Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

#EUAccession: Albanien och Bosnien & Hercegovina behöver ytterligare reformer

DELA MED SIG:

publicerade

on

euparlpicDen 14 april diskuterade Europaparlamentet situationen för två perspektivmedlemmar i EU, Albanien och Bosnien och Hercegovina.

Parlamentet underströk att viktiga politiska och administrativa reformer som behövs i Albanien fortskrider, men att de ännu inte har nått ett stadium då anslutningsförhandlingarna om EU kan inledas. I en separat resolution välkomnade de Bosnien & Hercegovinas ansökan om medlemskap i EU.

albanien

"Albanien är på rätt väg mot EU-medlemskap. Landet förbereder för närvarande en mycket ambitiös reform av rättsväsendet som kommer att svara på de viktigaste farhågorna som uttrycks av medborgarna och som kommer att bidra till att bekämpa korruption i vardagen. Albaniens medborgare vill göra sig redo för EU Nu måste deras politiska ledare hålla farten uppe och fortsätta genomföra reformerna", sa föredragande Knut Fleckenstein (S&D).

I resolutionen om Albanien står det att om landet vill inleda anslutningsförhandlingar till EU måste det intensifiera reformerna inom viktiga prioriterade områden, såsom: rättsstatsprincipen, rättsliga reformer, kampen mot korruption och organiserad brottslighet, reform av den offentliga förvaltningen och grundläggande rättigheter.

Ledamöterna är fortfarande oroade över utbredd korruption inom utbildning, sjukvård, rättsväsendet och flera andra områden. "Utbredd självcensur bland journalister, som ibland fysiskt hindras från att täcka specifika händelser, överfalls eller hotas på grund av deras arbete" är också en anledning till oro, tillägger de.

Bosnien och Hercegovina

Annons

"BiH lämnade in sin ansökan om EU-medlemskap samma vecka som Europeiska rådet diskuterade frågan om folkomröstningen i Storbritannien. Detta bevisade att EU-modellen fortfarande är attraktiv", säger föredraganden Cristian Dan Preda (EPP). "Europaparlamentet är fast beslutet att stödja landets förflyttning närmare Europa, och uppmanar rådet att granska dess medlemskapsansökan så snart som möjligt och uppmuntra det att fortsätta på reformvägen", tillade han.

Ledamöterna upprepade sitt otvetydiga engagemang för Bosnien och Hercegovinas europeiska perspektiv och välkomnade dess ansökan om EU-medlemskap, som lades fram den 15 februari 2016. De uppmanar myndigheterna att fortsätta konstitutionella, rättsliga och politiska reformer och göra stadiga framsteg mot EU-integration.

Resolutionen fördömer en föreslagen folkomröstning i Republika Srpska om Bosnien & Hercegovinas rättsväsende på statsnivå och säger att den utmanar landets sammanhållning, suveränitet och integritet. Ledamöterna beklagade också den skenande korruptionen och uttryckte oro över ökat tryck på rättsväsendet från politiska aktörer.

Vidare information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend