Anslut dig till vårt nätverk!

Chatham House

#Ryssland: Ryskt höghavsbrinkmanship ekar kalla kriget

DELA MED SIG:

publicerade

on

1030777560Närpassningarna av ryska flygplan två på varandra följande dagar denna vecka genomfördes mycket mer aggressivt än liknande flygningar nära Donald Cook och USS Ross i Svarta havet 2014 och 2015, skriver Keir Giles. Detta och annat beteende från Rysslands sida är både farligt och i strid med internationella överenskommelser och riskerar att orsaka en allvarlig incident. 

Nya åtgärder

Ryssland har konsekvent testat den amerikanska militärens omdöme och återhållsamhet. Denna trend har också sett aggressiva och provocerande manövrar mot västerländska flygplan i Syrien, särskilt under en utplacering av amerikanska F-15C och Es till Turkiet i slutet av 2015. Där nådde USA och Ryssland en överenskommelse om separation och säkerhetsåtgärder samtidigt som deras flygplan opererade i samma luftrum. Men detta avtal ignorerades rutinmässigt av ryska piloter, som passade på att öva aggressiv manövrering mot amerikanska flygplan, inklusive positionering för simulerade attacker.

Även andra domäner har sett provokativa åtgärder mot USA. Amerikanska soldater som besöker Natos östliga medlemmar, i synnerhet de baltiska staterna, har utsatts för skrämmande tillvägagångssätt från ryska underrättelsetjänstemän, och inofficiella rapporter tyder på att de också har utsatts för gränsöverskridande elektroniska attacker inklusive störningar från ryskt territorium.

historik

Låga passager av amerikanska krigsfartyg som kom farligt nära, som i veckans fall, var ett inslag i det kalla kriget. Men att flyga på låg nivå av det här slaget utan att äventyra ytfartyg eller andra flygplan kräver en betydande nivå av skicklighet, och det finns inget utrymme för fel eller missräkningar. I ett fall i maj 1968 surrade en sovjetisk Tu-16 Badger hangarfartyget USS Essex på liknande sätt – och kraschade i havet. Det var incidenter som denna som ledde till att Moskva gick med på USA:s förslag om att utarbeta "Avtalet om förebyggande av incidenter på och över öppet hav" som fortfarande gäller idag, specifikt för att förhindra denna typ av oansvarigt och farligt beteende.

Bland avtalets bestämmelser mot störning av navigeringen finns ett särskilt förbud mot att komma nära fartyg som genomför landning eller start av flygplan. I fallet med Donald Cook gjorde de låga passagerna av Su-24-bombplanen och det trakasserande beteendet från en rysk Ka-27 Helix-helikopter just det: flygverksamheten med en polsk helikopter avbröts efter att det ryska flygplanet gjorde det osäkert att fortsätta.

Annons

Ryssland verkar agera i strid inte bara mot bilaterala avtal utan också mot sunt förnuft. Det verkar i denna incident, som i tidigare, att de ryska Su-24:orna inte svarade på radiomeddelanden på säkerhetsfrekvenser. Detta tros ha varit en bidragande orsak till att ett liknande ryskt flygplan sköts ner över Turkiet i november förra året.

ryskt blåser

Som väntat har Ryssland förnekat något brott. En talesman för det ryska försvarsministeriet hävdade att flygplanet "väntade bort efter att ha identifierat fartyget". Detta kan ha varit ett uttalande som utarbetats innan Ryssland insåg att den amerikanska flottan skulle släppa en video där flygplanet inte bara vänder sig bort, utan kommer tillbaka för ytterligare 10 pass. Eller så kan det vara så att Moskva helt enkelt inte bryr sig om man tror på det eller inte, i linje med andra ryska påståenden. Tidigare i år förnekade officiella ryska medier ett argt förnekande av att deras flygplan utförde luftangrepp i Syrien med ostyrda bomber – och illustrerade historien med en bild från försvarsministeriet på en annan Su-24 som gjorde exakt det.

Ryska uttalanden lade till standardformeln att deras flygplan agerade "i enlighet med internationella överenskommelser". Men någon på Rysslands största propagandakanal, RT, fick inte PM. RT:s berättelse om incidenten ledde av att han hyllade "ryska piloters aerobatikkunskaper över den amerikanska jagaren". Oavsett om någon "flygning" ägde rum eller inte, är "utförande av konstflyg över fartyg" specifikt förbjudet enligt det amerikansk-ryska säkerhetsavtalet.

öppna frågor

Oundvikligen ger de videor och uttalanden som släppts av den amerikanska flottan endast en delbild. De nära förbiflygningarna som ses på video verkar inte överensstämma med den "simulerade attackprofilen" som USA beskrev det ryska flygplanet som flygande – men man måste komma ihåg att mycket av de ryska bombplanens aktiviteter skulle ha observerats medan Donald Cook spårade dem långt innan de kom in i synfältet.

Andra avgörande aspekter av incidenten som förblir okänd inkluderar vad som hände i den elektroniska miljön; vilken indikation det ryska flygplanets utsläpp, eller brist på dem, kan ha gett om deras faktiska avsikt. I synnerhet bristen på information om vilka andra aktiviteter som ägde rum i området vid den tiden gör det svårt att bedöma bilden sett från Moskva – om det är någon form av amerikansk eller NATO-aktivitet där, antingen på eller under ytan av Baltic, sågs som en särskild utmaning av Ryssland som krävde en stark varningssignal för att skickas.

Vissa ryska uttalanden har kopplat denna farliga icke-verbal kommunikation till det faktum att Donald Cook genomförde träning med ett polskt flygplan inom räckhåll för Rysslands Kaliningrad-region. Det verkar som om västerländska nationer måste vara beredda på att incidenter som denna fortsätter så länge som Ryssland vill avråda USA och Nato från att stödja allierade som Polen och de baltiska staterna – eller tills en missräkning förvandlar rysk brinkmanship till en tragedi som kan undvikas.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend