Anslut dig till vårt nätverk!

ECR-gruppen

#RefugeeCrisis: Prioriteringar, inte önskelistor, behövs för en verkligt "holistisk" syn på migration

DELA MED SIG:

publicerade

on

flyktingkrisenEuropaparlamentet har antagit en uppsättning rekommendationer för vad det kallar en "holistisk" syn på migrationskrisen, men i verkligheten representerar de antagna rekommendationerna en "minsta gemensam nämnare" av vad vänster och höger kan komma överens om.

Helga Stevens MEP, Europeiska konservativa och reformister (ECR) ledande ledamot i förslagen, sa att hon inte kunde stödja förslagen som centraliserar beslutsfattandet om asyl- och invandringspolitik och försöker öppna nya vägar för laglig migration.

Istället har Stevens och ECR:s inrikessamordnare Timothy Kirkhope publicerat en lista med tio prioriteringar som fokuserar på att hejda strömmarna av migranter, med en tydlig skillnad mellan ekonomiska migranter och flyktingar.

Stevens sa: "I ett försök att hitta ett "holistiskt" tillvägagångssätt för att lösa denna kris har vi skapat en julgran med grannlåt för både den politiska vänstern och högern. Det finns ingen heltäckande plan alls. Det enda område som båda sidor kan enas om är att skapa ett mycket centraliserat asylsystem som tvingar fram beslut på medlemsländerna utan strikta villkor, som en maxgräns.

"Dessa förslag som antagits av parlamentet i dag misslyckas med att komma till kärnan av problemet. De misslyckas med att göra en tydlig åtskillnad mellan flyktingar och ekonomiska migranter, och de anger inte heller någon plan för att påskynda handläggning och återvändande. De anstränger sig inte för att driva på för att EU:s regler och Dublinförordningen ska tillämpas av alla medlemsländer, och det finns inget tydligt fokus på att stödja en korrekt integration och aktivering av flyktingar som får skydd på vårt territorium.

"Vi har röstat emot detta betänkande och dess ogenomförbara förslag, och har istället föreslagit en alternativ uppsättning prioriteringar som faktiskt skulle stoppa flöden och fokusera på grunderna för gränsskydd, bearbetning, återvändande och tillhandahållande av humanitära förhållanden och integration av flyktingar."

Stevens och Kirkhopes lista med tio nyckelprioriteringar för ett holistiskt tillvägagångssätt är följande:

Annons

1. En starkare tonvikt på gränsförvaltning, inklusive ett snabbt antagande av en effektiv Frontex gränsbyrå, med bättre gränskontrollanläggningar vid EU:s yttre gräns. Detta inkluderar behovet av ett uppdaterat förslag och ett nytt paket för smarta gränser, samt antagandet av Macovei-rapporten om förstärkning av kontroller mot relevanta databaser vid de yttre gränserna. Förtroende för Schengenområdet kan endast uppnås som en konsekvens av effektiv kontroll av de yttre gränserna.

2. Vi uppmanar Europeiska kommissionen att behandla laglig migration och asyl som två separata politikområden, till skillnad från EU-kommissionens migrationspolitik i EU. De två frågorna kräver olika tillvägagångssätt.

3. Vi anser att det mest hållbara och effektiva sättet att hjälpa de mest behövande i konfliktområden, och hjälpa till att återbosätta de mest utsatta först, är att kommissionen så snart som möjligt kommer med ett EU:s UNHCR-drivet vidarebosättningssystem. samtidigt säkerställa adekvat finansiering för flyktinglägren i tredjeländer.

4. Vi anser att för att skapa en hållbar och effektiv asyl- och flyktingpolitik inom EU och för att skapa en framgångsrik integrationspolitik för de vidarebosatta, måste det totala antalet personer som anländer och beviljas asyl stabiliseras. Därför måste Europeiska kommissionen, Europeiska rådet och avdelningen för yttre åtgärder se till att deras förhandlingar med tredjeländer om internationella avtal, samarbetsavtal och tilldelning av utländskt bistånd går hand i hand med att sträva efter effektiva återtagande- och återvändandeavtal och ett hållbart och rättslig lösning för EU:s gränsåtervändande. Därför bör alla avtal om återtagande eller återvändande vara villkorade av att man accepterar och erkänner EU:s returresedokument, se Halla-aho-rapporten. Parlamentet måste också så snart som möjligt enas om en gemensam och ambitiös lista över erkända säkra tredjeländer för påskyndade asylförfaranden, och en övergripande bedömning av Europeiska kommissionen av "mer för mer och mindre för mindre" när det gäller EU-stöd till tredje länder.

5. Vi uppmanar Europeiska kommissionen att lägga mycket större vikt vid genomförandet av befintliga åtgärder och se till att alla medlemsländer följer reglerna. Det betyder att inga "knuffande" ansökningar, inga fingeravtryck tas på alla ankomster och garanterar värdiga levnadsvillkor. Det bör noteras att asylregelverket inte är en buffé att välja på, utan ska tillämpas på ett enhetligt sätt av och i alla medlemsländer för att säkerställa att EU:s asylsystem fungerar. Därför är det upp till Europeiska kommissionen att ge råd och hjälp vid behov och att vidta snabba åtgärder om medlemsstaterna inte följer efterlevnaden.

6. Vi efterlyser en förnuftig och fungerande översyn av Dublinförordningen. ECR avvisar helt varje uppmaning att helt ändra de nuvarande grundläggande Dublinprinciperna, om detta bara leder till att alla flyktingar och asylsökande omfördelas över hela EU, utan strikta villkor eller begränsningar.

7. Vi efterlyser ett bättre informationsutbyte och sammankoppling mellan redan befintliga databaser i EU, inklusive Eurodac-, EUROPOL-, Frontex-, EASO-, Schengen- och ECRIS-systemen. Detta är viktigt: om vi ska uppnå säkerhet vid de yttre gränserna måste vi veta vem som går in i och ut ur EU. Det hjälper också till att undvika sekundär förflyttning av asylsökande, och på så sätt kan vi snabbare erbjuda tillflykt och skydd till asylsökande. För att upprätthålla förtroendet för Schengenområdet och säkerställa gränssäkerheten är det dessutom viktigt att vidta åtgärder som de som föreslås i Kirkhope-rapporten, informationsutbyte om tredjelandsmedborgare och det europeiska informationssystemet för kriminalregister (ECRIS).

8. Vi uppmanar Europeiska kommissionen att genomföra en fullständig och horisontell översyn av befintlig EU-lagstiftning med avseende på människohandel och modernt slaveri, inklusive fastställande av en gemensam standard för fastställande av straffrättsliga påföljder i alla medlemsländer. För närvarande finns det för många kryphål och inte tillräckligt med åtal, fällande domar och meningsfulla straff. Inget hörn av EU bör ge en fristad för dessa barbariska handlingar och exploaterande brott. Dessutom måste den tredje och sista fasen av EUNAVFOR Med (Operation Sophia), för att spåra upp och förstöra tomma smugglingsbåtar, initieras med hjälp av den nybildade libyska regeringen.

9. För att någon asylpolitik ska bli framgångsrik i hela EU måste större tonvikt läggas på (medborgerlig) integration och integration av migranter och flyktingar. Därför måste integrationsfonden och utbytet av bästa praxis mellan medlemsstaterna och genom Europeiska kommissionen fokusera på utbyte av färdigheter, gräsrotsåtgärder, sammanhållning och initiativ i samhället samt inlärning av värdlandets officiella språk. . Dessutom måste Europeiska kommissionen se över att ändra befintliga rättsliga instrument såsom kvalifikationsdirektivet för att inte hindra aktiverings- och integrationspolitik på nationell eller regional nivå.

10. I linje med ECR-gruppens fokus på bättre lagstiftning bör det göras fullständiga och regelbundna översyner av alla nya instrument, för att återspegla brister, förändringar i situationen och förbättra det pågående genomförandet och övervaka finansieringsbehoven med en preferens för budgetneutralitet. ECR-gruppsamordnaren föreslår ett sådant system för det nuvarande avtalet mellan EU och Turkiet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend