Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Iran: Gemensamt uttalande av EU:s höga representant Federica Mogherini och Islamiska republiken Irans utrikesminister Javad Zarif

DELA MED SIG:

publicerade

on

mohammad-javad-zarif-utrikesminister-iran-och-federica-bild-id509781542On 16 April 2016, EU:s höga representant och vice ordförande för Europeiska kommissionen (HRVP) Federica Mogherini träffade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i Teheran. De närvarande företrädare för Europeiska kommissionen var EU-kommissionärerna Elżbieta Bieńkowska (inre marknaden, industri, entreprenörskap och små och medelstora företag), Miguel Arias Cañete (klimatåtgärder och energi), Christos Stylianides (humanitärt bistånd och krishantering), Violeta Bulc (transport), Carlos Moedas (forskning). , Vetenskap och innovation), Karmenu Vella (Miljö, havsfrågor och fiske) och Tibor Navracsics (Utbildning, kultur, ungdom och idrott). De träffade sina iranska motsvarigheter.

De två sidorna som gjorde en bedömning av sina långvariga förbindelser, baserade på ömsesidig respekt och intressen, upprepade sin avsikt att utveckla en bred och heltäckande agenda för bilateralt samarbete.

De välkomnade genomförandedagen av den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPOA) den 16 januari 2016 som bidrog till att öppna ett nytt kapitel i förbindelserna mellan EU och Iran. EU och Iran är fullt engagerade i JCPOA och dess genomförande i alla dess aspekter. Det bekräftades på nytt att det fortsatta och fullständiga genomförandet av JCPOA fortfarande är av yttersta vikt.

Det konstaterades att följande gemensamma och övergripande mål är avgörande för att främja förbindelserna mellan EU och Iran:

  • Säkerställa och stödja ett fullständigt genomförande av JCPOA för att ytterligare förbättra och fördjupa det bilaterala samarbetet;
  • utveckla kooperativ förbindelser på områden av ömsesidigt intresse för att gynna den ekonomiska utvecklingen, mänskliga rättigheterna, välståndet och välståndet för befolkningen i Iran och EU.
  • främja regional fred, säkerhet och stabilitet samt fredlig lösning av regionala konflikter genom dialog och engagemang.

För att underlätta samarbetsprogrammet enligt nedan och i syfte att förbereda det framtida öppnandet av en EU-delegation i Teheran, i enlighet med Islamiska republiken Irans regler och föreskrifter, kommer en EU-förbindelsegrupp att skickas till Teheran . Detta kommer att bidra till att stärka relationerna och genomföra framtida samarbetsinitiativ.

EU och Iran avser att samarbeta inom följande områden: Fullständigt uttalande tillgängligt här..

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend