Anslut dig till vårt nätverk!

Asylpolitik

#Plenar: Europaparlamentet diskuterade PNR, Turkiet, dataskydd och Panama-dokument i Strasbourg

DELA MED SIG:

publicerade

on

ParlamentetLedamöterna antog ett avtal om att dela passageraruppgifter för att hjälpa till att bekämpa terrorism och diskuterade åtgärder mot terrorism under en händelserik plenarsession i Strasbourg förra veckan (11-15 april). De debatterar också avslöjanden om Panamapapperna som visar hur skalbolag används för att undvika att betala skatt samt migrationsavtalet med Turkiet. Dessutom godkändes nya regler för att ge människor mer kontroll över sina personuppgifter.

Ledamöterna röstade på tisdagen för en centraliserad asylsystemet att låta EU bättre hantera strömmarna av migranter och asylsökande.

Smakämnen migrationsavtal mellan EU och Turkiet är ofullkomligt, men det mest realistiska verktyget för att ta itu med situationen, sa många parlamentsledamöter under en debatt den 13 april. De tog också upp oro över mediefrihet och rättsstatsprincipen i Turkiet i en diskussion om de framsteg som landet gjort mot EU-medlemskap på onsdagseftermiddagen.

Ledamöterna diskuterade på tisdagen Panamapappers avslöjanden om skatteflykt genom offshorebolag och efterlyste fler åtgärder för att förbättra skattetransparensen. Dessutom enades Europaparlamentets ordförande Martin Schulz och de politiska gruppledarna om att parlamentet skulle inrätta en undersökningskommitté att undersöka Panamapapperen.

Parlamentet antog den 14 april nya regler för att ge företag rättsligt skydd mot stöld eller missbruk av deras byta hemligheter, samtidigt som det inkluderar skyddsåtgärder för journalister och whistle-blowers.

Flyktingkrisen behöver gemensamma lösningar, sa Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa under sitt formella tal till parlamentet den 13 april.

Ett avtal om användning av passageraruppgifter (PNR) godkändes av parlamentet den 14 april. Direktivet fastställer gemensamma regler för flygbolag att dela uppgifter med nationella myndigheter för att hjälpa till att bekämpa terrorism och grov brottslighet.

Annons

Åtgärder för att bekämpa terrorism efter de senaste attackerna i Paris och Bryssel diskuterades med företrädare för kommissionen och rådet den 12 april.

Parlamentet godkände 100 miljoner euro katastrofhjälp för flyktingar inom EU och 2 miljoner euro för att anställa ny personal till EU:s brottsbekämpande organ Europols center för bekämpning av terrorism den 12 april.

Åtgärder som vidtagits av polska regeringen har lett till en effektiv förlamning av landets författningsdomstol, vilket utgör en fara för demokratin och rättsstatsprincipen, sade parlamentsledamöterna i en icke-bindande resolution som antogs den 13 april.

Den 14 april godkände parlamentsledamöterna en reform av det europeiska dataskyddsregler för att ge internetanvändare mer kontroll över sina personuppgifter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend