av Europeiska kommissionen i slutet av förra året: ett direktiv om bekämpning av terrorism som skulle kriminalisera förberedande handlingar som att resa i detta syfte, och ett direktiv om vapenkontroll syftar till att uppdatera befintliga regler.

Annons

Uppskattningsvis 5,000 XNUMX européer har anslutit sig till terroristorganisationer i Irak och Syrien och återvänt utländska krigare utgör ett hot mot säkerheten. Parlament antagen i november förra året en resolution om förebyggande av radikalisering och rekrytering av européer. Texten föreslår sätt att tackla extremism online, i fängelse och genom utbildning. Till exempel föreslår parlamentsledamöter att radikaliserade interner i fängelser segregeras och ber om större insyn i externa finansiella flöden.

Förra december nådde parlamentet och rådet en överenskommelse om en Passagerarens namnregistrering (PNR) directive, a measure requiring more systematic collection, use and retention of airline passengers’ personal data including travel dates and itineraries, contact details and payment information.

The draft legislation now needs to be endorsed in plenary, but MEPs insist on the need to safeguard people’s fundamental rights and of finding the right balance between privacy and safety. Some political groups would like to vote on it at the same time as the vote on dataskyddsreformen äger rum när det har antagits av rådet.

Ledamöterna kommer att uppmanas att godkänna ytterligare personal för Europols antiterrorismcenter i april, medan de i maj kommer att rösta om ett starkare mandat för Europol  för att uppgradera byråns kapacitet.

Kampen mot terrorism kommer att fortsätta på den politiska dagordningen: flera andra ärenden är på gång under de kommande månaderna, inklusive rapporter om Europeiskt informationssystem för kriminalregister och om Schengengränskoden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend