Anslut dig till vårt nätverk!

Asylpolitik

#Refugees: Parlamentet debatterar över ny strategi för flyktingar

DELA MED SIG:

publicerade

on

invandringEtt centraliserat asylsystem skulle göra det möjligt för EU att bättre hantera strömmarna av migranter och asylsökande, enligt en ny rapport från Europaparlamentet. 

I en icke-bindande resolution erkänner parlamentsledamöterna EU:s asylsystems misslyckande för att klara av det ständigt ökande antalet migranter som anländer och kräver en radikal översyn av Dublinförordningen. De föreslår att man inrättar ett centralt system för att samla in och fördela asylansökningar. Systemet, som skulle kunna innefatta en kvot för varje EU-medlemsstat, skulle fungera utifrån ”hotspots” från vilka flyktingar skulle distribueras.

Resolutionen, utarbetad av parlamentsledamöterna Roberta Metsola (EPP) och Kashetu Kyenge (S&D), kommer vid en tidpunkt då kommissionen också överväger en översyn av Dublinförordningen. Kommissionen lovade ett konkret förslag till sommaren, med syftet att omfördela de asylsökande inom medlemslandet.

Det nuvarande asylsystemet tar inte vederbörlig hänsyn till det särskilda migrationstryck som medlemsländer med EU:s yttre gränser möter, nämligen Grekland och Italien. Ledamöterna kräver förändringar för att säkerställa rättvisa och delat ansvar, solidaritet och snabb handläggning av ansökningar, för att undvika en upprepning av förra sommaren och den dramatiska situationen i Idomeni.

I parlamentets text uppmanas medlemsstaterna att uppfylla sina skyldigheter när det gäller brådskande omlokaliseringsåtgärder, och betonar att hittills har endast en minimal del av de 106,000 XNUMX asylsökande som väntar på omplacering från Italien och Grekland till andra EU-länder faktiskt omplacerats. Ledamöterna kräver nya EU-omfattande "återtagande" (återvändande) avtal som de säger bör ha företräde framför bilaterala avtal mellan medlemsländer och tredjeländer. De insisterar på att migranter endast ska återlämnas om landet som de återvänds till är säkert för dem.

De två författarna till parlamentets utkast betonade behovet av reformer i detta ämne.” Det finns ingen snabb lösning för migration, ingen magisk silverkula. Vi behöver inte fler nödlösningar, vi behöver ett hållbart tillvägagångssätt för framtiden”, sa Metsola, medan Kyenge tillade att “Migration bör inte bekämpas, den bör hanteras”.

Men högerledamöter i Europaparlamentet kritiserade detta utkast och det förslag som kommissionen försöker genomföra. UKIP:s migrationstalesman Steven Woolfe, ledamot av Europaparlamentet, sammanfattar sitt partis humör i frågan om EU:s migration: "Europeiska unionen har visat sig vara fullständigt inkompetent när det gäller frågor om migration."

Annons

Helga Stevens, Europaparlamentariker, Europeiska konservativa och reformister (ECR) sa att hon inte kunde stödja förslagen som centraliserar beslutsfattandet angående asyl- och invandringspolitik och försöker öppna nya vägar för laglig migration.

Stevens var mycket kritisk till behovet av en mer "holistisk" syn på saken. Hon sa: "Det finns ingen heltäckande plan alls. Det enda område som båda sidor kan enas om är att skapa ett mycket centraliserat asylsystem som tvingar fram beslut på medlemsländerna utan strikta villkor, som en maxgräns.

Stevens nämnde att för henne misslyckades förslaget med att göra en tydlig åtskillnad mellan flyktingar och ekonomiska migranter, och de anger inte heller någon plan för att påskynda bearbetning och återvändande. De anstränger sig inte för att driva på för att EU:s regler och Dublinförordningen ska tillämpas av alla medlemsländer, och det finns inget tydligt fokus på att stödja en korrekt integration och aktivering av flyktingar som får skydd på vårt territorium.”

Stevens och ECR:s inrikessamordnare Timothy Kirkhope har publicerat en lista med tio prioriteringar som fokuserar på att hejda strömmarna av migranter, med en tydlig skillnad mellan ekonomiska migranter och flyktingar.

När hon kommenterade denna ansträngning sa hon: "Vi har röstat emot detta betänkande och dess ogenomförbara förslag, och har istället föreslagit en alternativ uppsättning prioriteringar som faktiskt skulle stoppa flöden och fokusera på grunderna för gränsskydd, bearbetning, returer och tillhandahållande av humanitära förhållanden. och integration av flyktingar.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend